Parabere Forum
Jobber for bedre kjønnsbalanse på kjøkkenet. Nå samles opinionslederne i Oslo. Alt takket være Heidi Bjerkan
Foto: (Geir Mogen)

Jobber for bedre kjønnsbalanse på kjøkkenet. Nå samles opinionslederne i Oslo. Alt takket være Heidi Bjerkan

Parabere Forum er i sitt femte år og har valgt Oslo som møtested. 400 gastronomiske opinionsledere inntar hovedstaden 3. og 4. mars.
Aase E. Jacobsen
18 Februar 2019 - 15:35

Heidi Bjerkan er Norges fremste talskvinne for kjønnsbalanse, mangfold og inkludering innen gastronomien. Ikke rart at Parabere Forum har valgt å legge sin femte samling til Norge og Oslo, for det er sammenfallende med grunnlaget for denne unge non profit-organisasjonen som frontes av Maria Canabal. Hun sier de har hatt sine øyne på Norge en stund:

- Norge er en nasjon med bevissthet på flere nivåer som involverer mat og drikke, ikke bare når det kommer til kreativitet, men også bærekraft. Den jomfruelige kystlinjen, nærheten til naturen og råvarene har gjort Norge til et møtested for entreprenører for å utvikle konkurransekraft, alt fra småskalaprodusenter til stjernerestauranter. Parabere Forum og det norske samfunnet deler felles verdier når det kommer til mangfold, inkludering og kjønnsbalanse. Vi er sikre på at 2019-utgaven av forumet vil være en sjanse til å skape endring, utvikling og forbedring, sier hun.

Treig respons fra det offentlige

Og det trengs, også i Norge, med fortsatt mange uløste oppgaver på alle disse områdene.

Les om Heidi Bjerkans metoder her

Men Heidi Bjerkan, som selv ikke har «ansvaret» for at årets forum ble lagt til Norge, er stolt over å få muligheten til å vise de mange utenlandske deltakerne hva vi får til her i nord. – Vi fikk oppgaven å lage rammen rundt forumet i mars i fjor, og siden sponsorjakt ikke er det vi driver med til vanlig, har det vært noen utfordringer, for å si det mildt, sier hun.  

De største utfordringene har vært å overbevise offentlige instanser. - Det offentlige skjønner ikke verdien av slike institusjoner som Parabere Forum. De skjønner det først når toget har gått, sukker hun.

Likevel har de, det vil si Heidi og hennes kolleger Kaja Skovborg-Hansen som er daglig leder på Vippa og Mathias Steinbru fra Trøbbelskyter, dradd prosjektet i havn ved hjelp av Innovasjon Norge, Norges Sjømatråd, Fursetgruppen og Flytoget, men ikke minst gode bransjekolleger.

- Folk i bransjen er veldig positive og stiller opp når slike muligheter byr seg. Det er en stor nysgjerrighet på norsk mat og råvarer der ute, og det vet restaurantfolk, sier Heidi og legger til:

- Jeg gleder meg til å vise fram Norge.

Kaffemat og matpakke

Det blir altså Norge sett fra matfatet, for konferansen holdes på Nationaltheateret og deltakerne får bare noen avstikkere til Vippa, hvor sjømaten skal vises fram, samt til Prindsens Hage hvor det blir utendørs grilling i lavvoer i Prindsens Hage. Dessuten inviterer Oslo Kommune mottakelse på Rådhuset med ordfører Marianne Borgen som vert.  

Som deltakere på de fire foregående formuene har Heidi vært mindre fornøyd med maten som ikke på godt nok vi har representert vertstedet. – Parabere er en non profit-organisasjon, så det har nok vært begrensningen, men vi kommer likevel til å legge mye mer vekt på maten rundt arrangementet, og det er takket være mange kokker som stiller til dugnad, sier hun.

Det faglige programmet som har Changing the Game som tema, er det Maria Canabal i Parabere Forum som står bak. Det har en imponerende liste av internasjonale matkjendiser som Alice Waters, Ruth Reichl, Kylie Kwong, Dominique Crenn, Helene Darroze og Andoni Luis Aduriz som er ett av få mannlige innslag. Det er ellers kun ett norsk navn på programmet, nemlig reineier Ellen Sara Sparrok. 

Men det er en rekke workshops med norske temaer. Og mellom slagene «kaffemat» som er norsk som noe. Samt matpakke i stedet for kontinental lunsj. – Det blir brødskiver fra Ille Brød med pålegg fra Indre Oslo Matforedling, lover Heidi Bjerkan.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her