Hotellstjernene kommer

NHO Reiseliv leverte mandag sitt kvalitetssikringssystem for overnattingsbedrifter til nærings- og handelsminister Trond Giske.
Redaksjonen
24 Mars 2010 - 12:20

Norge får et banebrytende system for stjernemerking av hoteller. - Det gledelige med det norske systemet er at kundene selv måler servicenivået, og at hotellene må være gode på miljø for å nå opp i stjerneskalaen, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Systemet er utarbeidet av NHO Reiseliv. Det innholder spesifikke kriterier for å tildele hotellene fra én til fem stjerner, og en teknisk løsning som gjør det lett for hotellene å bli stjernemerket.

- Systemet er internasjonalt banebrytende og vil bli et eksempel til etterfølgelse i andre land i Europa. Vi vet at flere land allerede er i gang med å forbedre sitt eget system basert på det arbeidet som nå er lagt ned i det nye norske systemet, sier Giske.

Den nye graderingen legger blant annet vekt på miljø, service og fleksibilitet. Gjestenes syn skal også telle med.

- Et hotell kan miste en stjerne hvis gjestene er misfornøyde. Dette er nytt, sammenlignet med tilsvarende system i Europa, sier Giske.

Systemet vil representere en betydelig forankring av hotellenes arbeid med egen kvalitet, og forbedrer hotellgjestenes mulighet til å vite hva de kan forvente av de enkelte hotellene før de bestiller opphold.

- Det er på høy tid at også Norge får et nasjonalt kvalitetssikringssystem for hotellbransjen på plass. Jeg ser derfor frem til at systemet blir satt i drift, sier Giske.

Hotellene vil blant annet vurderes ut ifra følgende kriterier når stjernene skal deles ut:
• Rom- og hotellfasiliteter
• Tilleggskriterier som kurs- og konferansetilbud
• Gjestenes bedømmelse

- Et hotell som scorer høyt på for eksempel rom- og restaurantkvalitet, men som får dårlig score på service, kan faktisk miste en stjerne av den grunn, sier direktør Bjørn M. Bjerke i NHO Reiseliv til Aftenposten.

Nå skal Nærings- og handelsdepartementet finne ut hvem som skal stå for driften av systemet.

Stjerner er gammeldags
Det mener både Choice Hotels og First Hotels.

Norske hoteller skal få internasjonal rangering med stjerner allerede i høst. Men Choice Hotels, som eies av Petter Stordalen, og First Hotels nekter å være med på ordningen, i følge dn.no.

- Som utgangspunkt er klassifikasjon av hoteller viktig for hotellene, og særlig for hotellgjestene. Men da må klassifikasjonen måles ut fra hele gjesteopplevelsen og være internasjonal. Dessverre er ingen av delene tilfelle når det gjelder det kommende norske klassifikasjonssystemet, sier president Michael Telling i First Hotels til dn.no.

Heller ikke Petter Stordalens hotellkjede vil delta i den norske stjerneordningen, som blir frivillig.

- Ordningen vil ikke bare gjøre hotellrommene dyrere, men er fremfor alt gammeldags fordi det allerede finnes internettløsninger, som for eksempel Tripadvisor, som ivaretar publikums behov for å finne ut om det enkelte hotells kvaliteter på en bedre måte. I grunnen håper jeg ikke den norske stjernerangeringen rekker å se dagens lys, sier administrerende direktør Torgeir Silseth i Choice Hotels.

I motsetning til for eksempel Choice-kjeden takket imidlertid First Hotels ja til å ha en representant i styringsgruppen som utarbeidet forslaget. Men det betyr ikke at de er fornøyd med utfallet:

- First Hotels har valgt å ikke delta i ordningen i den nåværende formen, men hvis det norske klassifikasjonssystemet en dag oppfyller de to kravene vi mener bør være til stede, ønsker First Hotels å delta aktivt, understreker Michael Telling.

I motsetning til Silseth, tror ikke Telling at overnattingene vil bli dyrere som følge av en stjerneklassifikasjon.

- Jeg ser ingen grunn til det. Hvis det da ikke er et uttrykk for at standarden allerede er under gjestenes forventninger, og derfor vil kreve investeringer i form av oppgradering av hotellene og/eller flere medarbeidere til å ta seg av gjestene, sier han.

I et slikt tilfelle mener First-sjefen at det vil tjene til gjestenes fordel med en klassifikasjon:

- Det vil jo fortsatt være gjester som velger et billig hotell, og dermed positivt forholder seg til at hotellet har en lavere klassifikasjon. Man kan med andre ord si at argumentasjonen alene holder, hvis man i dag lykkes med å selge et dårlig hotellopphold dyrt, sier Telling.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god
Dagens rett

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god

Med en god skorpe av persille, hasselnøtter og loff, blir torsken saftig helt fram til den skal spises.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her