Drikke
God og rimelig ripasso

God og rimelig ripasso

Denne ripassoen er i motsetning til mange andre i sitt prissjikt svært harmonisk.
Aase E. Jacobsen
06 November 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Det er sjelden jeg selv velger ripassovin i dag. Årsaken er at det lages mye vin som ikke holder mål.

Mye er for søtt

For søtt, for mye stallpreg (brettanomyces) eller for rustikt, er den generelle dommen i de lavere prissjiktene. Det gjelder i enda større grad alle appassimentovinene som oversvømmer markedet.

Les mer om utviklingen i området

Ripasso er en klassisk vinstil som kan lagre lenge, men som også smaker godt i ung alder. Forutsetningen er at druematerialet er av høy kvalitet og at alle elementene er i riktige doser.

Les mer om kvalitet innen Valpolicella

Santa Sofia Ripasso Valpolicella Superiore 2011 (57005) i siste tilgjengelige årgang er en svært harmonisk vin med god munnfølelse, saftighet, renhet og ikke minst balansert sødme.

Syre og eleganse

Druene kommer fra vinmarker i høydredragene nord for Verona, fra Classico-landsbyene Negrar, Fumane, S. Pietro In Cariano og Marano. Jordsmonnet er kalkholdig hvilket sammen med høyden bidrar til god syreutvikling og dermed potensial for eleganse.

Les mer om Valpolicella

Dette er en vin som fungerer veldig godt til mat, til så vel lam som elg eller en ostetallerken. Men også om du jakter på en «kosevin».
Siden jeg smakte den sist, er kvaliteten helt klart løftet. Og prisen er satt ned hvilket gjør at den nå hevder seg blant rimeligere viner.

Lang tørketid

Den er rett og slett bedre strukturert. Det gjelder også Santa Sofia Amarone della Valpolicella Classico 2007 (7905), mye takket være en veldig god årgang. Druene er tørket i 90-120 dager som bidrar til økt konsentrasjon, også sukkerinnhold. Likevel er sødmen svært godt balansert og alkoholen er «bare» 15 prosent.

Les mer om amarone

Dermed er den også en god matvin. Dessuten en vin om tåler lang tid i kjelleren.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå får fiskebollene konkurranse
Dagens rett
Fiskegryte med frikassesaus

Nå får fiskebollene konkurranse

Om fiskeboller i hvitsaus er det eneste familien vil ha av fisk, skal du overbevise dem med denne oppskriften på fiskefrikassé.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her