Gourmetkaffe fra Brasil

Endelig ser det ut til at den sovende kjempen Brasil skal våkne og fôre kaffetørste på jakt etter kvalitet fremfor lav pris med varer i verdenstoppen. Det som er spesielt er at oppvåkningen er et resultat av en konkurranse og auksjon hvor kvalitetskaffe b
Redaksjonen
04 Mars 2003 - 02:01

At Brasil står for ca. 30 prosent, og vel så det, av verdens kaffeproduksjon, og også for nesten halvparten av den kaffen som drikkes i Norge, er velkjent for de fleste. Så har da handelsbåndene mellom Norge og Brasil (og til dels Portugal) vært sterke helt siden våre myndigheter, for ikke så altfor mange generasjoner siden, besluttet å bytte klippfisk med kaffe fra Brasil og portvin fra Portugal.

Nå hadde det seg imidlertid slik at det i Brasil som i enkelte vinland etter hvert ble betydelig større interesse for kvantitet enn for kvalitet. Det ga ganske enkelt betydelig større inntekter å selge mye kaffe som var "god nok" framfor noe "lite, men veldig godt". Resultatet ble at Brasil-kaffe i all hovedsak ble redusert til å være en grunnkomponent i industriell kaffeblanding.

En grunnkomponent som tilførte fylde og sødme, men som ikke på langt nær hadde karakter til å framstå som en ren og ublandet gorumetkaffe, som eksempelvis kaffe fra Kenya, Guatemala og Etiopia. Det fantes riktignok bønder som virkelig dyrket kvalitetskaffe, men å finne fram til disse var ofte verre enn å finne fram til den berømte nåla i høystakken. Brasils landmasse er nemlig betydelig større enn Europas med godt over 100.000 kaffebønder. Grunnlaget for å produsere kvalitetskaffe er med andre ord til stede. Problemet er å finne den slik at bøndene kan få prisen de fortjener. Brasil-kaffe generelt betales med priser som ligger et stykke under verdensmarkedets gjennomsnittspriser.

Veien til målet
I 1999 ble det iverksatt et utviklingsprosjekt med støtte fra ICO (International Coffee Organisation) og UNCTAD (FNs organisasjon for handel og utvikling) Et av virkemidlene var å arrangere en kvalitetskonkurranse blant Brasils håndverksfarmere. Et internasjonalt dommerpanel skulle velge ut de 10 beste som igjen skulle auksjoneres bort over internett. Konkurransen ble en umiddelbar suksess, og vinnerkaffen oppnådde en pris som lå på mer enn det dobbelte av verdens markedspriser. Fem av de ti vinnerkaffene havnet for øvrig i Norge og kan prøves på utvalgte kaffebarer.

Høsten 2000 ble begivenheten gjentatt; denne gang økte deltakerantallet fra 300 til over 500 farmere, og antall vinnere av Cup of Excellence som konkurransen heter, fra 10 til 20. To av dem var for øvrige å finne blant de ti beste året før.

Ved auksjonen havnet tre av vinnerne på norske hender, blant de tre var for øvrig både kaffe nr. 1 og 2 i konkurransen. De er nå til modning og vil bli sluppet på markedet utover våren. I likhet med viner i toppklassen er det små kvanta som havner i dette tetsjiktet, normalt 50 til 100 sekker à 60 kilo, som i kvantum vil si omtrent det samme som går på med tilbud hos en Rema- eller Rimi-butikk i løpet av en uke.

Kvinnelig vinner
Årets vinner ble Ceci Maria de Faria fra farmen Fazenda Santa Catarina i Matas de Minas-regionen. Hennes kaffe kom ut som den beste gjennom alle runder i den ukelange blindsmakingen, og det er første gang distriktet i det hele tatt er havnet på kartet over verdens gourmetkaffeområder. Det blir nesten som å oppdage et nytt vindistrikt med grand cru-potensial. Farmen ligger i fjellsidene på drøye 1000 meters høyde, og er stort sett omgitt av skog.

For de som er spesielt interessert er vinnerkaffen av den botaniske arten (Catuai) med en blanding av røde og gule kaffebær. Som en vingård med respekt for seg selv er all etterbehandling av kaffen etter innhøstingen gjort på farmen, og dommerpanelet gir den følgende kvalitetskritikk:

"En typisk høyvokst kaffe med uttalt sødme, lett syrlighet, fruktig floral aroma og med fast body".

Konkurranseformen slår an
Det å finne fram til gourmetkaffe via konkurranser for deretter å auksjonere denne bort over nettet er en form som øyensynlig er kommet for å bli. I mars arrangerer Costa Rica sin første konkurranse; i mai følger Guatemala, mens Brasil følger opp med sin tredje konkurranse og auksjon til høsten.

Formen har mange fordeler: Høykvalitetskaffe blir identifisert og bedømt av et internasjonalt dommerpanel med opptil 20 dommere. Kaffen blir gjort tilgjengelig over nettet til alle som har gourmetkaffe som yrke og livsstil. Og alle som mener at dette er kaffeårets høydepunkt kan få tilsendt prøve de kan smake selv, og bli registrert som bydere på nettauksjonen. Til stor glede for farmere oppnår da også Cup of Excellence-kaffene priser som nærmer seg det firedobbelte av industrikaffens priser. Derved har også kaffe tatt et første og langt skritt bort fra å være råvare i bulk til å bli gourmetprodukt som nærmer seg vin i klassifisering. Det blir kanskje neste skritt.

Via SCAE (Speciality Coffee Association Of Europe) har det norske gourmetkaffemiljøet både vært aktivt med i alle prosesser, vært dommere i alle konkurranser og kjøpere på alle auksjoner. Det må være liten tvil om aktiv deltakelse i internasjonale fagmiljøer også har vært en mektig stimulans for det hjemlige fagmiljøet.

Foto: Jon Willassen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her