Drikke
Greske viner i verdensklasse

Greske viner i verdensklasse

Kommer du deg ikke til Hellas og spesielt Santorini i sommer, er disse vinene til god trøst.
Aase E. Jacobsen
04 Juli 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Santorini er drømmeøy nummer én for hellasfarere, og i hvert fall for dem som har oppdaget hvilke vinskatter det skadeskutte ferielandet har å by på.

Kraft og karakter

Assyrtiko er Santorinis og Hellas’ beste hvitvinsdrue. Den har en spesiell evne til å «suge» til seg karakter fra jordsmonnet, og øyas vulkanske jordsmonn gir viner med betydelig kraft.

Les mer om assyrtiko

Thalassitis 2012 (98691) og Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2013 (98692) er to litt forskjellige uttrykk. Mens den første demonstrerer druens mineralske karakter til fulle, er den andre delvis fatgjæret og i tillegg er det kun brukt druenes egne gjær.

Rent smaksmessig ga den naturlige vinmakingen en mer åpen og sødmefylt frukt i 2001, men en strammere og fastere struktur i 2012. Men så er ikke druematerialet helt likt for de to.

Spesiell oppbinding

Til den første kommer det fra tre ulike underområder, Episkopi, Akrotiri og Pyrgos, på Santorini. Den andre henter sine druer fra kun Pyrgos som normalt gir mer aromatiske druer. Felles for alle er at vinplantene er svært gamle, nesten 80 år, og har et veldig lavt utbytte. Aldri over 25 hl/ha.

Måten det plantes på her, bidrar også til denne intensiteten og konsentrasjonen. På grunn av den konstante sterke vinden bindes plantene opp som en lav kurv. Løvverket er frodig for at det skal kunne beskytte drueklasene.

Vin og sjøvann

Selve navnet Thalassitis krever en nærmere forklaring. Den viser til antikkens tradisjon hvor man blandet vin med sjøvann, Thalassitis Oenos. Den ble ansett for å ha terapeutiske egenskaper. Det var også grunnen til at produsenten Gaia Wines sørget for å senke 520 flasker av 2011-årgangen ned i sjøen sist september.

Da håper jeg de bruker en annen type kork enn for flaskene som selges her til lands. For plastkork er ikke det vi forbinder med lagringsvin. 

Aller mest kjent er imidlertid Santorini for sin Vinsanto. Gaia Wines utgave, Gaia Vin Santo 2004 , er modellert etter den 2700 år gamle oppskriften til den greske poeten Hesiod. Assyrtiko har her fått selskap av de klassiske greske druene athiri og aidani.

En andel av druene får soltørke mens resten tørkes i skyggen for å bevare noe av den friske fruktigheten. Gjæringen stopper naturlig og vinen får modne i fatene i minst 10 år. Vinen verken klares eller filtreres før flasketapping.

Av nyere dato

Mens gresk vin har uendelig lange tradisjoner, er Gaia Wines av nyere dato. I 1994 etablerte de to vennene Yiannis Paraskevopoulos og Leon Karatsalos seg på Santorini og tre år senere i Nemea-distriktet på Peloponnes-halvøya. Her er den røde druen agioritiko konge.

Les mer om gresk vin

Gaia lager tre viner av denne druen. Agiorgitiko by Gaía 2012 (98690) , er en mellomting mellom en fruktig og ukomplisert og en mer kompleks stil. Den har et pent fatpreg, bra syre og veldig god frukt. Topp til lam eller svin fra grillen.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her