Her er enda flere marsipanoppskrifter
Gammeldags julemarsipan
Fremgangsmåte
Kok opp fløte og mel mens du rører godt. La det avkjøle. Skåld og finmal mandlene. Bland dem med melgrøten. Elt inn melis til det blir en smidig masse.
Form marsipanen til figurer, brød med fyll eller fylte sjokolader.
Forslag til fylte sjokolader:
1. Ta en halv porsjon marsipan og smak til med 5 ss rom. Del marsipanen i 40 biter, som rulles til kuler. Legg en halv valnøtt på hver kule. Dypp kulene i smeltet sjokolade.
2. Ta en halv porsjon marsipan og del den i 40 biter. Trykk bitene flate, legg en liten bit nougat på og rull marsipanen rundt. Dypp bitene i smeltet sjokolade.
3. Ta en tredel av en porsjon marsipan og bland den med finhakket, tørket frukt. Rull små kuler, som dyppes i smeltet sjokolade. Pynt med tynne strimler appelsinskall.
4. Ta en tredel av en porsjon marsipan og rull den til små kuler. Dypp kulene i smeltet sjokolade. Pynt med kakepynt.
5. Ta en tredel av en porsjon med marsipan og tilsett 3 ss likør. Form marsipanen til trekanter og dypp dem i smeltet, mørk sjokolade. Pynt med kakepynt.
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Lucia-feiring med lussekatter
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du vært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Marsipan grunnoppskrift
Fremgangsmåte
- Skåld mandlene og tørk dem godt - gjerne over natten eller på lav varme i ovnen i ca. 1 time.
- Mal mandlene én eller to ganger i kvern eller hurtigmikser.
- Mal dem nok en gang, nå sammen med melisen.
- Bland inn tragant, eggehvite (begynn med en spiseskje og tilsett mer ved behov, det trengs mindre enn du tror!) og smaksstoffer og arbeid marsipanen sammen til den er glatt og henger godt sammen.
- Pakk marsipanen i plast og la den hvile i minst et par timer.
Tips: Bare fantasien setter grenser når man koser seg med marsipanverksted! Er det vanskelig å forme figurer med hendene går det an å bruke små pepperkakeformer.
- Slik skålder du mandler:
- Hell kokende vann over mandlene.
- La dem ligge i 2-3 minutter og skyll dem så i kaldt vann. Klem dem ut av skallet med fingrene.
- La mandlene tørke noen timer eller over natten.
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Drikke som passer til denne oppskriften
-
86 POENG
Sjokoladekjeks med marsipan
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 190 grader. Smør to stekebrett.
- Rør smør og sukker hvitt i en bolle. Tilsett egget og pisk blandingen sammen. Sikt mel og kakao i røren. Bland deigen sammen med en treskje, og deretter med rene hender. Elt sammen til en løs deig.
- Kjevle ut ca halvparten av deigen på en lett melstrødd arbeidsplate. Tykkelsen skal være ca 5 mm. (Tenk pepperkaker)
- Bruk en 5 cm stor utstikker. Et lite glass kan også gjøre nytten. Stikk ut rundinger og kjevle ut deigen etter behov inntil du har ca 36 rundinger.
- Del marsipanen i 36 like store biter, Trill marsipanbitene til kuler, trykk dem lett flate og legg èn på hver deigrunding.
- Kjevl ut resten av deigen, stikk ut flere rundinger og legg dem på marsipanen. Trykk deigen godt langs kanten.
- Stek småkakene i ca 10 minutter eller inntil de har hevet seg og begynner å sprekke i overflaten. Avkjøles på stekebrettet i noen minutter og avkjøles videre på rist.
- Smelt sjokoladen over vannbad. Ha den i en sprøytepose, og sprøyt raskt et mønster på kakene.
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Hjemmelaget konfekt og supre julegodter
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Konfektbiter med marsipan
Fremgangsmåte
- Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker.
- Tilsett hasselnøtter og revet appelsinskall.
- Del kjeksen i passe biter og legg fyllet mellom to kjeksbiter.
- Pynt med remser av grønn marsipan og kandiserte fioler eller dekk hele kaken med marsipan.
Tips: Bruk kun det gule på appelsinskallet, det hvite smaker bittert. Husk å vaske appelsinen før du river skallet.
Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv
Dette er de syv slagene du skal bake til jul
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
86 POENG