Godbiter i pollisten
Imponerende kraft for pengene
Foto: (Textura)

Imponerende kraft for pengene

Disse portugiserne sammenlignes med hvitvin fra Burgund, men er først og fremst et lovende uttrykk for vinområdet Dão.
02 Februar 2022 - 12:45

Det er først og fremst den hvite Textura Pura Branco 2019 som gjorde at jeg måtte tenke nytt om Dão. Ikke det at druen encruzados potensial var en overraskelse, men at den fra Dão kan skape en så kompleks og dyp vin med så store muligheter for å utvikle seg videre i en god kjeller.

Du kan selvsagt nyte den nå til smaksrike sjømatretter, skrei med trøffel eller med hummersaus, er ikke av veien, men også lyst kjøtt – etter noen års lagring, når alt smelter enda mer sammen.

Textura er en familiedrevet vingård. Foto: Textura

Det som er imponerende er at dette er omtrent første forsøk med denne vinen, for bak står Textura Wines, en nystartet familiedrevet vinbedrift siden 2018.

Vinmark i Serra da Estrela. Foto: Textura

De holder til ved foten av Estrela-fjellene i Dão, en naturpark med fjelltopper opp mot 2000 meter, som du ikke venter akkurat her. Men dette er fastlands-Portugals høyeste punkt. Og et ettertraktet område for kjøligklima-vinmaking. Vinmarkene ligger opp til 620 meter som er blant de høyeste i Portugal. Jordsmonnet er granitt som ellers i Dão, og det evner å gir mineralske viner med god struktur. Et jordsmonn som encruzado matcher veldig godt med.

Encruzado er Daos mest interessante hvitvinsdrue. Foto: Textura

Druesorten antas å stamme fra Dão, men er lite utbredt, og vinbøndene liker å omtale den som vårt svar på hvit burgunder. Og det er ikke skryt, for den har kvaliteter som når den er korrekt behandlet kan sammenlignes med de beste.

Textura da Estrela 2019 har litt mindre encruzado i miksen, men byr på mye av den samme steinmineralkarakteren og gode strukturen og med det samme bruksområdet. Druene kommer fra plantet som er 25-60 år gamle og vokser ved 480-550 m.o.h..

Porteføljen til Textura er stor. Foto: Textura

Forskjellen på de to er også knyttet til framstillingen. For Pura presses ikke druene, derav navnet, og den har 70 prosent nye eik under spontangjæringen og modningen som avsluttes med 10 måneder i ståltanker. Estrela presses, spontangjæres og modnes i 50/50 store eiketønner og sement.

Textura Wines skriver at de lager elegante viner, og ja, det er bare å gi dem rett i det. Konseptet er som musikk i ørene for alle oss som trives best med viner som er laget uten for mye mikk-makk, eller helst helt uten. Det som kan høres ut som fyndord, bærekraft, biomangfold og økologisk drift (Textura er ikke ennå sertifisert), er i dag nærmest en forutsetning for å oppnå gode resultater. Og noe annet ville vært galskap – og trolig ulovlig - for en nystartet virksomhet i en naturpark.

En halvtime lenger vest jobber en norsk vinbonde med samme druer og på samme måte

At de lager så flotte viner, skyldes nok også vinmakeren deres, Luís Seabra, som er en av landets fremste magikere når det kommer til (hvit)vin.

Les mer om hans bragder her

Med seg har han nå Textura Wines’ egen vinmaker siden 2020, Mariana Salvador. Textura Wines tilbyr en bred portefølje i Norge, inkludert rødvin. Den røde parallellen til Pura Blanco - Textura Pura Tinto 2018  er sødmefylt og fyldig med mørkere frukt og fine slanke tanniner.  Prøv den til vilt.

Se alle vinene fra Textura

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her