Forheksende god mat

Skrekk og gru - snart er det natt til 31. oktober igjen; årets skumleste natt. For barna er det nok godteriene som er det aller viktigste, men oppskriftene du får her bør friste hele familien - selv om drikkeforslagene er forbeholdt de voksne.
Redaksjonen
26 Oktober 2001 - 13:09

Halloween er opprinnelig en amerikansk tradisjon som vi her hjemme har tatt til oss. Forberedelsene er like morsomt for både små og store, så hvorfor ikke like godt invitere til stor fest med spennende mat og drikke? Husk å forberede fryktinngytende utkledninger og sminke, for det er høyst påkrevet. Også gresskar med lys, eller servere en spennende suppe rett fra gresskaret. Velg en rett eller lag en hel buffet. Ha en forferdelig trivelig aften!

Gresskarsuppe
(6-8 porsjoner)

ca. 1,2 kg gresskar
2 gule løk
4 hvitløkbåter
1 ss smør
12 dl helmelk eller lettmelk
4 hønsebuljongterninger
4 dl crème fraîche eller rømme
revet skall og saft av 2 lime
2 ts sambal oelek (fåes på glass) eller sterk pesto
noen blader fersk koreander

Skjær toppen av gresskaret og hul ut innholdet. Skjær det i terninger. Rens og hakk løken og fres den i smør i en kjele. Tilsett gresskaret, melk og buljongterninger. La suppen koke ca. 10 minutter. Bland suppen og rør i halvparten av crème fraîchen/rømmen. Smak til med lime, sambal oelek og eventuelt salt. La suppen koke opp. Server med resten av crème fraîchen/rømmen og fersk koriander.

Drikkeforslag: En kraftig suppe med sterkt krydder trenger en vin med fylde og syre. Da passer Ürziger Schwarzlay Riesling 1992 (11512) bra.

Pizzabrød
(25-30 biter)
Stort og godt til suppen eller på bufféen. Serveres nystekt

50 g (1 pk.) gjær
5 dl lunkent vann
2 ss smør
1 beger (3 dl) lettrømme
5 dl sammalt hvete, grov
8 - 9 dl hvetemel
150 g soltørkede tomater
1 dl maiskorn
1 dl sorte oliven, uten steiner
200 g pizzaost eller annen revet ost

Langpanne i stekeovnen ved 225 grader i ca 25 minutter

Rør gjæren ut i det lunkne vannet. Tilsett salt, smør, rømme og mesteparten av melet. Arbeid til deigen kjennes smidig, men den skal være ganske løs. La den heve ca. 30 minutter. Hakk eller klipp tomatene i biter. Trykk deigen ut med melet hånd i en velsmurt langpanne (eller kledd med bakepapir). Strø over tomatene, mais, oliven og ost. La den heve ytterligere 15 minutter. Stekes midt i ovnen. Avkjøles på rist og serveres i biter.

Corn chicken med gresskar
8 porsjoner
Kyllinglår med sprø cornflakes-panering er en spennende rett.

8 kyllinglår (ca 2 kg)
1 ss smør
2 ts salt
2 krm pepper
3 dl lettrømme
2 ts fransk, lys sennep
2 dl corn flaces
ca. 600 g gresskar

Langpanne i stekeovnen ved 200 grader i 30-40 minutter

Ta bort skinnet og legg kyllingen i en smurt langpanne. Dryss på salt og pepper. Bland rømme og sennep og bre det over kyllingen. Knus cornflakes og strø den over kyllingen slik at den dekkes. Settes i ovnen og stekes. Skjær gresskar i skiver og ha skallet på. Krydre med litt salt og ovnstek gresskaret sammen med kyllingen når halve tiden gjenstår. Serveres rett fra langpannen, eventuelt med ekstra rømme.

Drikkeforslag: Velg en chardonnay med fatkarakter for å rense og utfylle fedmen i retten. Vine Vale Chardonnay 1999 (13763), eller Santa Carolina Chardonnay Reservado 2004 (2423) er utmerkede kandidater i så måte.

Sydstatsfilet
Regn med et stort "innhugg" i denne retten med røksmak. Hemmeligheten heter liquid smoke og finnes på flaske i velassorterte butikker. I verste fall kan den utelates - retten smaker godt for det.

1 kg svinefilet
3-4 søtpoteter eller vanlige poteter
4 rødløk
2 ss smør
5 dl matlagingsfløte
1-1½ ss liquid smoke
2 ss japansk soya
1 ts chilipepper
2 ts salt
persille

Skrell og skjær løk og poteter i biter. Fres det lett i halvparten av smøret i en panne. Tilsett fløten, liquid smoke, soya og pepper. La det koke ca. 10 minutter. Skjær kjøttet i tynne skiver og brun det i resten av smøret. Ha i salt. Legg kjøttet i sausen og la det putre noen minutter. Strø over hakket persille. Server med mango chutney og kokt ris.

Drikkeforslag: Røyksmaken i denne retten trenger både sødme og fatkarakter. Derfor anbefales Beringer Founders Est. Zinfandel 2013 (13679).

Laks-og avocadosalat med caesardressing
(8 porsjoner)
Frisk og festlig salat der den amerikanske dressingen spiller hovedrollen.

