Picasso i Kristinelundsgatan i Gøteborg er ikke bare en hvilken som helst pizzarestaurant eller "kvarterskrog". Det avslørte kåringen av Sveriges beste serveringssteder i regi av Vin & Bar-journalen. Picasso gikk nemlig av med seieren som Sveriges beste cocktailbar.
- For oss kom dette som et stort sjokk, men i ettertid er det bare veldig stort, sier Kajsa Söderberg som sammen med mannen Pelle og de to sønnene John og Patrik driver denne litt anonyme restauranten som det er helt umulig å gjette seg til har slike kvaliteter å by på.
En ting er den omfangsrike barmenyen med bilder og detaljer om den enkelte drinken og et imponerende utvalg av brunt brennevin. En annen er de lave prisene sammenlignet med prisene på den nærliggende avenyen.
Men aller viktigst er håndarbeidet. - Det er veldig stor konkurranse i Gøteborg om det utegående publikum. Vi er en liten bar med bare 4-5 stoler og begrenset plass, men mange søker hit på grunn av kvaliteten på det vi serverer. Og det er veldig tilfredsstillende å oppdage at folk kjenner stor forskjell på våre drinker sammenlignet med det som serveres på nattklubbene langs avenyen, sier John som er hjernen bak Picassos cocktails.
De siste tre årene har han deltatt i mange konkurranser, i både inn- og utland. Foreløpig har han bare vunnet én konkurranse men har store ambisjoner foran SM i 2007.
Cocktailsuksessen skyldes selvsagt også at det brukes så å si bare ferske råvarer. Men John avviser ikke blankt ingredienser som sourmix. - Fersk sitron kan innimellom være så sur og smakløs på våre breddegrader at den ville ødelegge enhver drink. Så det gjelder alltid å smake på råvarene og ikke minst på den ferdige drinken før den sendes over disken, slår han fast.
Med en så liten baravdeling skulle du tro at det ble lite å gjøre for bartenderen. Men mesteparten av drinkene selges til spisegjestene, særlig etter maten. Tidspunktet avhenger imidlertid også av alder.
Kanskje derfor er han ikke så glad i nymotens smaker som vaniljevodka. - Den ødela mye drinker for et par år siden. Problemet er at den tar bort all alkoholsmaken og du ender opp med drinker som bare smaker søt saft, og da er det bedre å drikke saft, sier John og fortsetter: - Smoothiestrenden har også gjort at mange drinker smaker bare frukt og ikke noe mer, og det er jo veldig kjedelig. Vi merker også i konkurranser at fruktpurédrinkene får ufortjent høye skår.
Selv om han har sansen for klassikere er han veldig glad i å eksperimentere. Det er heller aldri noe problem å få gjestene til å prøve nye drinker. - Mange er nesten litt stolte av å få være med på å teste ut nye smaker, påpeker Kajsa.
Og nordmennene blir og kommer tilbake. Ikke bare på grunn av drinkene men også på grunn av stemningen. - Her hos oss har vi tid til å prate med gjestene. Dessuten er det en veldig folkelig og hjemmekoselig stil med svært blandet publikum. Et sted det er lett å komme i kontakt med andre gjester om du kommer alene. Vi er som en stor familie, forklarer Kajsa.
Siden de i tillegg driver sommerrestauranten Frances på Hönö i Gøteborgs skjærgård, har de mange venner som er fiskere og dermed rik tilgang på den ferskeste sjømaten. - I starten var det vanskelig å få folk til å velge sjømat siden det ikke var vanlig å spise fisk på enklere spisesteder inne i byen, men i dag er det noe annet, sier Kajsa som til tross for sin kokkebakgrunn har overlatt ansvaret på kjøkkenet til yngstesønnen Patrik og mannen.
Det er ikke mye fritid familien kan unne seg. Sommeren er begge serveringsstedene åpne 12-13 timer i døgnet alle dager i uka. - Gøteborg og skjærgården er det beste sted på jord om sommeren, sier både Kajsa og John i kor. Og om vinteren er familiemedlemmene alene om å ta seg av oppgavene. Kun jul- og påskeaften er det stengt.
- Men jeg og Pelle drømmer fortsatt om å ta en tur med hurtigruta selv om jeg ikke vet helt når det blir. Da vi sist skulle ta et sabbatsår, ble det bare to ukers fri og da jobbet vi hele tiden med å få alt på plass tilreåpningen av Picasso, ler Kajsa Söderberg som avslutning.
Foto: James Holm