God og ren vinvaluta

Denne sørfranske rødvinen er som skapt for sesongen. Og så er prisen helt super.
Aase E. Jacobsen
15 September 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Three Trees Carignan 2009 (80267) er en herlig vin for perioden midt mellom sensommer og høst. Dens supre saftighet og gode skogsbærfriskhet gjør den lettdrikkelig samtidig som god konsentrasjon og et fint tanninbitt gjør at den tåler fint ganske så smaksrike retter. Et flott følge til alt fra saftig kjøtt fra grillen, via gryter til kveldskos med godt brød, spekemat og ost.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Trenger luft
Den trenger imidlertid litt tid i glasset, så selv om dette er en rimelig vin, har den stor nytte av å helles i en karaffel. Den har nemlig en reduktiv karakter, og det skyldes druen carignans egenskaper. Noen druer er oksydative, det betyr at de reagerer lettere med oksygen enn andre, og andre er reduktive, og trenger ekstra hjelp for å få luft. Den reduktive karakteren kan ofte kjennes som en litt uren duft (men ikke som "kork"), som altså blir borte når den før luftet seg.

Interessant område
Produsenten av denne vinen er ekteparet Agnès og Alain Carrère som sammen driver vingården Domaine de Majas, som består av 30 hektar vinmarker i Caudiès de Fenouillèdes som er et veldig interessant område i den høyereliggende delen av Roussillon, i retning Pyrénéene.

Naturlig vinmaking
Beliggenheten ved 400 m.o.h. gjør at vekstsesongen er en måned lenger her enn lenger ned. Samtidig kjøles vinmarkene ned vekselvis av tramontane-vinden fra fjellene og brisen fra Middelhavet. Sammen med et karrig jordsmonn av skifer og kalkstein oppnås veldig god druekvalitet, god syre og balansert sukkernivå. Hvilket igjen sikrer et etter forholdene moderat alkoholinnhold. Vingården drives økologisk og avlingene er lave takket være 50-100 år gamle vinstokker.

Vinen er dessuten laget uten bruk av fremmedgjær, og gjæringen foregår i sementtanker som i motsetning til ståltanker lar vinen puste under prosessen. Og det trenger carignan. Bruken av svovel er også svært forsiktig.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her