Julegaven til den (u)tålmodige

En purung vintage portvin er for den som ikke har det travelt, eller for den som gjerne bryter regler - bare det smaker godt.
Aase E. Jacobsen
10 Desember 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

For det gjør Quinta do Noval Vintage 2007 (51628) til de grader, selv om det for vinpuristen er en åpenbar forbrytelse å gå løs på den i dag. Vintage portvin fra 2007 har nemlig, og det bare et drøyt halvår etter lanseringen, plassert seg helt i toppen sammen med strålende årganger som 2003, 2000, 1997, 1994, 1992, 1985 og 1983 - for å ta de siste.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Sjelden rikdom
Denne portvinen har derfor et utrolig langt liv foran seg. Mye takket være perfekte proporsjoner, altså riktig mengde med frukt, syre, tanniner og konsentrasjon. Den er rett og slett vanvittig elegant og med en enorm kremaktig fruktfylde som holdes oppe av veldig god syre og tilsvarende tanniner. Denne tar jeg gjerne med meg i graven, for den kommer til å holde mye lenger enn meg.

Men for all del, du må ikke vente til du er så gammel at du knapt klarer å løfte glasset. Smak gjerne på den i dag, for du blir altså møtt med en rikdom av de sjeldne. Det er i alle fall mye bedre enn å la den ligge noen år, for da kan du bli veldig skuffet. Viner med langt lagringspotensial har en tendens til å lukke seg inne etter de aller første blussende årene. Og denne fasen, som det heter på vinspråket, vet du aldri helt eksakt hvor lenge varer. Kanskje 10, 15 eller endog 20 år.

Ingen dårlig trøst
Er det en for stor risiko å ta - eller ventetiden synes for lang, finnes det veldig gode "ferdigløsninger". Som Quinta do Noval Unfiltered Late Bottled Vintage 2004 (51627). Denne magnumen er en svært seriøs og konsentrert representant for denne vinstilen som ofte kalles fattigmannstrøst. Mye takket være at den er laget i den ufiltrerte stilen, hvilket gjør den svært så "vintage-lik".

Men også fordi den er signert Quinta do Noval som tilhører den ypperste portvinseliten. Det er også deres andre utmerkete vintage, som er veldig godt priset, Quinta do Noval Silval Vintage 2007 (51629). Mens de aller beste druene fra de eldste parsellene reserveres for den "store" Noval, går druer fra resten av eiendommens topp ratede vinmarker i Silval.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her