Drikke
Greske viner i verdensklasse

Greske viner i verdensklasse

Kommer du deg ikke til Hellas og spesielt Santorini i sommer, er disse vinene til god trøst.
Aase E. Jacobsen
04 Juli 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Santorini er drømmeøy nummer én for hellasfarere, og i hvert fall for dem som har oppdaget hvilke vinskatter det skadeskutte ferielandet har å by på.

Kraft og karakter

Assyrtiko er Santorinis og Hellas’ beste hvitvinsdrue. Den har en spesiell evne til å «suge» til seg karakter fra jordsmonnet, og øyas vulkanske jordsmonn gir viner med betydelig kraft.

Les mer om assyrtiko

Thalassitis 2012 (98691) og Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2013 (98692) er to litt forskjellige uttrykk. Mens den første demonstrerer druens mineralske karakter til fulle, er den andre delvis fatgjæret og i tillegg er det kun brukt druenes egne gjær.

Rent smaksmessig ga den naturlige vinmakingen en mer åpen og sødmefylt frukt i 2001, men en strammere og fastere struktur i 2012. Men så er ikke druematerialet helt likt for de to.

Spesiell oppbinding

Til den første kommer det fra tre ulike underområder, Episkopi, Akrotiri og Pyrgos, på Santorini. Den andre henter sine druer fra kun Pyrgos som normalt gir mer aromatiske druer. Felles for alle er at vinplantene er svært gamle, nesten 80 år, og har et veldig lavt utbytte. Aldri over 25 hl/ha.

Måten det plantes på her, bidrar også til denne intensiteten og konsentrasjonen. På grunn av den konstante sterke vinden bindes plantene opp som en lav kurv. Løvverket er frodig for at det skal kunne beskytte drueklasene.

Vin og sjøvann

Selve navnet Thalassitis krever en nærmere forklaring. Den viser til antikkens tradisjon hvor man blandet vin med sjøvann, Thalassitis Oenos. Den ble ansett for å ha terapeutiske egenskaper. Det var også grunnen til at produsenten Gaia Wines sørget for å senke 520 flasker av 2011-årgangen ned i sjøen sist september.

Da håper jeg de bruker en annen type kork enn for flaskene som selges her til lands. For plastkork er ikke det vi forbinder med lagringsvin. 

Aller mest kjent er imidlertid Santorini for sin Vinsanto. Gaia Wines utgave, Gaia Vin Santo 2004 , er modellert etter den 2700 år gamle oppskriften til den greske poeten Hesiod. Assyrtiko har her fått selskap av de klassiske greske druene athiri og aidani.

En andel av druene får soltørke mens resten tørkes i skyggen for å bevare noe av den friske fruktigheten. Gjæringen stopper naturlig og vinen får modne i fatene i minst 10 år. Vinen verken klares eller filtreres før flasketapping.

Av nyere dato

Mens gresk vin har uendelig lange tradisjoner, er Gaia Wines av nyere dato. I 1994 etablerte de to vennene Yiannis Paraskevopoulos og Leon Karatsalos seg på Santorini og tre år senere i Nemea-distriktet på Peloponnes-halvøya. Her er den røde druen agioritiko konge.

Les mer om gresk vin

Gaia lager tre viner av denne druen. Agiorgitiko by Gaía 2012 (98690) , er en mellomting mellom en fruktig og ukomplisert og en mer kompleks stil. Den har et pent fatpreg, bra syre og veldig god frukt. Topp til lam eller svin fra grillen.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her