Imponerende seier

Gratulerer Sverige med Andreas Larsson som nybakt europamester. Og det var en meget velfortjent seier over henholdsvis Frankrike med Dominique Laporte og Sveits med Paolo Basso som var de to andre landene i finalen.
Redaksjonen
10 Juni 2004 - 14:35

Andreas Larsson som til daglig jobber på Bon Lloc i Stockholm tok hjem europamestertittelen som den andre svenske gjennom tidene. Sist våre naboer slo til var i 1990 da Mikael Söderström som den første fra et ikke-vinproduserende land vant en internasjonal sommelierkonkurranse.

I finalen hvor Larsson konkurrerte mot sveitsiske Paolo Basso og franske Dominique Laporte, demonstrerte han til fulle sitt store talent. Larsson var roen selv på scenen og hadde full kontroll samtidig som han hele tiden passet på å gjøre alle oppgaver med sitt sjarmerende smil på lur. Hans mat- og vinkombinasjoner til den faste menyen var rett og slett imponerende. For ikke snakke om blindsmakingene av både vin og brennevin som han løste usedvanlig elegant. Han landet til og med eksakt på en av vinene (kanadiske Inniskillin sparkling), noe som er ytterst sjelden og ikke påkrevet i denne type konkurranse.

Den norske kontingenten med deltaker Dan Lystad i spissen måtte bare bøye seg i støvet for Larssons innsats og var med på svenskenes feiring med som ekte skandinaver. Dette var for øvrig Lystads (nest)siste konkurranse, og en flott sorti med en solid innsats i semifinalen som omfattet teoriprøve, blindsmaking og dekantering. Når Lystad nå gir seg, har han landets lengste fartstid innen denne sportsgrenen, og denne verdifulle erfaringen bør fremtidige kandidater nyttiggjøre seg.

Det var i alt 35 nasjoner som var representert i årets Trophée Ruinart, europamesterskapet for vinkelnere, som for øvrig ble det største arrangementet noensinne. Parallelt foregikk Trophée America med sju deltakende land. Dette skal bli selvstendig arrangement på andre siden av dammen fra 2006.

Dommerne har aldri vært så strenge som i år, og det var nødvendig siden nivået blant de beste er utrolig jevnt og høyt. Selv om regien for denne type konkurranser er temmelig fast, var det i år rom for enkelte nye tanker. Nytt av året var opplegget for blindsmakingen av brennevin hvor seks ulike brennevin skulle parres med fem andre typer og ved hjelp av duften finne hvilket av de seks som ikke passet inn. Dessuten måtte finalistene identifisere en krydderblanding i en krukke og fordele innholdet av en magnumflaske champagne likt på 16 glass.

Tekst: Remi Madsen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her