Forførende tysk

Tysk eleganse som betegnelse for en vin er for de som kun assosierer tysk vin med slapt sukkervann en motsigelse. Men like fullt en sannhet som flere burde avdekke. Ukens vin er en strålende representant for slike vinskatter. Og nydelig så vel som matfølg
Aase E. Jacobsen
17 August 2000 - 02:20

Problemet med de gode tyske vinene er de innviklete navnene, og jo bedre vinen er, jo lengre og mer omstendelig er navnet. Litt overdrevet kanskje men ikke langt fra sannheten. Men ofte nok til å skremme vannet av forbrukeren. Når vinen i tillegg har en stygg og gammelmodig etikett, dempes fristelsen ytterligere noen hakk. Ukens utvalgte ser ikke så verst ut til tross for den usympatiske tyske ørnen som pryder etiketten. Men innholdet er strålende selv om navnet altså er langt: Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Kabinett 1997 (varenr. 5696, kr 125,70) fra Kloster Eberbach.

For de innvidde er dette navnet ensbetydende med en vin av høy kvalitet. Vinmarken Berg Rottland rett utenfor den idylliske byen Rüdesheim helt i ytterkant av vinregionen Rheingau er blant de bratteste skråningene med sørøstlig helning. Slik får den delikate rieslingdruen som vokser i dette skrinne skiferholdige jordsmonnet riktig dose sol. Hvilket jo er nødvendig for å utvikle optimalt sukkerinnhold i druen. Kabinett henspeiler nettopp på sødmen i druen. Og refererer til regler i det stivbeinte tyske vinlovverket.

For konsumenten sier det normalt ikke så veldig mye, men gir en antydning om vekten i vinen. Kabinett er laveste nivå over standard (qualitätswein), altså er den ikke veldig kraftig. Men så lenge vinen kommer fra en god produsent, som kloster Eberbach, er du sikker på at selv kabinett betyr en vin med god konsentrasjon.

Vår vin er heller ikke helt tørr men de flotte syrene balanserer vinen så godt at den oppleves tørr. Dessuten er innholdet av alkohol som jo også smaker søtt, dempet, bare 10 prosent, hvilket er med på å skape en flott balanse i vinen. 1997 var en vellykket årgang som de fleste i perioden 1994 til 1999. Så her har du med en vin å gjøre som tåler lagring noen år til selv om den er flott å drikke nå til fiskeretter med kremsauser, til kalde retter som skalldyrsalater, kokte reker eller scampi med salsa. Eller som sagt, nyt den som den er.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få
det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med
Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.
 
Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke.
 

Ukens vin på wap
Ukens vin finner du direkte ved å gå til: http://www.aperitif.net/ukensvin.wml eller til Telenor Mobils nye wap-portal www.djuice.com og så deretter til markedsplass.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her