Francesco Marzola er Nordens beste vinkelner
Foto: (Kristian Jøraandstad)

Francesco Marzola er Nordens beste vinkelner

Nå gjenstår det bare å kapre norgesmestertittelen. Det gjør han kanskje i februar neste år?
Aase E. Jacobsen
03 Oktober 2018 - 13:05

Søndag 16. september var det duket for nordisk vinkelnermesterskap 2018 på Edderkoppen Scene i Oslo med ni deltakere fra de nordiske landene. For Norge stilte Henrik Dahl Jahnsen og Francesco Marzola. Etter knallhard konkurranse var det sistnevnte som kunne motta den gjeve tittelen: Best sommelier of the Nordics 2018 foran svenske Ellen Franzén og danske Rasmus Lunkov Marquart kom på henholdsvis andre og tredjeplass.

- Det har vært en del «sweat and tears», sier den nyslåtte nordiske vinkelnermesteren Francesco Marzola når han oppsummerer de siste årenes forberedelser til det som er blitt det foreløpige klimakset i norsk-italienerens karriere. Francesco som tok vinkelneren i 2014, og deltok på sin første konkurranse i 2016, har jobbet med vinfaget siden han som 16-åring begynte i familiens restaurant i Palermo på Sicilia.

Før nordiskseieren har han en andreplass i NM 2018 som beste. Og neste konkurranse er selvsagt NM i februar 2019. Men han er sulten på større utfordringer. Vinner han NM, er europamesterskapet en mulighet. Nordisk kan man bare vinne (og delta i ) én gang.

Ambisiøse Francesco tar ikke lett på oppgavene. – Jeg opplevde Nordisk som en vanskelig konkurranse, men jeg følte at det gikk bra hele veien. De første fem minuttene i finalen er alltid tøffe, men jeg klarte å ro meg ned, forklarer han og forteller at han har jobbet mye med sine svake punkter i forberedelsene.

 - Jeg har alltid vært sterk på teori. Derfor fokuserte jeg mye på det praktiske som å være presis i timingen. Jeg har terpet mye på klassiske oppgaver som alltid er med, som dekantering av rødvin, sier Francesco. Han klarte blant annet å kutte 40 sekunder på denne prosessen. Det kom godt med. Men også brennevin og cocktails er fagområder en vinkelner på internasjonalt nivå må beherske. – Den siste oppgaven i finalen var å lage Moscow Mule, så det passet meg godt, sier han fornøyd.

 Francesco jobber til daglig ved Park Hotell Vossevangen. Her er han vinansvarlig for Norges aller største vinkjeller med 40.000 flasker og 4200 forskjellige viner.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her