Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Mens australske vinprodusenter først de senere år har begynt å snakke om terroir, altså den effekten kombinasjonen av lokale klimatiske og geologiske forhold har på en vins karakter og kvalitet, er terroir selve substansen i Tahbilk, Australias eldste vingård og den aller mest tradisjonelle av dem alle.
Beliggenheten til Tahbilk er så unik at området i 2000 fikk en egen regionbenevnelse, Nagambie Lakes. Den 1200 hektar store Tahbilk-eiendommen ligger 10 mil nord for Melbourne i staten er Victoria. På grunn av at den ligger i et svært vannrikt område, med mange innsjøer i form av innsnevringer av elven Goulburn og dens sideelver og småbekker, er klimaet helt spesielt og mye kjøligere enn ellers i Victoria som i seg selv regnes som såkalt cool climate-sone. Ordet tabilk betyr da også vannhull på aboriginer-språk. I tillegg er jordsmonnet unikt for området, svært jernholdig og rik sandjord med god drenering, som setter sitt tydelige preg på vinene.
Onde tunger vil ha det til at vinene til Tahbilk er gammeldagse, og det er forståelig hvis du er flasket opp på bløt fruktsødme og fatkrydder som kjennetegner de fleste australske viner. Tahbilk-vinene er ikke de som stikker av gårde med topplasseringer i blindsmakinger siden de både trenger tid i flaske og gjerne også i karaffel for å vise sitt potensial. Siden gammeldags har en odiøs klang, er det riktigere å karakterisere Tahbilks viner som klassiske siden de har gode syrer hvilket tyder på at druene ikke plukkes når de er overmodne samtidig som druens egenkarakter ikke overdøves gjennom fatbruk.
Siden sommeren er kommet for alvor, i alle fall de fleste steder i landet, er det fristende å trekke frem en hvitvin først. Og Tahbilk Marsanne 2002 (6764) er ikke en hvilken som helst hvitvin. For det første er den laget av druer fra verdens eldste marsanneplanter som stammer fra 1927. Denne parsellen som måler 58 hektar er for øvrig verdens største marsannevinmark. For det andre er den så klassisk og typeriktig at den konkurrerer helt i verdensklasse for denne druen. Og det betyr ikke så lite siden marsanne er høvdingen blant hvite druer i Rhône-dalen, og de beste vinene herfra selges for minst tre ganger prisen av australieren.
Påvirkningen fra Frankrike er da også tydelig. En uhyre ærlig vin som ikke gjør noe forsøk på å lure med verken høy alkohol eller fat (kun ståltank her i gården). Jordsmonnspreget er uttalt og får følge av aprikoser i både frisk og tørket utgave samt innslag av blomster og honning. Smaken er kompleks med stor druefedme og gode syrer. Lengden er imponerende med deilig preg av aprikos, smør og honning. En kraftig hvitvin som trenger smaksrik fisk eller skalldyr, gjerne grillet eller røykt samt tilberedning med en del fedme, men som også kan konkurrere med røde viner overfor gode retter med lyst kjøtt. En vin som til tross for at den allerede er fire år gammel, vil utvikle seg videre i minst fem år til.
Tahbilk er likevel mest kjent for sine røde viner, og to av dem er i salg i Norge. Tahbilk Shiraz 2001 (34546) er som den hvite inspirert av Rhône og har derfor lite til felles med sine australske navnebrødre. Her er det jordsmonnspreg i kombinasjon med druens typiske preg av bjørnebær og andre søte mørke bær samt krydder som dominerer. Alderen til tross er dette en ganske barsk vin som med fordel bør nytes til kraftige kjøttretter hvis du ikke lar den ligge til høsten og den sesongens noe rustikke viltretter. Fantastisk til braisert oksekjøtt/oksehaler.
2000-utgaven som først kommer i salg nærmere vinteren er i øyeblikket enda kraftigere samt en tanke lukket, men du verden for en intensitet. Dette året var ikke så varmt som 1997 og kjennetegnes av noe større friskhet hvilket borger for et langt liv. Og hvis vi sammenligner med hvordan 1986- og 1988-utgavene av den samme vinen smaker i dag, er Tahbilk Shiraz noe av det sikreste kortet for kjelleren.
Forklaringen på disse vinenes evne til å holde lenge, er ikke bare å finne i terroir'et eller plantematerialet (Tahbilk har enorm tilgang på druer fra egne vinmarker å velge mellom og bruker bare en andel av det de dyrker til egne viner) men også i selve fremstillingsmetoden.
Som eneste produsent i Australia benytter Tahbilk fortsatt de store åpne gjæringskarene som sørger for å forberede vinen ved at den allerede fra starten av blir utsatt for oksygenpåvirkning, på den videre modningen som foregår i franske fat og deretter i flaske.
Uttrekkstiden er sammenlignet med andre australske viner i dette prissjiktet relativt kort hvilket er med på å understreke den ærlige profilen. Og Tahbilk Cabernet Sauvignon 2001 (7580) som nylig har erstattet 1998-utgaven følger opp, om enn i en mildere stil enn shiraz'en men likevel med en eleganse som overgår mang en bordeaux i samme prissjikt. For også denne bærer tydelige referanser til Frankrike, selv om ordet Chateau er fjernet fra etiketten for godt.
Her er solbærpreget omhyllet av jordsmonn, mokka, fat og røyk. Smaken er bløt med nydelig sødme fra modne solbær som balanseres av fine syrer og bløte men tilstedeværende tanniner. Den perfekte partner til sommerens mer forseggjorte retter fra grillen. En vin som i likhet med alle andre Tahbilk'er fortjener en plass i vinkjelleren og vil utvikle seg videre i minst ti år til.