Mens verdens vinmarker i gjennomsnitt fikk en prisvekst på 6,8 prosent siste år, har de økt med 25 prosent i Mendoza, ifølge Global Vineyard Index som er en oversikt over salg av vinmarker på under 5 hektar, såkalt boutique-vingårder.
Økt vinsalg gir økt vinmarkpris
Men siden utgangspunktet er lavere enn mange andre steder, er dette mer et signal om at det er mer å hente i Mendoza. For det du må betale for 1 hektar i Napa (3,8 mill. kroner) kan du få fra 4,5 til 20 hektar i Mendoza. Prisen her ligger nå på oppunder 200.000 kroner per hektar for de rimeligste parsellene.
Den gode responsen i markedet er det som lokker: Salget av argentinsk malbec økte nemlig med 13 prosent i USA per mai 2013.
Brunello på Toscana-toppen
Det er eiendomsmegler Knight Frank som sammenstiller oversikten. Den viser at Toscana fortsatt er blant de hotteste med 20 prosent prisvekst.
Men også her er det forskjeller. Aller dyrest er Brunello di Montalcino hvor en hektar går for inntil 4 millioner kroner, mens prisen i Chianti Classico er ned mot 800.000 kroner.
De økende prisene gjør at antall potensielle kjøpere blir stadig færre. Fortsatt spiller institusjonelle investorer en viktig rolle, men det skjer samtidig et skifte fra europeisk til russisk og asiatisk eierskap.
Da Quixote Winery Napas Stags Leap nylig ble solgt til kinesiskeide Jinta Vineyards and Winery, var det det andre overtakelsen i Napa denne sommeren. De 12 hektarene gikk for 120 mill. kroner.
Store forskjeller
Men det er ikke slik at asiatene overtar fullstendig. Selv om kinesiske interesser stod for 15 prosent av arealet som byttet eiere i 2012, utgjør de fortsatt liten prosentandel av totalen.
Og ingen andre regioner kan konkurrere med prisene som oppnås når et Bordeaux-slott skifter hender. Her kom prisen opp i 15 millioner kroner per hektar for fjorårets salg. Men knapt noe sted varierer prisene så sterkt som her. Du kan også få kjøpt små Bordeaux-eiendommer til en brøkdel av prisen.
Men franske interesser dominerer fortsatt i Bordeaux, også når eiendommer selges. Nylig kjøpte det franske forsikringsselskapet MAIF Ch. Dauzac tilbake fra André Lurton og negociantvirksomheten Mähler-Besse gikk til Castéja-familien, som også eier Borie-Manoux, og en lang rekke slott.