Formidable prisbomber

Sentral-Spania er blitt en viktig leverandør av rimelige rødviner. Ukens to viner går utenpå det meste fra den kanten - og mange andre regioner også. Men så kommer de også fra en høyst spesiell bodega.
Aase E. Jacobsen
10 November 2004 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Brødrene Mario Bonete, ønolog, og Juan Pablo Bonete, vinmaker, fra Bodegas Piqueras skiller seg merkbart ut fra andre vinmakere i det enorme området som kalles La Mancha beliggende mellom Madrid og Middelhavet. Derfor har de nok en gang levert en formidabel prisbombe som står ut fra mengden. Castillo de Almansa Coleccione 2007 (47790) er som så mange andre rimelige fruktdrevne viner fra spanske La Mancha riktignok stappfull av søte mørke bær. Men i tillegg har den god fylde, fine syrer, innsmigrende krydderpreg og fin bitterhet. Som gjør den til en velkommen gjest både på matbordet og i kosekroken.

Den er laget av garnachadruen som tidligere led en noe uglamorøs skjebne som "oppspritingsvin" for nordspanske viner. Dens styrke er både god farge og potensielt høy alkohol. Når denne druen dyrkes på en fornuftig måte og deretter kommer i de rette hender, som hos Bonete-brødrene, blir det hele langt mer balansert, slik at druen også kan stå på egne ben.

Sammen med monastrell og tempranillo er garnacha de dominerende rødvinsdruer i denne forblåste delen av det spanske høyslettelandskapet. Men Bonete-brødrene har introdusert internasjonale druer som cabernet sauvignon, syrah og merlot. De to førstnevnte inngår sammen med garnacha og monastrell i bodegaens toppvin Castillo de Almansa Reserva 2003 (32480) som koster det samme som da den ble lansert for tre år siden. Samtidig som den er i bedre form enn i tidligere årganger. Med andre ord er den et enda bedre kjøp enn noensinne.

Men viktigst av alt er at den i enda større grad enn tidligere er en ensom svale i prissjiktet under hundre kroner. For i dette segmentet dominerer de markedstilpassete og til dels masseproduserte vinene som er laget for å nytes umiddelbart av flest mulig. En vin som Castillo de Almansa Reserva med så stor grad av klassisk preg er dermed sjelden vare.

Den lengre uttrekks- og gjæringstiden samenlignet med "lillebroren" kombinert med ett års fatlagring og åtte måneders flaskemodning gjør Reserva'en til en langt mer seriøs og lagringsdyktig vin. Duften er sammensatt og elegant med så vel røde og mørke bær som jordsmonn og fattoner. Smaken er saftig, innsmigrende og myk samtidig som den har fin fylde, gode syrer og tanniner. Den har nok stoff i seg til å utvikle seg videre i fire-fem år til. Men allerede nå er den deilig til et bredt utvalg av kjøttretter, spesielt de lysere slagene, og ikke minst lam.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her