Høstens største  smaksopplevelse: verdens beste ost heter Nidelven Blå
Foto: (Meny.no)

Høstens største smaksopplevelse: verdens beste ost heter Nidelven Blå

Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri er best av i alt 4502 oster fra i alt 42 land som deltok i årets Oste-VM - Worlds Cheese Awards 2023.
28 Oktober 2023 - 09:06

Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri danket ut 4500 konkurrenter fra hele verden, og er nå kåret til verdens beste ost.

- Vi forventet ikke å vinne. Dette er helt fantastisk, sa en svært rørt Maren Gangstad fra scenen da seieren var et faktum. Hun er daglig leder i Gangstad Gårdsysteri, som ligger på Inderøy i Trøndelag. Ysteriet har 25 årsjubileum i år.

Da Maren og mannen Perry Frøysadal startet med ysting, var de Norges første gårdsysteri. Vi snakker derfor om et ysteri som har vært med på å starte en revolusjon i Norge. 

Siden den gang er det blitt mange ostetyper og ikke minst priser, også for blåmuggosten.

Nidelven blå vant NM i ost i 2019 og var med i SuperGold-finalen i Oste-VM samme år. Også den gangen ble den Norges beste ost i verdensfinalen. Men årets pris henger selvsagt enda høyere. 

Maren Gangstad, daglig leder i Gangstad Gårdsysteri, tar imot prisen for Verdens beste ost for Nidelven Blå. Foto: Meny.no

Eneste norske finalist
Nidelven blå var eneste norsk ost blant de 16 finalistene, og også eneste blåmuggost.

Juryen beskrev Nidelven Blå som en balansert, kremet og perfekt blåmuggost. De andre finalistene var alle fra Europa, med unntak av en brunost fra India som må sies å være sensasjonelt. 

Maren Gangstad driver ysteriet sammen med mannen Perry Frøysadal. Foto: Meny.no

I alt 264 ostedommere fra 30 land har sett, luktet og smakt på 4502 oster fra 42 land. De har vurdert skorpe, ostemasse, farge og konsistens - og fremfor alt smak. Hele 293 norske oster fra 71 produsenter har deltatt.

Gangstad Nidelven Blå har vunnet mange priser - men første gang den blir kåret til verdens beste. Foto: Meny.no

Den norske osterevolusjonen
I Norge startet en osterevolusjon tidlig på 2000-tallet. Da dukket de første små ysteriene opp. De produserte etter gamle håndverksteknikker og vektla geografiske tilhørighet og lokale identitet.

- I 2008 hadde vi kun noen få oster fra norske gårdsysterier i Meny, nå har vi ca. 250 unike varianter fra over 50 ysterier. Ostene er laget på melk fra ku, geit og sau. Innovasjon, kvalitet og delingskultur preger det norske ystemiljøet, og det blir det gode oster av, sier Espen S. Lie. Han er kokk, leder av Meny-lauget, kategorisjef for ferskvare i Meny og dommer i oste-VM.

Med Nidelven Blå er det tredje gang at Norge vinner oste-VM, første gang var i 2016 med Kraftkar og i 2018 med Fanaosten. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her