Julegaven til den (u)tålmodige

En purung vintage portvin er for den som ikke har det travelt, eller for den som gjerne bryter regler - bare det smaker godt.
Aase E. Jacobsen
10 Desember 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

For det gjør Quinta do Noval Vintage 2007 (51628) til de grader, selv om det for vinpuristen er en åpenbar forbrytelse å gå løs på den i dag. Vintage portvin fra 2007 har nemlig, og det bare et drøyt halvår etter lanseringen, plassert seg helt i toppen sammen med strålende årganger som 2003, 2000, 1997, 1994, 1992, 1985 og 1983 - for å ta de siste.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Sjelden rikdom
Denne portvinen har derfor et utrolig langt liv foran seg. Mye takket være perfekte proporsjoner, altså riktig mengde med frukt, syre, tanniner og konsentrasjon. Den er rett og slett vanvittig elegant og med en enorm kremaktig fruktfylde som holdes oppe av veldig god syre og tilsvarende tanniner. Denne tar jeg gjerne med meg i graven, for den kommer til å holde mye lenger enn meg.

Men for all del, du må ikke vente til du er så gammel at du knapt klarer å løfte glasset. Smak gjerne på den i dag, for du blir altså møtt med en rikdom av de sjeldne. Det er i alle fall mye bedre enn å la den ligge noen år, for da kan du bli veldig skuffet. Viner med langt lagringspotensial har en tendens til å lukke seg inne etter de aller første blussende årene. Og denne fasen, som det heter på vinspråket, vet du aldri helt eksakt hvor lenge varer. Kanskje 10, 15 eller endog 20 år.

Ingen dårlig trøst
Er det en for stor risiko å ta - eller ventetiden synes for lang, finnes det veldig gode "ferdigløsninger". Som Quinta do Noval Unfiltered Late Bottled Vintage 2004 (51627). Denne magnumen er en svært seriøs og konsentrert representant for denne vinstilen som ofte kalles fattigmannstrøst. Mye takket være at den er laget i den ufiltrerte stilen, hvilket gjør den svært så "vintage-lik".

Men også fordi den er signert Quinta do Noval som tilhører den ypperste portvinseliten. Det er også deres andre utmerkete vintage, som er veldig godt priset, Quinta do Noval Silval Vintage 2007 (51629). Mens de aller beste druene fra de eldste parsellene reserveres for den "store" Noval, går druer fra resten av eiendommens topp ratede vinmarker i Silval.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her