Mat
By på en horribelt velsmakende halloweenmeny

By på en horribelt velsmakende halloweenmeny

Barn og voksne blir like henrykte over velkomstdrinken, gresskargryten og kaken vi gir deg oppskriftene på.
Aase E. Jacobsen
27 Oktober 2017 - 10:20

På neste side finner du oppskriftene til halloween-menyen

At det snart er halloween, kan du ikke ha unngått å registrere. Handelsstanden satser friskt på skumle ingredienser til hjemmefesten, og mediene bringer ideer til å gjøre festen mest mulig vellykket.

Gresskar må til

Vi er ikke mindre tilbakeholdne og byr på en bloddryppende velkomstdrink med grønn hånd, kjøttgryte som godgjør seg i selve gresskaret servert med torturert brød og til slutt en saftig og krydret gresskar-ostekake.

Om du ikke ønsker å markere halloween, kan du likevel glede deg over denne meny som altså utnytter den flotte råvaren gresskar til fulle.

Ha noe å lære

Det er ingen grunn til å legge skjul på at alt selvsagt er amerikanskinspirert, men det er jo halloweenfeiringen slik vi kjenner den også.

Og selv om mye kan sies om det amerikanske kjøkken, så er det i alle fall gresskarets muligheter langt bedre utnyttet enn i vårt hjemlige.

Skremmende godt

Det er både morsomt og vellykket å bruke gresskaret som gryte. Denne utgaven er ikke bare skremmende sunn siden den har svært høyt innhold av grønnsaker, men også skremmende god.

Mens barna kan fortsette med velkomstdrinken til gresskargryta, bør de voksne gå over til rødvin.

Californisk rødvin

Og hva er vel ikke mer naturlig enn å satse på en amerikaner, og da selvsagt fra California. Her lages viner med akkurat de egenskapene vi leter etter, saftighet, bløthet, god bærsødme og myke tanniner samt et umerkelig fatpreg. 

Sødmen fra alle grønnsakene gjør at vi fortrekker et litt modent avslepent preg på vinen.

God californisk vin er ikke billig, men Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2015 forsvarer prisen og ikke minst det faktum at den fremtredende bløtheten og innslaget av modne søte solbær er en meget god match til gresskargryta.

En mer forseggjort og konsentrert løsning er Ravenswood Napa Valley Zinfandel 2014.

Østerriksk søtvin

Til kaken derimot vil vi ha søt gul og moden frukt. Og på grunn av det høye innholdet av egg, må vi være forsiktige med alkoholnivået i vinfølget. En hetvin vil nemlig oppleves som bitter og kantete. 

Heidi Schröck Beerenauslese 2014 er laget av utvalgte sent høstede druer (derav navnet som betyr utvalgte druer). 

Årsaken til at slike viner ikke oppnår høy alkohol er at sukkermengden i mosten er for stor til at gjærsoppene klarer å omdanne alt til alkohol. Slik vin kan være ekstremt søt og mindre egnet til desserter, vår vin er bare perfekt. 

Harmonisk avslutning

Også som akkompagnement til vår gresskar-ostekake. Møtet med kaken løfter fra de syrlige komponentene i vinen - som tørket aprikos og sitrus - og gjør det hele til en meget harmonisk avslutning på Halloween-menyen.

Grøsserstemningen rundt bordet må du altså skape selv i form av visuelle og lydmessige effekter.

På neste side finner du oppskriftene til halloween-menyen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her