Gledens druer

Oz Clarke har gjort det igjen. Denne gangen har han gitt oss et drueleksikon som gir forståelse for hvor viktig råvarene, altså druene, er for den ferdige vinen, og det på en morsom og inspirerende måte.
Aase E. Jacobsen
15 August 2002 - 08:00

Hovedboken i Bokklubben Mat- og Vinglede i august presenteres av Aase E. Jacobsen, redaktør Apéritif:

Druer og viner fra hele verden av Oz Clarke og medforfatter Margaret Rand, i norsk utgivelse fra Gyldendal Forlag, har en annen innfallsvinkel til kunnskap om vin enn de fleste vinbøker, nemlig gjennom selve råvaren, altså druen. Alle vet at druer må til for å lage vin, men ikke alle kjenner den enorme bredden av druetyper som er i bruk verden over. De fleste skaffer seg kunnskap om vin gjennom de forskjellige vintypene som gjerne har fått navn etter området vinen kommer fra.

Mer enn et leksikon
Derfor er navn som Bordeaux velkjent for mange vinelskere som også vet hva som kan forventes av en vin med dette navnet på etiketten, men hva en slik vin er laget av er ikke alltid like selvfølgelig kunnskap. Samtidig eksponeres vi for druenavn gjennom vinetikettene hvor ingrediensene i økende grad nevnes. Denne utviklingen kan vi takke moderne viner fra den sørlige halvkule, den såkalte nye verden, og fra dynamiske vinregioner i den gamle verden for. Cabernet sauvignon og merlot er navn som nå brukes med den største selvfølgelighet når gode viner diskuteres.

Men hva er det egentlig disse druene gir til vinen som skiller dem fra andre sorter, og hvilken betydning har vekstområdet for smaken en gitt drue bidrar med til den ferdige vinen. Og hva blir resultatet når en eller flere druetyper blandes. For det er et faktum at de fleste viner er laget av mer enn en druesort. Disse og andre lignende spørsmål er det Oz Clarke gir svar på gjennom denne boken som er langt mer enn et leksikon.

Praktisk tvers gjennom
Vel presenteres mer enn 300 druetyper i alfabetisk rekkefølge, og dette er bokens hoveddel, men forfatterne nøyer seg ikke med en skjematisk gjennomgang av drue for drue. De 17 viktigste druene i verden er viet ekstra oppmerksomhet. Disse såkalte klassiske druetypene beskrives både hva angår historisk bakgrunn og geografisk utbredelse samt hva som karakteriserer de forskjellige områdene for disse druesortene. Dessuten gis det rask innføring i hvordan den aktuelle druen behandles i vinkjelleren både hva angår dyrking, innhøstning og fremstilling.

Viktigst av alt er hvordan den enkelte drue smaker som ferdig vin, til hvilken type mat slik vin passer og hvilket lagringspotensial vi snakker om. Selvsagt gir praktikeren Clarke detaljer som synonymer, alle druer har nemlig mange navn, tips om de beste produsentene som dyrker og lager vin av den aktuelle druen og om de beste kjøpene.

Utover de klassiske druesortene har ytterligere 15 druetyper fått en bredere presentasjon enn resten. Dette er druer som har mindre global betydning enn de klassiske men som er viktige enten for en større region eller er druer som har et mer eller mindre uutnyttet potensial. Som albariño, pinotage og malbec.

Flotte illustrasjoner
En oversikt over hvilke viner som lages av hvilke druer finnes selvsagt også. Og her er detaljeringsnivået ganske stort, spesielt for Frankrike hvor antall såkalte appellasjoner, altså begrensete vinområder, er forvirrende omfattende. For de som ikke har fått med seg vinens historie og hvordan bildet innen verdens vinproduserende regioner er i dag, gir boken en kjapp og grei innføring også til dette.

 Illustrasjonene i boken, som er så vel fotografier, tabeller, grafer og malerier, er av svært høy kvalitet. De fargerike og til dels naivistiske maleriene som illustrerer hver av de i alt 17 klassiske druene er verd en ekstra omtale da de er laget spesielt for denne boken av den engelske kunstneren Lizzie Riches. Hun har tolket druens betydning både faktisk og mytisk, eksempelvis presenteres cabernet sauvignon sammen med symbolet for solkongen, strålende, selvhøytidelig og eneveldig. Mens merlot assosieres med det franske navnet for svarttrosten som angivelig skal være den største merlotelskeren av alle. 

Oz Clarke har et stort antall vinbøker, og den aller første interaktive vin-CD-romen, på samvittigheten samtidig som han har fast spalte i Daily Telegraph og i en rekke magasiner verden over. Dessuten er han ofte å se/høre i TV- og radioprogrammer. Hans popularitet skyldes kombinasjonen av bred kunnskap og en lett, underholdende og samtidig pedagogisk stil.

Meld deg inn i Bokklubben Mat- og Vinglede og få boken til medlemspris.

Oz Clarke:
Druer og viner fra hele verden
Originalens tittel: Grapes and Wines
Forlag: Gyldendal Fakta
Til norsk ved: Thor Richard Teien
Format: 19,5 x 25,5 cm
Sider: 320

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her