-Rundt 1960 spiste hver nordmann kun én kilo hvitt kjøtt i året. Nå passerer vi 10, sier Åse Kringlebotn, daglig leder av Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. -Fram til 1990 steg forbruket jevnt og trutt, inntil det rundt 1990 virkelig tok av. I 1991 passerte vi fem kilo, nå blinker det gylne 10-tallet oss i møte. Og vi er stolte av den produktutviklingen vi ser for nå kan forbrukeren finne alt fra ferske kylling- og kalkunfileter til kjøttdeig, pølser, pålegg, spekemat og ferdigretter av hvitt kjøtt, fortsetter Kringlebotn.
Hvitt kjøtt passerer snart 10 kilo
På nær 10 år har vi doblet vårt forbruk av hvitt kjøtt her i landet, og en ny spennende matvaregruppe har slått rot i norsk kosthold. Kylling og kalkun er tillatt i alle kulturer og religioner og er faktisk verdens mest spiste kjøtt. I tillegg er det mage
Redaksjonen
08 November 2000 - 15:17
Mest kylling
Av de 10 kiloene står kylling og kyllingprodukter for hele åtte. Kalkun utgjør omlag halvannen, mens den siste halve kiloen er hønsekjøtt. Omkring halve kalkunforbruket skjer i løpet av jul, romjul og nyttår. Ja, kalkun er sogar blitt nyttårsservering nummer én her i landet! Men kalkunen brer seg stadig mer utover resten av året, da i oppdelt og foredlet utgave. Og hønsekjøttet er ikke, som i eldre tider, "gamle, seige høner". I dag får de eggleggende "verpehønene" kun leve litt over ett år, før de slaktes og foredles til sunne, hvite kjøttprodukter.
Langt unna rødt kjøtt
De 10 kiloene til tross; rødt kjøtt er absolutt "storebror" i norsk kosthold, med bortimot 50 kilo per person per år! Når det gjelder fisk, er tallene temmelig usikre men forbruket ligger trolig et sted mellom 16 og 20 kilo.
Litt etter naboene
Blant våre nordiske naboland er Danmark ledende i hvitt kjøtt, med 15 kilo per person. Finnene konsumerer omlag 11, svenskene 10,5 og vi nordmenn lurer nå altså like bak...
Liten i den store verden
Hvitt kjøtt er som nevnt verdens mest spiste kjøttslag, og opptar dermed en sentral plass i kostholdet i mange land. Gjennomsnittsforbruket i EU-landene er 21 kilo, med land som Spania, Storbritannia og Frankrike rundt 25. I Sør-Amerika finner vi flere land der forbruket er tett oppunder 30 kilo. Helt i verdenstoppen ligger Israel og USA med forbruk i området 45 - 50 kilo. Og som en kuriositet må nevnes at Hong Kong oppgir hele 59 kilo i årlig inntak blant sine innbyggere!
Hvitt kjøtt er en matvaregruppe med en lang liste av gode argumenter.
* er det aller magreste kjøttet, dvs. det har lavest fettinnhold, både når vi sammenlikner hele dyr og magreste fileter.
* er kjøttet med den gunstigste fettsyre-sammensetningen, dvs høyest andel umettede fettsyrer i forhold til mettede, noe som har betydning for blodets kolesterolinnhold og dermed for hjerte-helsa.
* er tillatt i alle kulturer og religioner.
* tåles av alle, dvs. gir ingen allergier eller intoleranser.
* passer i alle dietter.
* er alltid mørt.
* kan kombineres med all verdens krydder og tilbehør.
Bredt utvalg
Den norske bransjen har de siste årene utviklet et stort antall produkter av hvitt kjøtt, og det kommer stadig nye. I tillegg til de gamle traverne nevner vi på rappen:
* Hele, ferske kyllinger, også store opptil 2 kilo
* ferske kyllingfileter, ferske kyllingbryst og kyllinglår
* fersk kalkun (samt and og gås)
* pålegg av hvitt kjøtt
* pølser av hvitt kjøtt
* kjøttdeig av hvitt kjøtt (brukes som annen kjøttdeig)
* spekemat av hvitt kjøtt (speket kalkunfilet og spekepølser)
* leverpostei av hvitt kjøtt
* panerte middagsprodukter av hvitt kjøtt
* ferdigretter av hvitt kjøtt, ferske og frosne
* egne juleprodukter av hvitt kjøtt
* nuggets med dipp i matvarebutikken, i tillegg til hos McDonalds
Verdens tryggeste
Norske helsemyndigheter, dvs. Folkehelsa, har her i landet ikke registrert ett eneste tilfelle av at noen har blitt salmonellasyke av norsk kylling eller kalkun, - heller ikke av egg. Dette er en unik situasjon i verdenssammenheng. Situasjonen er imidlertid skjør og sårbar, for med økt internasjonalisering av matvarepolitikken, øker smittepresset mot den norske produksjonen.
Kilde: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Foto: Norsk Mat.
Forsiden akkurat nå