Gøteborgs store hemmelighet

En anonym pizzarestaurant i en av Gøteborgs bakgater ble til alles overraskelse kåret til Sveriges beste cocktailbar.
Aase E. Jacobsen
09 Februar 2007 - 11:44

Picasso i Kristinelundsgatan i Gøteborg er ikke bare en hvilken som helst pizzarestaurant eller "kvarterskrog". Det avslørte kåringen av Sveriges beste serveringssteder i regi av Vin & Bar-journalen. Picasso gikk nemlig av med seieren som Sveriges beste cocktailbar.

- For oss kom dette som et stort sjokk, men i ettertid er det bare veldig stort, sier Kajsa Söderberg som sammen med mannen Pelle og de to sønnene John og Patrik driver denne litt anonyme restauranten som det er helt umulig å gjette seg til har slike kvaliteter å by på.

Det var heller ikke bare familien Söderberg som trodde det var en spøk i begynnelsen.
- Også redaktøren av Vin & Bar som kjente stedet fra sin tid i byen nektet å tro på nomineringen. Derfor sendte han sine venner og bekjente i tur og orden for å sjekke om det virkelig var så bra. Og alle kom tilbake og bekreftet at alt var perfekt, forteller Kajsa stolt.

Godt håndarbeid viktig
For Picasso som de andre nominerte stedene ble kontrollert fra A til Å, alt fra arbeidsmetoder, barkart, kundeservice og råvarepolicy til toaletthygiene. Og Picasso besto alle prøver med glans.

En ting er den omfangsrike barmenyen med bilder og detaljer om den enkelte drinken og et imponerende utvalg av brunt brennevin. En annen er de lave prisene sammenlignet med prisene på den nærliggende avenyen.

Men aller viktigst er håndarbeidet. - Det er veldig stor konkurranse i Gøteborg om det utegående publikum. Vi er en liten bar med bare 4-5 stoler og begrenset plass, men mange søker hit på grunn av kvaliteten på det vi serverer. Og det er veldig tilfredsstillende å oppdage at folk kjenner stor forskjell på våre drinker sammenlignet med det som serveres på nattklubbene langs avenyen, sier John som er hjernen bak Picassos cocktails.

Smak på alt
Det hele begynte da han tok utdannelsen, selvsagt på en restaurantskole som resten av familien. Her ble han veldig interessert i bartending. - Da han kom tilbake til oss, begynte han å mase om at vi måtte satse på drinker. Og selvsagt fikk han etter hvert viljen sin, ler mamma Kajsa.

De siste tre årene har han deltatt i mange konkurranser, i både inn- og utland. Foreløpig har han bare vunnet én konkurranse men har store ambisjoner foran SM i 2007.

Cocktailsuksessen skyldes selvsagt også at det brukes så å si bare ferske råvarer. Men John avviser ikke blankt ingredienser som sourmix. - Fersk sitron kan innimellom være så sur og smakløs på våre breddegrader at den ville ødelegge enhver drink. Så det gjelder alltid å smake på råvarene og ikke minst på den ferdige drinken før den sendes over disken, slår han fast.

Med en så liten baravdeling skulle du tro at det ble lite å gjøre for bartenderen. Men mesteparten av drinkene selges til spisegjestene, særlig etter maten. Tidspunktet avhenger imidlertid også av alder.

Eksperimentglad
- De eldste tar en drink før maten, og kaffedrinker etter maten. Det er faktisk større forskjell mellom aldersgruppene enn mellom kjønnene når det kommer til drinkpreferanser. Særlig whiskydrinker er ekstremt aldersavhengig. Det nytter altså ikke å selge whisky sour til yngre kvinner. Ikke Sidecar heller selv om det er min favoritt, sier 24-årige John.

Kanskje derfor er han ikke så glad i nymotens smaker som vaniljevodka. - Den ødela mye drinker for et par år siden. Problemet er at den tar bort all alkoholsmaken og du ender opp med drinker som bare smaker søt saft, og da er det bedre å drikke saft, sier John og fortsetter: - Smoothiestrenden har også gjort at mange drinker smaker bare frukt og ikke noe mer, og det er jo veldig kjedelig. Vi merker også i konkurranser at fruktpurédrinkene får ufortjent høye skår.

Selv om han har sansen for klassikere er han veldig glad i å eksperimentere. Det er heller aldri noe problem å få gjestene til å prøve nye drinker. - Mange er nesten litt stolte av å få være med på å teste ut nye smaker, påpeker Kajsa.

God og folkelig stemning
Her som ellers er caipirinha-lignende drinker mest populære. Bestselgerne sist sommer har imidlertid vært African Razz som inneholder Bacardi Razz, lime og sukker samt ikke minst egenkomponerte Mike2Mike med Bacardi Razz, Tropical Blue, blå curaçao, grapefrukt, lime og Sprite. Denne cocktailen toppes gjerne med et rødt grenadinhjerte og er populær blant par. En cocktail med veldig god balanse mellom syre og sødme og som derfor egner seg godt også før maten.

Naboskapet til Kungsport-avenyen gjør at mange nordmenn på bytur "forviller" seg inn.
- Nordmennene er helt gale etter strawberry daiquiri. Jeg kan selge "hur mycket som helst" når en gjeng kommer innom, ler John.

Og nordmennene blir og kommer tilbake. Ikke bare på grunn av drinkene men også på grunn av stemningen. - Her hos oss har vi tid til å prate med gjestene. Dessuten er det en veldig folkelig og hjemmekoselig stil med svært blandet publikum. Et sted det er lett å komme i kontakt med andre gjester om du kommer alene. Vi er som en stor familie, forklarer Kajsa.

Året rundt
Picasso er imidlertid ikke bare kjent for sine drinker. Pizzaen betegnes som guddommelig. Men det var den ikke for åtte år siden da Kajsa og Pelle overtok denne kvartalsrestauranten.
- Vi ville lage et sted med skikkelig mat, sier hun.

Siden de i tillegg driver sommerrestauranten Frances på Hönö i Gøteborgs skjærgård, har de mange venner som er fiskere og dermed rik tilgang på den ferskeste sjømaten. - I starten var det vanskelig å få folk til å velge sjømat siden det ikke var vanlig å spise fisk på enklere spisesteder inne i byen, men i dag er det noe annet, sier Kajsa som til tross for sin kokkebakgrunn har overlatt ansvaret på kjøkkenet til yngstesønnen Patrik og mannen.

Det er ikke mye fritid familien kan unne seg. Sommeren er begge serveringsstedene åpne 12-13 timer i døgnet alle dager i uka. - Gøteborg og skjærgården er det beste sted på jord om sommeren, sier både Kajsa og John i kor. Og om vinteren er familiemedlemmene alene om å ta seg av oppgavene. Kun jul- og påskeaften er det stengt.

- Men jeg og Pelle drømmer fortsatt om å ta en tur med hurtigruta selv om jeg ikke vet helt når det blir. Da vi sist skulle ta et sabbatsår, ble det bare to ukers fri og da jobbet vi hele tiden med å få alt på plass tilreåpningen av Picasso, ler Kajsa Söderberg som avslutning.

Picasso Restaurang & Bar
Kristinelundsgatan 13
Gøteborg

Foto: James Holm

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her