Drikke
Hjemmebrygger vant med vellagret ølsmak

Hjemmebrygger vant med vellagret ølsmak

Best av de hundrevis av hjemmebryggete ølene som var utstilt sist helg er et fem år gammelt øl av typen strong ale.
Aase E. Jacobsen
03 Februar 2015 - 09:19

Arendalsbryggeren Ole Petter Ramsvatn vant dermed den i hjemmebryggermiljøet høythengende prisen for andre år på rad. I fjor var det med en tre år gammel versjon av Julebokk (etter inspirasjon av Ringnes) og i år altså et enda eldre juleøl, opprinnelig kalt Juleglede, nå bare Godt øl, som han brygget sammen med Frank Werme, nå Sundbytunet, den gang Nøgne Ø.

Det blir stadig flere hjemmebryggere

– Jeg skjønte i fjor at folk satte pris på den vellagrete smaken, noe som gjør at ølet skilte seg ut fra alle de andre mer nybryggete ølene. Derfor gjorde jeg et dykk enda lengre ned i kjelleren og fant fram til noe som er enda eldre, sier en veldig fornøyd vinner.

Eldorado for ølelskere

At Ramsvatn har eldre øl i kjelleren (eller riktigere garasjen), skyldes at han brygger mer enn han klarer å konsumere. Dessuten legger han til side det som blir ekstra vellykket. Etter 6-7 år med hjemmebrygging er det jo blitt en del.

– Derfor er neste vinnerøl allerede brygget, sier Ramsvatn med et lurt smil.

Det er altså neste års utgave av hjemmebryggernes nest viktigste happening i Kanonhallen i Oslo han sikter til. Det er et arrangement som samler drøyt 700 ølelskere og hvor disse kan være med å stemme på sin favoritt. Til sammen 100 hjemmebryggere er representert med flere øl hver seg, så det er mye å smake på og velge blant.

Hjemmebryggerne legger til dels mye arbeid ned i omgivelsene ølet serveres i. Derfor kåres også beste stand. I år var det hjemmebryggerne i Gunnerside Brewery som stakk av med den gjeve premien – et gavekort på 10.000 kroner fra olbrygging.no. Det var temavalget som gjorde utslaget her. Deres stand var nemlig inspirert av «Kampen om tungtvannet» og det hele var løst på en «forbilledlig» måte.

Også noe å tygge på

Flere av kandidatene til denne prisen hadde øl til mat som deler av tema. Det vanket derfor mange smaksprøver på alt fra kjeks, kaker og spekemat til mer forseggjorte retter som sous vide-tilberedt ribbe.

Under arrangementet ble også prisene for Årets øl delt ut. Kinn Kveldsbris vant prisen for Årets Nykommer, mens Ringnes Julebokk mottok Publikumsprisen.

Les mer om disse vinnerne og kåringen

Senere i år finner hjemmebryggernes mest seriøse mesterskap sted. Det er NM i hjemmebrygging hvor en større fagjury avgjør hvilket øl (fra flaske) som ikke bare smaker aller best, men som er mest typeriktig og ellers er brygget etter alle kunstens regler.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen
Julemat
Drikke til kalkun

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen

Her har du forslag til både vin og øl som matcher kalkunmiddagen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her