4 avocadoer
200 g røkt laks
5 skiver loff
3 ss smør
2 hoder romanosalat eller annen salat

Dressing:
3 dl matlagingsfløte
½ boks sardinfileter (50 g)
1 presset hvitløkbåt
2 dl revet ost, gjerne vellagret
1 ts fransk sennep
1 ss presset sitronsaft
1 ts worchertersaus

Bland sammen dressingen. Skrell avocadoen, ta ut steinen og skjær den i skiver. Skjær laksen i strimler. Skjær brødet i små terninger og stek dem gyllenbrune i smør i en stekepanne. Legg opp salaten på et fat. Legg avocado, laks og brødkrutonger på fat og server dressingen til.

Drikkeforslag: En frisk vin med litt fatkarakter passer godt. Prøv gjerne Domaine de la Monestière 2005 (7363).

Cajungryte
(8 porsjoner)
I Louisiana blandes pølser og skalldyr i samme gryte. Siden spares det verken på chilikrydder eller drikke.

350-400 g krepsehaler eller reker
2 pølser (gjerne med sterk smak)
ca. 800 g gresskar
4 løk
1 ss smør
1-2 ts chilipepper
1 ts salt
8 dl kokte hvite bønner, eller 2 bokser à 400 g
2 bokser (à 400 g) hele, hermetiske tomater
4 dl lettrømme
fersk timian

Skjær pølsen i biter og gresskaret i terninger. Skrell og skjær løken i båter. Fres alt lett i smør i en gryte. Tilsett pepper, salt, bønner, tomater med kraft og rømmen. La alt koke i noen minutter. Rør i krepsehaler/reker. Strø over timian ved servering. Smaker godt med loff og salat til.

Drikkeforslag: Her er mye krydder, og selv om det er skalldyr i retten er det spennende å prøve for eksempel Beringer Founders Est. Zinfandel 2013 (13679).

Gresskar- og gulrotkake
(ca 10 biter)
En virkelig klassiker på Halloweenfest.

100 g smør, romsvarmt
2½ dl sukker
3 egg
ca. 200 g gresskar
ca. 200 g gulrøtter
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts kanel

Krem:
1 beger kremost naturell (125 g)
25 g melis
2 ts vaniljesukker

Rund form (ca 24 cm i diameter) i stekeovnen ved 175 grader i ca 40 minutter.

Rør smør og sukker porøst og lett. Rør inn eggene, ett om gangen. Skrell og riv gresskar og gulrøtter fint. Rør det i deigen. Bland mel, bakepulver og kanel og bland det i. Helles i en godt smurt form og stek kaken nederst i ovnen. Rør sammen ingrediensene til kremen og smør den på den avkjølte kaken. La kaken stå kjølig før servering. Ha gjerne litt strimlet appelsinskall oppå kaken.

Drikkeforslag: Velg en litt søtlig vin, som Selbach Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Riesling Spätles 2003 (11173).

Mini-ostekaker
(16 stk)
Enliten ostekake til hver og en. Deilig når du ikke behøver dele med noen!

ca 150 g digestive kjeks
75 g smør

Fyll:
2 egg
1 dl sukker
revet skall av ½ appelsin
3 dl lettrømme
4 dl bær, gjerne blåbær, bjørnebær eller bringebær
1 dl aprikosmarmelade

I stekeovnen ved 200 grader i ca 15 minutter.

Knus kjeksen fint, smelt smøret og rør det i kjekssmulene. Trykk deigen i bunnen av små former av papir eller aluminium. Forstekes 4-5 minutter. Visp sammen egg og sukker. Rør i appelsinskall og rømme. Hell røren i formene. Stekes i nederste del av ovnen. La dem avkjøles litt før bærene legges på. Pensle bærene med aprikosmarmelade før servering.

Drikkeforslag: Velg en litt søtlig vin, som Selbach Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Riesling Spätles 2003 (11173).

Daimis med marshmallows
(8-10 porsjoner)
Ferdig kjøpt vaniljesaus kan du fryse til din egen "hjemmelagde" is. På Halloween pynter du med "amerikanske smaker".

3 dl ferdig vaniljesaus
100 g daimkuler
100 g mashmallows

Del mashmallows litt i biter og rør det i sausen sammen med daimen. Hell sausen i en stor form eller flere små. Dekkes med plastfolie. Fryses i minst 4 timer. Hvelv isen på fat eller skåler og strø over daimkuler og små mashmallows.

Punsjeboller
Herlig gotteri både for små og store.

250 g kakesmuler, godt knust
75 g malte mandler
125 g melis
100 g smør, smeltet
3 eggeplommer
sherry eller likør (kan utelates)
kakao

Bland kakesmulene med mandlene. Rør melis og smør hvitt. Rør inn eggeplommene og kakesmulene med mandlene i smørkremen. Smak eventuelt til med vin. Settes kjølig så den stivner. Trill kuler av massen og rull dem i kakao. Kulene kan også dyppes i sjokolade og rulles i farget kakekrymmel.

Drikkeforslag: Turid Olsen
Foto: Astrid Hals

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her