Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri danket ut 4500 konkurrenter fra hele verden, og er nå kåret til verdens beste ost.
- Vi forventet ikke å vinne. Dette er helt fantastisk, sa en svært rørt Maren Gangstad fra scenen da seieren var et faktum. Hun er daglig leder i Gangstad Gårdsysteri, som ligger på Inderøy i Trøndelag. Ysteriet har 25 årsjubileum i år.
Da Maren og mannen Perry Frøysadal startet med ysting, var de Norges første gårdsysteri. Vi snakker derfor om et ysteri som har vært med på å starte en revolusjon i Norge.
Siden den gang er det blitt mange ostetyper og ikke minst priser, også for blåmuggosten.
Nidelven blå vant NM i ost i 2019 og var med i SuperGold-finalen i Oste-VM samme år. Også den gangen ble den Norges beste ost i verdensfinalen. Men årets pris henger selvsagt enda høyere.
Eneste norske finalist
Nidelven blå var eneste norsk ost blant de 16 finalistene, og også eneste blåmuggost.
Juryen beskrev Nidelven Blå som en balansert, kremet og perfekt blåmuggost. De andre finalistene var alle fra Europa, med unntak av en brunost fra India som må sies å være sensasjonelt.
I alt 264 ostedommere fra 30 land har sett, luktet og smakt på 4502 oster fra 42 land. De har vurdert skorpe, ostemasse, farge og konsistens - og fremfor alt smak. Hele 293 norske oster fra 71 produsenter har deltatt.
Den norske osterevolusjonen
I Norge startet en osterevolusjon tidlig på 2000-tallet. Da dukket de første små ysteriene opp. De produserte etter gamle håndverksteknikker og vektla geografiske tilhørighet og lokale identitet.
- I 2008 hadde vi kun noen få oster fra norske gårdsysterier i Meny, nå har vi ca. 250 unike varianter fra over 50 ysterier. Ostene er laget på melk fra ku, geit og sau. Innovasjon, kvalitet og delingskultur preger det norske ystemiljøet, og det blir det gode oster av, sier Espen S. Lie. Han er kokk, leder av Meny-lauget, kategorisjef for ferskvare i Meny og dommer i oste-VM.
Med Nidelven Blå er det tredje gang at Norge vinner oste-VM, første gang var i 2016 med Kraftkar og i 2018 med Fanaosten.