Fornøyd med foret torsk

Villfanget og foret kvalitetstorsk er et meget bra produkt. Det mener flere kokker som har testet filet av torsk som er produsert rett etter at fisken er hentet ut av merda.
Redaksjonen
12 November 2007 - 17:57

I forsøket ble det benyttet villfanget torsk som var foret med lodde og med tørrfor i tre måneder, skriver Fiskeriforskning.
 
- En slik filet vil vi gjerne ha på menyen, sier kokk Magnus Heggman ved restauranten Store Norske Fiskekompani i Tromsø.
 
- Resultatene er veldig positive. Dette vil vi gjerne undersøke med et større antall fisk og flere restauranter, sier forsker Silje Kristoffersen ved Fiskeriforskning.
 
Forsøket var en innledende test av filet som er tatt før fisken blir dødsstiv. Dette skjer kort tid etter at den er slaktet. Derfor er det bare mulig å produsere denne typen filet når det er levende torsk i merd ved bedriften.
 
Planlegges
Da kan man nemlig planlegge slaktingen av fisk slik at det blir tid til å filetere fisken før den blir uhåndterlig.
 
Torsken som ble brukt i forsøket ble fanget på Finnmarkskysten. Deretter ble de foret opp i merder utenfor Båtsfjord.
 
Fisken ble delt i to forskjellige grupper. Den ene fikk lodde, den andre fikk tørrfor.
 
Med og uten skinn
Filetene ble produsert med og uten skinn. Hvis fileten ikke er festet til bein eller skinn vil den krympe mens den er dødsstiv. Men kokkenes hovedkonklusjon var at alle filetene var av svært god kvalitet. Det var små forskjeller mellom torsk foret med lodde og med tørrfor, og filet med og uten skinn.
 
Kokkene ser flere fordeler med å få torsk som har blitt foret i merd. Blant annet vil en skånsom behandling før og under slakting gi en feilfri filet.
 
Lite svinn
Når de slipper å skjære bort dårlig kjøtt unngås også svinn på et kostbart råstoff.
 
- Dette var en råvare de gjerne ville hatt tilgang på. De foretrekker også ryggfilet med skinn fordi den kan tilberedes på flere måter, sier Kristoffersen.
 
Forsøket er et samarbeid mellom industrien i Båtsfjord og Fiskeriforskning om levendelagring og oppforing av torsk.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Start uka med en tacoinspirert pai
Dagens rett

Start uka med en tacoinspirert pai

Her blandes klassisk pai med alt du vanligvis setter på tacobordet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høsten er tiden for dekadente ølopplevelser - med dette får du alt og mer til
+
Tester

Høsten er tiden for dekadente ølopplevelser - med dette får du alt og mer til

Dette belgiske collab-ølet er det beste blant de testede ølene, siderne og mjødene i spesialpolet i oktober.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk
Dagens rett

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk

Når både fersk mais og kantarell er å få tak i, må du benytte anledningen, som i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne måten å bruke fårikålkjøttet på gir enda mer smak
Dagens rett
Lammegryte med rotgrønnsaker

Denne måten å bruke fårikålkjøttet på gir enda mer smak

Dette er en perfekt rett til søndagsmiddagen og her kan du virkelig slå deg løs med de gode norske rotgrønnsakene og lammet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Start uka med en tacoinspirert pai
Dagens rett

Start uka med en tacoinspirert pai

Her blandes klassisk pai med alt du vanligvis setter på tacobordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høsten er tiden for dekadente ølopplevelser - med dette får du alt og mer til
+
Tester

Høsten er tiden for dekadente ølopplevelser - med dette får du alt og mer til

Dette belgiske collab-ølet er det beste blant de testede ølene, siderne og mjødene i spesialpolet i oktober.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når pærene er så gode som nå, fortjener de å spille hovedrollen
Dagens rett

Når pærene er så gode som nå, fortjener de å spille hovedrollen

Søte pærer kombinerer utrolig godt med en smaksrik kremet ost, som gorgonzola eller annen type om du ikke liker blåmuggkarakteren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når torsken får et dekke av ost og brød i bunn, smaker den ekstra godt
Dagens rett
Ostegratinert torsk og grønnsaker i form

Når torsken får et dekke av ost og brød i bunn, smaker den ekstra godt

Fisk som bakes i form har en lei tendens til å appellere bredt. Spesielt om det er et lag av ost på toppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk
Dagens rett

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk

Når både fersk mais og kantarell er å få tak i, må du benytte anledningen, som i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her