For fjerde gang (noe som er norsk rekord) får Bjørn Svensson en Michelin-stjerne, nå for Schlägergården, og hans tidligere kollega fra Fauna og Galt, Jo Bøe Klakegg, fikk sin første for Hot Shop i Oslo. Det kan vel kalles full skår for det de to har opplevd sammen.
Endelig kunne Lysverket i Bergen - og bransjens enfant terrible Christopher Haatuft – klatre inn i dette aller helligste for restauranter med ambisjoner. Den alltid slagferdige bergenseren kommer til å gjøre Michelin-leiren mindre fisefin og mer folkelig. Overfor Michelin-stjernen er han uvanlig ydmyk:
- Det kan umulig finnes en bedre måte å avslutte to år med pandemi på enn å få belønning i form av en stjerne. Vi brukte perioden på å kvesse knivene, noe vi fikk betalt for, sier Chirstopher Haatuft.
Hot Shop og Hyde bidrar også i samme folkelige retning. Mens Hot Shop er mest kjent for å ha tatt navn etter en pornosjappe som holdt til i lokalene før, ligger Hyde i en intim og rustikt innredet kjeller som tidligere huset Pjoltergeist. Det er med andre ord langt fra stivede duker om noen fortsatt lever i den troen, og det er et tegn på et Michelin-konseptet fornyer seg.
At Hyde som knapt har holdt åpent siden starten høsten 2019, fikk en stjerne, var en overraskelse. Derfor var kanskje Hydes kjøkkensjef Matthew North den aller mest overveldete under prisutdelinen i Stavanger den 4. juli.
Det var også en overraskelse at Rest ikke ennå er funnet verdig denne statusen. Restaurantens frontfigur, Jimmy Øien, fikk riktignok prisen Young Chef Award 2022. Ifølge Michelin-sjef Gwendal Poullennec fikk har prisen både for sitt kjøkken og for sitt ambisiøse konsept. Jimmy selv beskriver det rett og slett som logisk, altså å redusere det meningsløse matsvinnet.
Dette kom i tillegg til den grønne stjernen som Rest fikk i forrige runde. Nå er i alt 38 restauranter belønnet med grønn stjerne i Norden som forteller om regionens satsing på bærekraft, ifølge Michelin-sjefen.
Ny grønn stjerne i Norge gikk til Credos lillesøster Jossa Mat & Drikke i Trondheim som i tillegg fikk den populære Bib Gourmand – for «restauranter som tilbyr god mat til en god pris».
Mens alle har ventet på at Credo skal klatre på stjernestigen, ble det «bare» Welcome & Service Award i år til Credo og Heidi Bjerkan.
Fra nå av har Norden to nye tostjernere, Palace i Helsinki og Frederikshøj i Aarhus. Wassim Hallal var kanskje den som var sterkest rørt – han fikk da også Mentor Chef Award for sin innsats for å utvikle sine kokkekolleger.
Nå er det 137 trestjernere i verden. Fire av dem i Norden, men ingen nye. I fjor var to nye (Maaemo og Noma) og alle beholdt sine stjerner, det gjelder også Franzen og Geranium.
2022-utgaven av Guide har totalt 255 restauranter, inkludert 74 stjernerestauranter, 32 steder har Bib Gourmand og 38 Michelin Green Star.