NM for amatørkokk
It-sjefen som lærte å lage mat av mormor

It-sjefen som lærte å lage mat av mormor

Roger Andersen bruker denne inspirasjonen når han satser på NM for amatørkokkker.
Aase E. Jacobsen
30 August 2015 - 04:44

Roger Andersens interesse for matlaging fikk han fra mormoren som lærte ham det grunnleggende allerede da han vær barn. Men interessen for å eksperimentere mer på kjøkkenet har først tatt seg merkbart opp de siste 10-15 årene.

-Matlaging er nå min store interesse og jeg liker å lage mat både til både hverdag og fest. I det siste har jeg fått øynene opp for bruk av kortreist og selvplukket mat - har begynt å bruke sopp og nyttevekster som jeg plukker selv, forteller han.

Om han har dyrket blomkålen i bidraget til årets NM for amatørkokk, sier han ikke noe om. Og om den kommer til finalen under Matstreif den 12. september, avgjøres om få dager.

Det er fortsatt mulig å sende inn oppskrifter til NM for amatørkokk. Fristen er 1. september

Torsk med syltede blomkålsbuketter

Torsk med syltede blomkålsbuketter

Fremgangsmåte

Torsk:
Legg fileten på benken med skinnsiden ned, legg på havsalt. La dette ligge i 5 minutter før du skyller av saltet. Varm olje i en stekepanne, legg filene opp i med skinnet ned, kvern litt pepper over. Ha opp i litt smør. Stek til skinnet er sprøtt, snu så fileten og stek den veldig kort på den skinnfrie siden.

Syltet blomkål:
Kok opp eddik, vann, sukker, pepper og fennikelfrø, til sukkeret er oppløst. Legg oppi blomkålen og løken, rør rundt og ha på platen i 2 minutter til. Deretter trekk platen av varmen, sett på lokk og la stå i laken til servering. Plukk opp blomkålbuketter ved servering.

Ertepure:
Ha løken og hvitløk i en stekepanne med litt olje, når det har blitt blankt tilsett ertene. Etter litt ha opp i smøret og sett på lokk. Når ertene har blitt varme, ha alt oppi en foodprosessor, kjør til så fin pure man vil (jeg liker å ha den litt grov). Smak til med salt, pepper, cayenne og eventuelt mere smør.

Potetmos:
Kok potetene møre, samtidig varm opp melk og fløte til «fingervarm». Slå av potetvannet, pisk potetene samtidig som du sper med den varme melkeblandingen. Avslutt med å røre inn smøret og smak til med salt og hvitt pepper

Beurre blanc:
Kok sammen løk, pepper laurbærblad, eddik og hvitvin. Når det er redusert ned, pisk inn smøret. Sil sausen og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Denne retten trenger en syrlig saus, så sausen kan godt være litt mer syrlig enn vanlig.

Opplegging:
Legg potetmosen midt på tallerken, legg torsken opp på potetmosen med den sprø skinnsiden opp, lag fine ertepuretårn rundt som du legger 1-2 syltede blomkålsbuketter på. Pynt gjerne med litt dill også. Ta en skje av sausen rundt potetmosen. Sett resten av sausen i et sausenebb på bordet så gjestene kan ta mer saus hvis nødvendig.

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Roger Andersen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her