Seier på hjemmebane: Verdens beste ost kommer fra Ostegården i Fana
Foto: (Matkanalen/ Thomas Mortveit)

Seier på hjemmebane: Verdens beste ost kommer fra Ostegården i Fana

Den lagrete goudaosten fra Fana-ysteriet ble best av 3472 ostetyper fra 40 land i Oste-VM 2018 som fant sted i Bergen i dag.
Aase E. Jacobsen
03 November 2018 - 01:10

I den 25. utgaven av World Cheese Award ble Ostegården i Fanas lagrete gouda kåret til den aller beste. Og det av 3472 påmeldte oster fra 40 land som ble vurdert av 230 jurymedlemmer fra 29 nasjoner. 

Ostegårdens gouda fikk 71 av 80 mulige poeng av superjuryen bestående av 16 dommere fra ulike nasjoner som skulle finne den aller beste osten blant de 16 SuperGolds.

Jørn Hafslund med trofeet. Foto: Odd Mehus

- Min inspirasjon er hollandsk gouda, men av norsk melk, sier en overveldet vinner, Jørn Hafslund fra Ostegården I Fana.

Ler mer om SuperGold-vinneren fra i fjor

- Jeg elsker smaken av terroir og smaken av karamellsødme, sa Jose Pizzarro i superjuryen. May-Liss Røsberg Heggland fra Tine var i gruppen som plukket ut denne osten i første omgang. - Jeg visste ikke at den var norsk en gang, men den traff meg rett i hjertet, så nå er jeg veldig stolt, sier hun tydelig rørt fra superjuryplassen.

Jørn Hafslund har ystet i 12 år, og på Ostegården brukes melk fra hans 12 melkekyr.

Les mer om Ostegården her

Dette er andre gang i historien at en norsk ost vinner denne konkurransen. Kraftkar var den første i 2016.

Les mer om Kraftkar her

Les mer om Oste-VM her

Ikke nok med det, blant de til sammen 16 såkalte SuperGolds, kom en brunost av setertype fra Barbro Stordalen på en sensasjonell delt andreplass. Dette er jo ikke en ost etter vanlig definisjon, siden melkeproteinene er tatt ut, men superjurymedlem Moo fra Japan mente han ikke kunne få nok av denne typen ost. 

Her finner du mer om Barbro og hennes brunost

Årets 16 SuperGold-oster ble valgt ut av i alt 78 gruppevinnere, en av disse var Lille Aske fra Bo Jensen.  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her