Dagens rett

Fish and chips av rødspette

Slik lager du fish'n chips av rødspette

Slik lager du fish'n chips av rødspette

Dagens rett er en tilpassing av klassikeren fish'n chips med flere vrier i form av rødspette og krydder i oppskriften, annerledes, men sabla godt.
09 Juli 2022 - 00:00

I denne versjonen av engelskmennenes favorittrett, er det brukt litt krydder i både cole slaw og remulade. Men den er langt fra sterk, bare spennende og litt annerledes. 

Flere oppskrifter med Fish'n chips

Det som kanskje er aller mest uvanlig er å bruke rødspette, en flyndrefisk som er hyppigere å se i sommerhalvåret i fiskediskene - eller kanskje du har fått den på kroken selv.

Siden rødspette er gul-listet ifølge WWFs sjømatguide, skal den ikke spises for ofte, samtidig som små eksemplarer skal unngås. Små rødspetter er dessuten ikke like lette å filetere, så det er ekstra god grunn for å velge et større eksemplar.  Alternativt kan du gå for sjøtunge som ofte selges ferdig filetert.

Fish and chips av rødspette

Fish and chips av rødspette

Fremgangsmåte

Rødspettefileter uten skinn og bein vendes først i mel, så i pisket egg og til slutt i pankomel sammen med salt og pepper. Stekes på middels varme i klaret smør til filetene er gylne.

Tips:  Pankomel kommer opprinnelig fra Japan og er tørket og revet brød som oftest blir brukt til fritering av matretter. Får du ikke tak i pankomel, kan du tørke lyst brød og kjøre det til det blir en form for mel i foodprosessoren. Eller bruke griljermel.

Tips: Klaret smør er saltet smør som varmes opp på svak varme slik at salt- og fløterester faller til bunnen. Bruk kun det blanke og klare smøret til å steke i, da oppnår du best resultat. Klaret smør tåler en høyere temperatur enn vanlig smør, og gir produktet/råvaren en fin gylden farge.

Chips:
Rens potetene for skall og kutt de i fine staver. Blansjer de i olje til potetene begynner å bli møre. Ta de da ut av oljen og la de renne av på papir.
Stekes så i varm olje til de blir sprø og gylne, saltes tilslutt.

Karriremulade:
Fres karri og et halvt eple i biter sammen med maisolje. Ha det i en mikser sammen med eggeplommer, salt, sennep og eddik. Kjør det godt sammen før du begynner å spe med olje til det blir en fin masse. Tykkelsen kan justeres med vann etter behov. Smak til med finhakket kapers (og evt. litt av laken den ligger i) sammen med finhakket ansjos. 

Cole slaw:
Kutt gulrot og kål i fine strimler. Kok opp vann sammen med sukker, eddik, chili og ingefær. La det hele koke en stund for å trekke smak ut av krydderne. Tøm så laken over grønnsakene i en bolle, la det trekke og avkjøle seg.

Når det hele er kaldt siler du av laken og rører inn hengt yoghurt og creme fraiche. Smak til med salt, pepper og evt. litt av laken for å få en fin smak.

Tips: Med "hengt" yoghurt menes det at man legger yoghurten i et kjøkkenklede ned i en spiss sil med en bolle under og lar den ligge natten over slik at all overflødig væske renner bort og man står igjen med en fast og fin masse.

 Flere oppskrifter med Fish and Chips

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Fra boken: Fisk og Vin av Gastronomisk Institutt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik får du brukt opp resten av påskegodteriene
Ukens kake
Rocky road sjokoladekake

Slik får du brukt opp resten av påskegodteriene

Den er ikke så barnslig som den ser ut til. Derimot saftig og mektig. Men ikke mer enn at du klarer et stykke til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik får du brukt opp resten av påskegodteriene
Ukens kake
Rocky road sjokoladekake

Slik får du brukt opp resten av påskegodteriene

Den er ikke så barnslig som den ser ut til. Derimot saftig og mektig. Men ikke mer enn at du klarer et stykke til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en mettende rett med bare noen få ingredienser
Dagens rett

Slik lager du en mettende rett med bare noen få ingredienser

Enkelt, velsmakende og kjernesunt er stikkordene for dagens supre oppskrift.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her