Importerer kokker
Norge mangler 1 500 kokker. Nå importeres de fra utlandet.
Redaksjonen
22 Oktober 2007 - 11:00
Kokkemangelen er så stor nå at det lønner seg å fly inn kokker fra hele verden til masseintervjuer. Julebordsesongen er nemlig rett rundt hjørnet.
- Det begynte med at jeg fikk en SMS fra Adecco om muligheter for å jobbe i Skandinavia, forteller Stefano D'Ippolino til forbruker.no.
Snart julebord
Han var en av 46 kokker som var samlet på bemanningsbyråets kontorer i Oslo nylig. Her møtte han nepresentanter for norske restauranter og hoteller som har julebord rett rundt hjørnet.
Italieneren har jobbet som kokk i ni år. Dermed slår han den norske gjennomsnittskokken, de holder nemlig bare seks og et halt år i yrket.
Stort problem
Stor gjennomstrømming av personell er et problem for serveringsbransjen. Kokkene gir seg for tidlig og gir seg gjerne når de får barn. D'Ippolino på sin side vil gjerne jobbe med mat, presentasjon, smaker og lukter resten av livet. Aller helst vil han gjøre det i Norge.
- Jeg kjenner ikke norsk kjøkken spesielt godt, men det er derfor jeg har kommet hit. Dessuten liker jeg å koke fisk, sier den tidligere Michelin-kokken.
Allsidighet
- Jeg søker allsidige og stabile kokker, jeg har ikke behov for Michelinkokker, sier Food & Beverage Manager på Radisson SAS, Fred Anton F. Ravneberg.
Hotellet er en del av et stort nettverk, men mangler kokker - som resten av bransjen.
Bekymret
Ravnberg savner en allsidig kokk. En dedikert kokk som kan lage frokost, a la carte og buffeter står på ønskelisten. Han ser med bekymring på kokkemangelen. I år mangler Norge 1 500 kokker. I fjor manglet vi 1 100. Det er ikke akkurat noen positiv utvikling.
- Folk spiser mer ute og vi har en fantastisk omsetningsvekst, men uten nok folk kan vi ikke sette inn støtet på ordentlig, sier han.
For hardt
Tidligere informasjonssjef i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet, Jens Petter Hagen, mener kokkene har for tøffe arbidsforhold. De har for mye å gjøre på jobb og arbeidstidene er uforutsigbare.
- Problemet er at kokker ikke orker å være i et sånt yrke mer enn i seks-syv år. Da får de gjerne barn og finner ut at et slikt yrke ikke kan kombineres med et vanlig familieliv, sier Hagen.
Forsiden akkurat nå