Michelin-guiden for Norden 2022

Fire nye norske Michelin-stjerner til Norge

Fire nye norske Michelin-stjerner til Norge

Schlägergården, Hot Shop og Hyde i Oslo og ikke minst Lysverket i Bergen kan nå klebe det røde Michelin-symbolet på døren.
05 Juli 2022 - 09:01

For fjerde gang (noe som er norsk rekord) får Bjørn Svensson en Michelin-stjerne, nå for Schlägergården, og hans tidligere kollega fra Fauna og Galt, Jo Bøe Klakegg, fikk sin første for Hot Shop i Oslo. Det kan vel kalles full skår for det de to har opplevd sammen.

Christopher Haatuft (th) på kjøkkenet på Damsgård - en av hans andre restauranter i Bergen. Foto: Julie H. Amundsen

Endelig kunne Lysverket i Bergen - og bransjens enfant terrible Christopher Haatuft – klatre inn i dette aller helligste for restauranter med ambisjoner. Den alltid slagferdige bergenseren kommer til å gjøre Michelin-leiren mindre fisefin og mer folkelig. Overfor Michelin-stjernen er han uvanlig ydmyk: 

- Det kan umulig finnes en bedre måte å avslutte to år med pandemi på enn å få belønning i form av en stjerne. Vi brukte perioden på å kvesse knivene, noe vi fikk betalt for, sier Chirstopher Haatuft.

Hot Shop og Hyde bidrar også i samme folkelige retning. Mens Hot Shop er mest kjent for å ha tatt navn etter en pornosjappe som holdt til i lokalene før, ligger Hyde i en intim og rustikt innredet kjeller som tidligere huset Pjoltergeist. Det er med andre ord langt fra stivede duker om noen fortsatt lever i den troen, og det er et tegn på et Michelin-konseptet fornyer seg.

Hot Shop ligger i en tidligere pornosjappe, men det er ingen ting som minner om det bortsett fra navnet. Foto: Hot Shop

At Hyde som knapt har holdt åpent siden starten høsten 2019, fikk en stjerne, var en overraskelse. Derfor var kanskje Hydes kjøkkensjef Matthew North den aller mest overveldete under prisutdelinen i Stavanger den 4. juli. 

Det var også en overraskelse at Rest ikke ennå er funnet verdig denne statusen. Restaurantens frontfigur, Jimmy Øien, fikk riktignok prisen Young Chef Award 2022. Ifølge Michelin-sjef Gwendal Poullennec fikk har prisen både for sitt kjøkken og for sitt ambisiøse konsept. Jimmy selv beskriver det rett og slett som logisk, altså å redusere det meningsløse matsvinnet.

Dette kom i tillegg til den grønne stjernen som Rest fikk i forrige runde. Nå er i alt 38 restauranter belønnet med grønn stjerne i Norden som forteller om regionens satsing på bærekraft, ifølge Michelin-sjefen.  

Ny grønn stjerne i Norge gikk til Credos lillesøster Jossa Mat & Drikke i Trondheim som i tillegg fikk den populære Bib Gourmand – for «restauranter som tilbyr god mat til en god pris».

Mens alle har ventet på at Credo skal klatre på stjernestigen, ble det «bare» Welcome & Service Award i år til Credo og Heidi Bjerkan.

Fra nå av har Norden to nye tostjernere, Palace i Helsinki og Frederikshøj i Aarhus. Wassim Hallal var kanskje den som var sterkest rørt – han fikk da også Mentor Chef Award for sin innsats for å utvikle sine kokkekolleger.

Nå er det 137 trestjernere i verden. Fire av dem i Norden, men ingen nye. I fjor var to nye (Maaemo og Noma) og alle beholdt sine stjerner, det gjelder også Franzen og Geranium.

2022-utgaven av Guide har totalt 255 restauranter, inkludert 74 stjernerestauranter, 32 steder har Bib Gourmand og 38 Michelin Green Star.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her