Drikke
Høstens viktigste vininvestering

Høstens viktigste vininvestering

Øk verdien av kjelleren din gjennom disse historisk gode vinene. Det innkjøpet kan du leve lenge på.
Aase E. Jacobsen
03 Oktober 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Om du ikke har tenkt å reise bort i høstferien (eller dropper jakta), kan du bruke det du sparer på blant annet noen ekstra gode viner. Ikke minst vil du ha noe å glede deg til i mange år framover.

Kraftpakker fra 2009

Det er alltid en stor opplevelse å smake Guigals Côte Rôtie-trio. Og i 2009 gjør de ikke skam på sitt rykte, tvert om. Personlig tror jeg at jeg vil like den kjøligere 2010 enda mer – i den grad det er mulig – men 2009s høyere modning kler Guigals Côte Rôtie-er veldig godt.

Les mer om Côte Rôtie

De er eksotiske og parfymerte som Guigal Côte-Rôtie La Mouline 2009 (6894), sødmefylt og animalsk som Guigal Côte-Rôtie La Turque 2009 (6900)eller intenst mineralsk som Guigal Côte-Rôtie La Landonne 2009 (6905). Felles for alle er veldig god konsentrasjon, syre og sunne tanniner.

Enorm konsentrasjon

Vel er disse vinene kostbare, men sammenlignet med prisutviklingen for Bordeaux og Burgund er toppvinene fra Nord-Rhône fortsatt gode kjøp. I hvert fall når de er fra så konsentrerte årganger som vi snakker om her.

Andre viner fra Côte Rôtie

Guigal har en annen toppvin fra samme appellasjon, Guigal Côte Rôtie Ch. d'Ampuis 2007 (51568)og Guigal Côte Rôtie Ch. D'Ampuis 2009 (4467), som sammenlignet med sine stjerner av noen brødre, er enda mer prisgunstig. Spesielt godt priset er den i Norge i aktuelle årganger. Da samme vin i 2005-årgang ble lansert for fire år siden kostet den 80 kroner mer. 2003 var enda dyrere da den var i salg for fire år siden. Så her er det bare å forsyne seg grovt om høstbudsjettet tillater det.

Flere blandinger

Mens de andre kommer fra Côte Rôties mest berømte enkeltvinmarker, er denne en blanding av druer fra sju forskjellige cru-er innen både Côte Blonde og Côte Brune, men ikke de samme som enkeltvinmarksvinene.

Denne åssiden som er delt i to av en forskyvning utgjør Côte Rôtie-appellasjonen, og de to delene har fått navn etter sine respektive jordsmonn. Blonde med sitt lysere jordlag over granitt ligger på sørsiden av Côte Rôtie-hovedstaden Ampuis og har blant andre La Mouline i stallen. Brune kjennetegnes av jernholdig leirjord over skifer og omfatter blant andre Turque og Landonne. Blonde gir en mer parfymert og feminin stil enn den mer robuste Brune.

Fatbruken

Ch. d’Ampuis kunne hatt «Brune et Blonde» på etiketten som tradisjonen er for «blandingsviner», men denne klassiske betegnelsen har Guigal reservert for Guigal Côte Rôtie Brune et Blonde 2007 (51343)som er den «enkleste», men svært korrekte og representative vin fra sine Côte Rôtie-aktiviteter. Som alle er samlet på nettopp Ch. d’Ampuis, eiendommen Marcel Guigal kjøpte i 1995.

Sjekk ut Guigals andre store viner

Det som skiller Guigal fra en del andre produsenter er den lange lagringen i nye fat som produsenten har fått en del pepper for. Blant annet i 2003 syntes jeg fatet var for påtrengende, men i det året var jo ikke ingen ting som det skulle. Etter sønnen Philippes inntreden for fire-fem år siden er det foretatt små justeringer. Toppvinene ligger nå 38-40 måneder. Men bakgrunnen for den lange fatmodningen er ikke et forsøk på å eikedominere vinene, heller å følge tidligere tiders praksis i området som tilsa lang tid i eik. 

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her