Mange av disse landene har vært krysspunkt mellom flere store matkulturer, som eksempelvis asiatisk, arabisk og europeisk. Spisevanene er ofte stedsegne, men gjennom handel, sammenslåing/utvidelse eller fall av forskjellige imperier, har matkulturene etter hvert blitt i slekt med hverandre.
Kjøkkensjef fra Samarkand
Med maten kan vi reise i tid og rom gjennom Armenia, Aserbajdsjan, Kashmir og mange andre land der menneskene har vært i konstant bevegelse og påvirket hverandres kultur og matvaner
Se flere internasjonale lammeretter her
I Kashmir kalles en riktig god kjøkkensjef Vast Waza. Tittelen kan spores tilbake til 1700-tallet, en tid med stor innvandring av snekkere, vevere, arkitekter, kalligrafer og altså kokker fra Samarkand til Kashmir.
Dagens waza-er regnes som etterkommer etter dem som virket i Samarkand under timuriddynastiet som ble grunnlagt av hærføreren Timur Lenk på 1300-tallet.
Kongelig festmåltid
En ordentlig bankett i Kashmir kalles kongelig wazwan og består av 36 retter. Mellom femten og tretti av disse kan være kjøttretter.
Gjestene sitter i grupper på fire og spiser maten fra et metallfat som kalles trami. Fatene er fylt med hauger av ris og et utvalg av retter.
Lignende servering finner vi igjen i Libanon. Her har man kjøttet i bunnen av en gryte fylt med ris. Så velter man (= Mak-e-lobi) gryten over på et stort metallfat.
Fatene er ofte fint dekorert og er nå utbredt i hele den arabiske verden.
Kjøttboller fra Tyrkia?
Her i Skandinavia er nok Sverige mest kjent for sine "kjøttbullar". Det sies at det skal være den svenske kongen Karl VII som tok med seg oppskriften med seg hjem fra Tyrkia på 1100-tallet.
En annen rett han tok med seg har til og med beholdt en del av sitt opprinnelige navn: kåldolmer eller kålrulader. Dolma er en utbredt tilberedningsteknikk hvor man fyller (= dolmasi) grønnsaker, vinblader eller kålblader med kjøtt eller annen nesten ferdigstekt blanding.
Men nå var det nok historie - vi går over til den kulinariske biten. Og skulle du ha behov for enda flere oppskrifter er det bare å gi seg i kast med vår omfattende kokebok.
Se alle de gode lammerettene i Apéritifs kokebok
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig