De inkluderer alle og feirer med sosialt fellesskap, som starter med selve matlagingen. Fjerde torsdagen i november; og gjerne hele den påfølgende helgen. Den hele kalkunen er alltid med og er selve symbolet på det virkelig sosiale måltidsfellesskapet!
Vi lar oss mer enn gjerne inspirere av den amerikanske høsttakkefesten! Her følger oppskrifter, selvfølgelig matchet med vintips, som bør garantere lovord og god stemning:
Stell kalkunen som anvist i pakken. Ta ut innmatsposen og kok kraft til bruk i sausen. Brun innmaten i smør og hell på kaldt vann slik at det dekker. La det trekke 1-2 timer. Stek kalkunen ved 160 °C ½ time pr kg pluss ½ time når kalkunen er fylt. Etter ca. ½ times steking helles 5 dl varmt vann tilsatt 1 ts hønsebuljong i langpannen (etterfyll om nødvendig). Øs flere ganger over kalkunen i løpet av steketiden. La kalkunen "hvile"ca.15-20 minutter før den skjæres opp.
Pynt fatet med steinfrie druer, kumquats, gresskar, nøtter, aprikoser, squashblomster og bladgrønt.
Server kalkunen med søtpoteter, bakt potetmos, sauser og et fat med lettkokte aspargesbønner, sukkererter og røde bønner. Dryss over ristede mandelflak.
Ha alt i en liten kjele og kok opp. La det syde til det er kokt inn til halvparten, ca.15 minutter. Sil fra saften. Pensle sausen over kalkunen den siste halve timen av steketiden.
Sil kraft fra kokt innmat og stekesjy fra langpannen i en kjele. Kok opp kraft og sherry og sil i meljevningen (mel og vann ristet sammen i et glass med skrulokk). La sausen koke ca. 10 minutter før du har i fløte. Kok ytterligere noen minutter. Smak til sausen med sennep, salt og pepper.
Skrell søtpoteter og epler. Skjær dem i 3 millimeter tykke skiver. Bland sammen nøtter, rosiner, sukker og kardemomme. Legg epler og søtpoteter lagvis i en smurt, ildfast form. (Formen må være dyp nok slik at du får plass til marshmallow på toppen). Dryss sukker/nøtteblandingen mellom lagene. Drypp over litt smeltet smør. Dekk formen godt til med folie. Stekes i ovnen ved 200 °C i ca. 1½ time eller til potetene er møre. (Dette kan gjøres dagen i forveien og varmes opp igjen neste dag). Ta ut formen og fordel marshmallow over potetene. Er de store kan de deles i to. Stek videre til marshmallowene har fått litt farge og blitt myke. Pynt med granateplefrø.
Mos kokte poteter og bland dem med alle ingrediensene. Ha 2/3 av mosen over i en smurt ildfast form. Ha resten i en sprøytepose og lag et pent mønster på toppen. Stekes i ovnen ved 225 °C ca.15 minutter eller til potettoppene har fått en gyllen farge.
Ha sukker, bringebærvineddik og vann i en kjele. La det koke til alt sukkeret er smeltet. Tilsett tranebær, kanelstang og appelsinskall. La det syde under lokk til bærene er myke. Smak til med krydder. Kan serveres varm eller kald. Fjern kanelstangen. Pynt med litt revet appelsinskall.
Drikkeforslag: Tranebærsausen gir oss en utfordring, men en passende vin, dersom du er moderat på sausen, kan være en kraftig og sødmefull rødvin, gjerne fra Italia eller USA. Vi forsøker oss med en flott søtladen kraftig rødvin, nemlig Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2010 (34687). Fra USA plukker vi ut Fetzer Valley Oaks Cabernet Sauvignon 2002/2004 (6796).
Gresskarpai
Ha alt i en matprosessor og kjør til en fast deig. La den ligge i kjøleskapet ½ time før den kjevles ut. Kjevl eller trykk deigen ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel. Forstek paiskallet ved 200 °C i ca. 10 minutter.
Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat. Pisk sammen egg, sukker og smør. Tilsett gresskar, melk og vanilje. Ha fyllet i paiskallet og stek ved 180 °C i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast. Pynt gjerne med litt pisket krem.
Fres løk, paprika og hvitløk i oljen. Tilsett mais og la det surre et parminutter. Ha melk i en kjele og kok opp. Dryss i maismel og la det koke 2-3 minutter til det tykner. Rør godt hele tiden. Ta kjelen av platen og tilsett sammenpisket egg og og eggehviter. Tilsett løk, paprika, persille og 2/3 av osten. Ha blandingen over i en smurt ildfast form. Dryss over resten av osten og hakket tortilla chips. Stekes i ovn ved 175 °C i ca. 40-45 minutter.
I tillegg har du full tilgang på samtlige oppskrifter i Apéritifs Kokebok og kan dermed ved ett enkelt tastetrykk legge enhver av disse oppskriftene inn i din egen kokebok. Straks du har logget deg inn på tjenesten får du opp et nytt valg for dette under samtlige oppskrifter i kokeboka og bartender. Enkelt og greit. Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.