NM for vinkelnere
Han vant sitt tredje vinkelner-NM. Neste er nordisk og EM
Foto: (Sune Eriksen)

Han vant sitt tredje vinkelner-NM. Neste er nordisk og EM

Kristiansanderen Henrik Dahl Jahnsen (26) er på nytt landets beste vinkelner.
Aase E. Jacobsen
08 Februar 2018 - 19:29

Henrik Dahl Jahnsen, til daglig fodd &beverage manager på Bølgen & Moi Kristiansand, kan trekke et lettelsens sukk etter å ha sikret seg sin tredje vinkelner-NM-seier. I fjor ble han nemlig slått av Simon Zimmermann, Happolati, som i år kom på tredjeplass. Og andreplassen gikk til Francesco Marzola, Hotel Park Vossevangen. De er landets tre dyktigste vinkelnere for tiden som nærmest bytter om å bekle toppen av pallen.

- Det er gøy med konkurranse og at alle tre jobber så hardt, men jeg håper jo ikke det avskrekker andre fra å utfordre oss, sier den nybakte norgesmesteren, som innrømmer at han ikke var helt fornøyd med egen innsats. – Jeg var misfornøyd med kvartfinalen og skulle gjerne hatt flere poeng for å øke avstanden til nummer to. 

Kvartfinalen bestod av en teoriprøve med 50 spørsmål i tillegg til blindsmaking av to viner og gjenkjennelse og beskrivelse av to drikkevarer. Alt i løpet av én time og 15 minutter.

Finpusser foran nordisk og EM

Deretter fulgte en semifinale der de seks beste fra kvartfinalen måtte vise sine kunnskaper foran dommerne ved å  korrekt dekantere og servere en hvitvin til åtte gjester samt smake, gjenkjenne og beskrive produksjonsteknikk av to ulike sidere.

I finalen måtte deltakerne utføre fem ulike oppgaver på scenen i løpet av 26 minutter. Første oppgave var å smake, gjenkjenne og beskrive ti ulike drikkevarer. Disse var servert i svarte, ugjennomsiktige glass noe som gjør blindsmakingen enda vanskeligere enn ved bruk av vanlige glass da de ikke kan se fargen på innholdet.

Det blir likevel å finpusse teorikunnskapene som er strategien fram mot nordisk mesterskap skal vi tro den nybakte norgesmesteren. Nordisk mesterskap arrangeres i år i Norge i september. Fra før har Henrik en andreplass i nordisk. - Det femte gang jeg er med i nordisk, så det er på tide å ta hjem tittelen, sier han og mener de tøffeste konkurrentene er andre skandinaver.

Etter nordisk er det EM i 2020. Mens det er fjorårets norgesmester, Simon Zimmermann, som representerer i neste års VM. I denne konkurransen i fjor var for øvrig Henrik yngste norske deltaker noensinne. Og årets beste yngste norske vinkelner ble Andreas Høgfeldt, Vintage Kitchen, foran Petter Lorang Svanæs, Kontrast og Emil Reinton, Asia.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her