Forventningsfull og spent finalist

Med sin oppskrift Bortskjemt gris, er Helle Øder Valebrokk en av to finalister til NM for amatørkokk 2009. Følg finalen i Oslo lørdag den 13. juni.
Redaksjonen
09 Juni 2009 - 20:55

- Dette blir en kjempesjanse, men samtidig er jeg litt nervøs for lørdagens finale, kunne Helle Øder Valebrokk fortelle Apéritif i det hun fikk nyheten om at hun var plukket ut som en av to finalister i NM for amatørkokk 2009.
 
Den 37 år gamle grafiske designeren er halvt dansk og halvt trønder, og har vokst opp i Midtbyen i Trondheim, men bor og jobber i dag i Oslo.
 
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="finale">Se den spennende finalen (klikk)
 
Det største som finnes
Øder Valebrokk har deltatt med sine beste oppskrifter i Apéritifs NM for amatørkokk helt siden første gang det ble arrangert i 2004, men det er første gang hun er blitt valgt ut til å kjempe om Norgesmestertittelen.
 
- Jeg og min mann er veldig interessert i god mat, og NM for amatørkokk er den gjeveste konkurransen matinteresserte kan delta i, sier Øder Valebrokk.
 
- Konkurransen setter en på prøve, og årets tema gav meg en skikkelig utfordring i og med at det var to meieriprodukter hvorav det ene skulle være syrnet. Det gjorde oppgaven desto mer spennende i det jeg kunne sette sammen nye komponenter til svinekjøttet, fortsetter Øder Valebrokk.
 
Nytenkning på kjøkkenet
Ferdigprodukter står aldri på handlelisten til denne matinteresserte designeren, for her lages alle rettene fra bunnen av.
 
- Rettene mine blir ofte til mens jeg står på kjøkkenet og får inspirasjon fra alle de gode råvarene. Jeg kan godt hente inspirasjon fra gode, gamle oppskrifter, men det er sjelden jeg følger de til punkt og prikke, og jeg liker å prøve ut nye ting og ta sjanser.
 
- Å lage mat er noe jeg koser meg med, og det er ren avspenning for meg.
 
 
Godt norsk
Norges beste amatørkokker har sendt inn sine beste oppskrifter på svinekjøtt og den skulle inneholde et syrnet melkeprodukt samt minst ett annet meieriprodukt. I tillegg ble bruk av norske og gjerne lokale råvarer vektlagt ved bedømmingen av den erfarne juryen.
 
- Svinekjøtt er fantastisk, og som halvt dansk spiser vi ribbe hele året og ikke bare til jul. Den norske vinklingen synes jeg er bra, fordi vi har mange veldig gode råvarer her i landet.
 
- Det er viktig å gjøre folk oppmerksomme på kvaliteten som finnes, og tilgangen på gode norske råvarer har begynt å bli ganske bra etterhvert, sier Øder Valebrokk.
Lørdag 13. juni klokken 14.00 møter hun den andre finalisten i NM for amatørkokk 2009 til kokkekamp for åpen scene på Karl Johans gate i Oslo.
 
Du er selvfølgelig hjertelig velkommen til å følge den spennende finalen og heie frem din favoritt. Scenen finner du i krysset Universitetsgaten / Karl Johans gate.
 
Hva: Finale NM for amatørkokk 2009
 
Tid: Lørdag 13. juni 2009, kl 14.00 - ca kl 15.30
Sted: Karl Johans gate / Universitetsgaten, Oslo
 
 

Her følger alt du trenger å vite om konkurransen:
 

Foto: Erik Valebrokk, Roger Kolbu, Astrid Hals

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her