Julens beste gløgg

Det blir ikke skikkelig jul uten en kruttsterk og brennhet gløgg som varmer helt ut i hårrøttene.
Redaksjonen
18 Desember 2009 - 12:00

Ekte vare er nå en gang det beste, og har du først fått smaken for ekte gløgg går du aldri tilbake til den ferdiglagde fra super'n!
 
Det ikke mange er klar over er at det å lage sin egen julegløgg er såre enkelt også, og med denne oppskriften kan du ta i mot selskapets hyllest som en fullbefaren vert og bartender.
 
 
Vi har nok litt igjen før vi kan skryte på oss å nyte gløggen like mye som våre gode naboer i øst.
 
Svenskene tyller i seg hele 4 millioner liter hvert år av denne krydrete lekkerbisken, og der serverer de gjerne juletapas sammen med gløggen, slik som pepperkaker med blåmuggost, dadler med bacon i tillegg til de vanlige kakene.
 
 
Gløgg er dog ikke et skandinavisk fenomen, for den eldste kjente forgjengeren til gløggen var en drikk som kaltes Hippokrates, oppkalt etter den greske legen som levde 460-370 f.Kr. Drikken bestod av vin med ulike krydder.
 
Selv romerene smakssatte vinen sin med honning og velduftende krydder som kardemomme, safran, fiolrot og ingefær.
 
I dag bruker vi gjerne et brennevin til å smakssette gløggen, i tillegg til vinen og krydderne, og her kan du bruke det du liker aller best selv.
 

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter online.
 
 
Vi i Apéritif ønsker deg og dine en riktig God Jul!
 
Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Nå kan du gratis få Ukens drink som e-post. Se lenger ned for mer info.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Bartender

Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her

Ukens drink som e-post er en tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver fredag får du som abonnerer på Ukens drink en e-post med helgens lekreste drink - rett i e-postkassen din.

Gløgg

Gløgg

Fremgangsmåte

Oppskriften gir  ca. 1 liter gløgg.

Varm opp vin og krydder sakte, ha i sukkeret og rør rundt til det er helt oppløst. Det beste er å varme vin med krydder dagen før og la det stå kaldt frem til festen for å få fram smakene bedre.

Tilsett det brennevinet du liker best av vodka, rom eller cognac, og varm opp forsiktig når gløggen skal serveres.

Legg rosiner og skåldede mandler i små skåler og serverer ved siden av.
 
Server gløggen i varmebestandige glass og pynt med en sitron- eller appelsinskive. Bruk gjerne en kanelstang som rørepinne.

Tips:
Du kan også lage vaniljegløgg ved å bruke vaniljevodka i gløggen.
 
Denne gløggen kan du godt lage uten brennevin dersom du vil ha en litt lettere variant. Prøv gjerne med stjerneanis og andre krydder i gløggen også.
 
 

 
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Forsiden akkurat nå - 4

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her