Halloween er opprinnelig en amerikansk tradisjon som vi her hjemme har tatt til oss. Forberedelsene er like morsomt for både små og store, så hvorfor ikke like godt invitere til stor fest med spennende mat og drikke? Husk å forberede fryktinngytende utkledninger og sminke, for det er høyst påkrevet. Også gresskar med lys, eller servere en spennende suppe rett fra gresskaret. Velg en rett eller lag en hel buffet. Ha en forferdelig trivelig aften!
Skjær toppen av gresskaret og hul ut innholdet. Skjær det i terninger. Rens og hakk løken og fres den i smør i en kjele. Tilsett gresskaret, melk og buljongterninger. La suppen koke ca. 10 minutter. Bland suppen og rør i halvparten av crème fraîchen/rømmen. Smak til med lime, sambal oelek og eventuelt salt. La suppen koke opp. Server med resten av crème fraîchen/rømmen og fersk koriander.
Drikkeforslag: En kraftig suppe med sterkt krydder trenger en vin med fylde og syre. Da passer Ürziger Schwarzlay Riesling 1992 (11512) bra.
Langpanne i stekeovnen ved 225 grader i ca 25 minutter
Rør gjæren ut i det lunkne vannet. Tilsett salt, smør, rømme og mesteparten av melet. Arbeid til deigen kjennes smidig, men den skal være ganske løs. La den heve ca. 30 minutter. Hakk eller klipp tomatene i biter. Trykk deigen ut med melet hånd i en velsmurt langpanne (eller kledd med bakepapir). Strø over tomatene, mais, oliven og ost. La den heve ytterligere 15 minutter. Stekes midt i ovnen. Avkjøles på rist og serveres i biter.
Langpanne i stekeovnen ved 200 grader i 30-40 minutter
Ta bort skinnet og legg kyllingen i en smurt langpanne. Dryss på salt og pepper. Bland rømme og sennep og bre det over kyllingen. Knus cornflakes og strø den over kyllingen slik at den dekkes. Settes i ovnen og stekes. Skjær gresskar i skiver og ha skallet på. Krydre med litt salt og ovnstek gresskaret sammen med kyllingen når halve tiden gjenstår. Serveres rett fra langpannen, eventuelt med ekstra rømme.
Drikkeforslag: Velg en chardonnay med fatkarakter for å rense og utfylle fedmen i retten. Vine Vale Chardonnay 1999 (13763), eller Santa Carolina Chardonnay Reservado 2004 (2423) er utmerkede kandidater i så måte.
Skrell og skjær løk og poteter i biter. Fres det lett i halvparten av smøret i en panne. Tilsett fløten, liquid smoke, soya og pepper. La det koke ca. 10 minutter. Skjær kjøttet i tynne skiver og brun det i resten av smøret. Ha i salt. Legg kjøttet i sausen og la det putre noen minutter. Strø over hakket persille. Server med mango chutney og kokt ris.
Drikkeforslag: Røyksmaken i denne retten trenger både sødme og fatkarakter. Derfor anbefales Beringer Founders Est. Zinfandel 2013 (13679).
Bland sammen dressingen. Skrell avocadoen, ta ut steinen og skjær den i skiver. Skjær laksen i strimler. Skjær brødet i små terninger og stek dem gyllenbrune i smør i en stekepanne. Legg opp salaten på et fat. Legg avocado, laks og brødkrutonger på fat og server dressingen til.
Drikkeforslag: En frisk vin med litt fatkarakter passer godt. Prøv gjerne Domaine de la Monestière 2005 (7363).
Skjær pølsen i biter og gresskaret i terninger. Skrell og skjær løken i båter. Fres alt lett i smør i en gryte. Tilsett pepper, salt, bønner, tomater med kraft og rømmen. La alt koke i noen minutter. Rør i krepsehaler/reker. Strø over timian ved servering. Smaker godt med loff og salat til.
Drikkeforslag: Her er mye krydder, og selv om det er skalldyr i retten er det spennende å prøve for eksempel Beringer Founders Est. Zinfandel 2013 (13679).
Rund form (ca 24 cm i diameter) i stekeovnen ved 175 grader i ca 40 minutter.
Rør smør og sukker porøst og lett. Rør inn eggene, ett om gangen. Skrell og riv gresskar og gulrøtter fint. Rør det i deigen. Bland mel, bakepulver og kanel og bland det i. Helles i en godt smurt form og stek kaken nederst i ovnen. Rør sammen ingrediensene til kremen og smør den på den avkjølte kaken. La kaken stå kjølig før servering. Ha gjerne litt strimlet appelsinskall oppå kaken.
Drikkeforslag: Velg en litt søtlig vin, som Selbach Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Riesling Spätles 2003 (11173).
I stekeovnen ved 200 grader i ca 15 minutter.
Knus kjeksen fint, smelt smøret og rør det i kjekssmulene. Trykk deigen i bunnen av små former av papir eller aluminium. Forstekes 4-5 minutter. Visp sammen egg og sukker. Rør i appelsinskall og rømme. Hell røren i formene. Stekes i nederste del av ovnen. La dem avkjøles litt før bærene legges på. Pensle bærene med aprikosmarmelade før servering.
Drikkeforslag: Velg en litt søtlig vin, som Selbach Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Riesling Spätles 2003 (11173).
Del mashmallows litt i biter og rør det i sausen sammen med daimen. Hell sausen i en stor form eller flere små. Dekkes med plastfolie. Fryses i minst 4 timer. Hvelv isen på fat eller skåler og strø over daimkuler og små mashmallows.
Bland kakesmulene med mandlene. Rør melis og smør hvitt. Rør inn eggeplommene og kakesmulene med mandlene i smørkremen. Smak eventuelt til med vin. Settes kjølig så den stivner. Trill kuler av massen og rull dem i kakao. Kulene kan også dyppes i sjokolade og rulles i farget kakekrymmel.