Hurra for eplene

Norske epler må nytes nå, enten som de er eller i tilberedt form. Som en avveksling til eplekaken, og siden det ikke er sunt med for mye kaker, lar vi eplene gjøre jobben som tilbehør til kveldskosen.
Aase E. Jacobsen
21 September 2009 - 15:00

Ingenting lukter så godt som norske epler. Kombinasjonen av syre og sødme gjenspeiles også i smaken. Det er ikke rart barn synes høstens første norske epler er sure, vant som de er med syresvake epler fra sørligere strøk. Men den norske eplehøsten i fruktdisken varer så uendelig kort på grunn av importavtalene som utkonkurrerer de norskdykete eplene. Og det til tross for at grossistene har forbedret sine lagringsteknikker slik at vi i følge reklamen skal kunne nyte dem til langt oppunder jul.

Uansett løfter, norske epler bør nytes nå mens syren er frisk og god. Denne deilige syren gjør at epler fra våre breddegrader egner seg perfekt i kjøkkenet, ikke bare i kaker og syltetøy, men også som tilbehør til kjøtt eller fisk.

Fleksibel saus
Denne uken lager vi en lett krydret eplesaus som får følge av kamskjell og blodpudding, begge ingredienser som er på topp akkurat nå, og som liker et syrlig, søtlig og krydret tilbehør. Men sausen kan også brukes til kokt, stekt eller røykt kjøtt av typen bayonneskinke. Og basisen tåler å stå i kjøleskapet minst en uke, så det lønner seg å lage en stor porsjon.

Synes du kamskjell er dyrt, kan du server retten uten, eller erstatte den med hvit stekt fisk. Liker du ikke blodpudding, trives sausen utmerket alene med kamskjellet eller fisken. I det hele tatt, du velger selv. Vi hjelper deg med vinvalget.

En chardonnay er første vin ut denne gangen. Spanske Milmanda Chardonnay 2007 (55895) er rik nok til å fikse den krevende blodpuddingen samtidig som den er frisk nok til å møte eplene

God munnfull
Det gjør også Ostertag Muenchberg Grand Cru Riesling 2011 (31636) i enda større grad. Ung riesling fra topp vinmark og topp produsent (André Ostertag) er bare fortryllende godt. En stor og god munnfull du ikke glemmer så lett.

Til nød rødt
Vesentlig rimeligere og med en litt annen innfallsvinkel til retten er californiske Concannon Chardonnay 2007 (10503). Til å være chardonnay fra USA er denne balansert på alle måter.

Siden vi lever i et rødvinselskende land, må vi jo lete etter alternativer der også selv om det ikke på noen måter er optimalt. En syrefrisk vin uten tanniner er bill.mrk, og det finner vi hos Zenato Valpolicella Classico Superiore 2011 (34688). En saftig, bløt og behagelig vin med litt jord og fat som gjør at den passer best til kombinasjonen saus pluss blodpudding, eller saus pluss kamskjell. En løsning som altså kan passere men som ikke er førstevalget.

Kamskjell og blodpudding med krydret eplesaus

Kamskjell og blodpudding med krydret eplesaus

Fremgangsmåte

Ca pris pr porsjon kr 40-60 (avhengig av om du kjøper friske kamskjell eller frosne)

Beregn to store kamskjell og to skiver blodpudding pr porsjon som smårett. Som forrett halveres mengden.

Kamskjellene løsnes fra skallene og pusses. Stek dem i smør i varm panne i knapt et minutt på hver side. Dryss over salt og litt pepper. I en annen panne stekes blodpuddingskivene uten tilsetting av fett.

1 pk ruccula eller ½ kinakål (den grønne toppen)

Ruccula eller kinakål blansjeres (30 sekunder i saltet fosskokende vann). Overføres til kaldt vann i ett minutt. Hell av vannet og anrett som følger:

Saus, ruccula eller kål, blodpuddingskiver, kamskjell på toppen.

Eplesaus:
Kutt epler og ha alt, også kjernehusene, i en kjele. Tilsett eplejuice og basilikum, kok opp og la småkoke i 30 minutter. Press blandingen gjennom en sikt eller dørslag i en liten kjele. Tilsett resten av ingrediensene, kok opp og la småkoke nok en gang i 10 minutter under stadig omrøring. Pisk inn smør og tilsett estragon før servering. Denne porsjonen er nok til 4-5 porsjoner.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka
Dagens rett

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka

Varm suppe i novemberkulda smaker alltid godt. Rent, godt og smakfullt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her