Det var nok veldig få som nippet til rødvin mens Trine kastet til gull, men mat må selv en ihuga fjernsynsslave ha, og maten må også tilpasses reprisene. Vi vet av erfaring at repriser av spennende oppgjør ikke kan sees for ofte, så da gjelder det å ha menyen klar, og helst bør den lages kjapt.
I og med at australierne er et allsidig folkeferd som langt fra kun spiser kenguru, er pasta like australsk som det er norsk. Italienskinspirert mat utgjør en betydelig andel av det australske kjøkken - ofte i blanding med asiatisk mat, ekte crossover med andre ord.
Vi satser på en mer italiensk enn asiatisk vri på pastaen. Pasta hvor salatblader er hovedingrediensen i sausen er ikke det du lager til vanlig skulle vi tro. Radicchio som salaten heter, er nærmest uritaliensk - ingen nasjon konsumerer slike enorme mengder radicchio som Italia. Mens vi stort sett får kjøpt kun en radicchiotype i Norge, den runde rød- og hvitspraglede som ser ut som et lite kålhode, finnes det en mengde forskjellige på hjemmebane hvor de inngår i en rekke retter. I enkelte regioner er det så rikelig med radicchio at den kalles fattigmannskost. De minst bemidlete landarbeiderne i Treviso i nærheten av Venezia hvor en av de beste radicchioene kommer fra og henter sitt navn fra (Radicchio di Treviso), måtte for en generasjon siden nøye seg med et kosthold basert på nettopp denne salaten.
Det høres kanskje brutalt ut men italienerne varmebehandler så å si alltid raddichioen. Og det er den genuine med denne smaksrike salaten som forandrer karakter fra et ganske kraftig bitterpreg i rå form til søtere og mer krydret som kokt eller stekt.
Selv om gull-menyen er mer italiensk enn noe annet, er vinene helaustralske. Den aller første australier på norsk jord, det skjedde så sent som i 1979, heter
Siden australsk rødvin tenderer til å øke i kraft og eikepreg med en gang vi beveger oss oppover prisskalaen, velger vi å holde oss blant de rimelige vinene. Et trinn opp finner vi
Blant annet inneholder porteføljen en av Australias aller største eksportartikler, nemlig den hvite vinen
Nå er det 1999-årgangen til kr 89,90 (Basisutvalg, varenr. 2545) som er i salg, en frisk og behagelig hvitvin med snev av eik og smør og tydelig chardonnaykarakter. Enkel og vellaget, som det meste fra gode australske produsenthender. Til pastaen passer den svært godt. For de som liker ekstra godt fruktsødmen australske hvitviner har masser av, på bekostning av friskhet, er
Men hva med de som ikke bryr seg døyten om verken Sydney-OL eller Australia, men bare har lyst på en god pastarett, må de også drikke australsk? Nei da, da vender vi nesen til Italia, hvor ellers finner vi de mest fantastiske pastaretter. Og siden de australske vinene er så rimelige, velger vi en italiensk pastavin i luksusutgaven:
Vask og tørk salatbladene, skjær dem i strimler. Kutt bacon i terninger. Varm oljen og stek baconet til det begynner å ta farge. Tilsett salatstrimlene og stek videre mens du rører godt, helt til salaten begynner å falle sammen. Hell over vinen og kok den inn, til radicchioen er mør. Kok pastaen til al dente (nesten gjennomkokt, skal gi tyggemotstand). Hell av vannet. Tilsett smør og parmesan. Deretter bacon- og radicchioblandingen. Bland godt. Dryss over basilikum og noen gode tak med pepperkverna.