Godbiter i pollisten
Glem Bordeaux: Her får du imponerende kvalitet for pengene

Glem Bordeaux: Her får du imponerende kvalitet for pengene

Cahors er et vinområde som helt ufortjent lever i skyggen av Bordeaux. Derfor kan du finne fantastisk gode kjøp som vinene fra denne produsenten.
Aase E. Jacobsen
21 Oktober 2020 - 13:45
 

Cosse Maisonneuve Le Combal Cahors 2016 er faktisk utrolig rimelig priset, for her

Bli først til å bestille

Denne spalten er veldig populær, og mange bestiller vinene vi anbefaler. Dermed kan du oppleve at de er utsolgt når du bestiller. Abonnerer du på Apéritif Mat- og vinklubb får du dette tipset en dag før alle andre.

 

får du malbec på sitt aller lekreste og mest transparente. Konsentrert og intens i den mørke frukten som bakkes av fine mineraltoner, leskende syre og herlige tanniner. Denne vinen holder garantert i 10 år og du bør absolutt ha en slik i kjelleren, for Cahors-malbec utvikler seg usedvanlig godt.

Lagringsevnen for en Cahors er spesielt god i et år som 2016 som har gitt perfekt balanserte malbecdruer med veldig god syrestruktur og gode modne tanniner.

Se hva vi har skrevet om Cahors før

Denne lagringsevnen er Cosse Maisonneuve Le Sid Cahors 2006 er godt bevis på. Dens 14 år til tross, er den fortsatt veldig ungdommelig, den viser knapt alderen, så var da også 2006 et år hvor vinene trenger tid for å komme ut. Så vellagret vin til kun 230 kroner er nok en dokumentasjon på hvor oversett Cahors-vinene er.

Her kan du se hvor mye du får for pengene fra dette området

Catherine Maisonneuve og Mathieu Cosse startet med 5 hektar i 1999.

Bak disse vinene står Mathieu Cosse og Catherine Maisonneuve som etablerte seg så sent som for 20 år siden, første med 5 hektar og nå med 15 totalt, alt dyrkes biodynamisk. De er derfor pionerer blant de nytenkende aktørene i dette tradisjonsrike området. Mens tradisjonen er å lage «slottsvin» etter bordeauxmodell, jobber de heller med å isolere druer fra enkeltvinmarker som tilfellet er for både Combal, Sid og Cosse Maisonneuve Cahors La Fage 2015 som er den tredje vinen fra Cosse Maisonneuve i salg på polet, og nok en vin med godt uttrykk for både malbec og årgangen som er litt varmere enn 2016.

 

Combal har kalkholdig grusjord, Sid på sin side et silisium- og jernholdig jordsmonn og Lafage leirjord.

Det første gir viner med god syre og mineralpreg, det andre mer krydder og kraft og det siste konsentrasjon og kraft.

Også arbeidet i vinkjelleren skiller seg, særlig når det kommer til lengden på oppholdet i fat. Combal er ikke overraskende den som har kortest tid i fat, 12 måneder, og Le Sid lengst med 18 måneder. Vinene verken klares eller filtreres før flasketapping og vil derfor danne bunnfall over tid.

Mens malbec er den viktigste druen for Cahors (min. 70 prosent), er det også en druesort som hører inn blant de tradisjonelle bordeauxdruene, men som i forsvant fra den mest brukte oppskriften (cabernet sauvignon og franc samt merlot) på et tidspunkt. Men med økende temperaturer er det mulig at den solelskende malbec kan få en renessanse.

I Cahors er klimaet noe tørrere og varmere enn i Bordeaux, og er påvirket av både Atlanterhavet og Middelhavet, samtidig som nærheten til elven Lot som vinmarkene ligger langs, bidrar til å dempe soleffekten i den varmeste perioden. 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her