Finalist 1: Mat fra skogen

Magnus Sjøberg er den første av finalistene ut i Beste norske kokebok 2009 med sin snadderbok Mat fra skogen. Les mer om boken her.
Redaksjonen
09 November 2009 - 10:00

Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og for andre gang kårer nå Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2009".
 
Vill kokebok
Skogen kan by på så mye, og er et riktig spiskammers som vi bør lære å benytte oss av til en langt større grad.
 
Med boken Mat fra skogen har kokken Magnus Sjøberg fått med seg fotografen Baard Næss som også er kjent for sine naturfotografier, og de har forsøkt å samle sin kjærlighet for naturen og mulighetene den gir i  denne boken.
 
Mat fra skogen presenterer retter og drikker der sopp, bær, planter og trær er ingredienser, med såvel forretter, hovedretter og desserter, som diverse drikker.
 
Norske råvarer
Boken er ment som en basis med en rekke grunnoppskrifter, og Sjøberg har tatt utgangspunkt i de råvarene som er enklest å finne.
 
Mange av rettene er basert på norsk vilt og fisk som hjortevilt, rype, fjellfisk o.l. Boka er inndelt i 20 kapitler, med de vanligste spiselige bær, sopp og planter fra norsk natur.

I tillegg til selve rettene lærer du også å sylte, hermetisere og fryse ned.
 
Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra boken Mat fra skogen.
 
av Magnus Sjøberg
ISBN: 9788252932614
Veil. pris: 399,-
 
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2009 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok">under oppskriften.
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2009 her (klikk).
 

Ølkokte oksehaler med blåbærsaus og moste røtter

Ølkokte oksehaler med blåbærsaus og moste røtter

Fremgangsmåte

Oksehaler:
Brun oksehalene i smør i en kjele sammen med tomatpuré til de er godt brunet.

 Krydre med salt og pepper og ha i rotgrønnsaker, løk og laubærblad. Ha over eddik, øl og vann til det dekker halene. Kok på svak varme i ca 2 timer, mens du fjerner grumset som kommer opp på overflaten.

 Når kjøttet er mørt, renskes det fra beinene.

 Kok sammen kraften noe og bruk som base i blåbærsausen.

Blåbærsaus:
Surr sammen løk og sukker i smør. Ha over vinen og kok sammen til halvparten er igjen.

 Tilsett oksehalekraft og blåbær og kok sammen til en saus. Sil sausen og smak til med salt og pepper. Pisk i en klatt smør rett før servering.

Rotmos:
Skrell og kutt opp poteter og rotgrønnsaker i biter. Kok i usaltet vann til alt er mørt.

 Sil fra vannet og mos sammen med melk og smøt. Ha i løk og smak til med salt og pepper.

 Vend oksehalekjøt i sausen og varm opp. Anrett med moste røtter på tallerkener og server.

 Server med bakte rotgrønnsaker, stekte kantareller og pynt med små friske skvallerkålblader.

 Oppskriften er hentet fra boken Mat fra skogen av Magnus Sjøberg som er finalist til Beste norske kokebok 2009. Les mer om boken på denne siden

Sendt inn av Magnus Sjøberg

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mens vi venter på at kulda tar skikkelig tak, er langhe nebbiolo den perfekte rødvinen
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rimelig rødvin med potensial
+
Ukens vin

Rimelig rødvin med potensial

Sannsynligheten for at du klarer å la den være i fred i kjelleren, er liten, så fristende er den allerede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med langtidskokt fårikål på festmenyen kan du bruke tiden til andre ting enn å lage mat
Guide
Drikke og oppskrift på langtidskokt fårikål

Med langtidskokt fårikål på festmenyen kan du bruke tiden til andre ting enn å lage mat

Det finnes knapt noen enklere oppskrift på festmeny enn denne: Tre ingredienser i en bærepose og drikkevarene i den andre, så er det bare hjem for å sette på kjelen, men la retten får god tid på ovnen, da blir du rikelig belønnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

I dag er det den internasjonale kaffedagen - her får du god kaffe med en viktig historie
+

I dag er det den internasjonale kaffedagen - her får du god kaffe med en viktig historie

Sello Mujer er en ung og fremadstormende kaffeprodusent med en god historie skapt fra en sped start i 2017, til en bevegelse som kan inspirere andre. Men først og fremst gjennom kvalitetskaffe til verdens kaffeelskere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mens vi venter på at kulda tar skikkelig tak, er langhe nebbiolo den perfekte rødvinen
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

Rimelig rødvin med potensial
+
Ukens vin

Rimelig rødvin med potensial

Sannsynligheten for at du klarer å la den være i fred i kjelleren, er liten, så fristende er den allerede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett
Ukens kake

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett

Eplekake er alles favoritt, og denne er raskere å lage enn mange andre. Og den smaker himmelsk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Forsiden akkurat nå - 5

Lager du dipen selv, er det greit at kyllingvingene er fra butikken
Dagens rett

Lager du dipen selv, er det greit at kyllingvingene er fra butikken

Kyllingvinger er deilig snacks, og spesielt godt når det er fredag og kanskje sågar ferie. Når de er ferdigstekte fra butikken, er det bare litt finjustering og tilbehøret som skal til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med langtidskokt fårikål på festmenyen kan du bruke tiden til andre ting enn å lage mat
Guide
Drikke og oppskrift på langtidskokt fårikål

Med langtidskokt fårikål på festmenyen kan du bruke tiden til andre ting enn å lage mat

Det finnes knapt noen enklere oppskrift på festmeny enn denne: Tre ingredienser i en bærepose og drikkevarene i den andre, så er det bare hjem for å sette på kjelen, men la retten får god tid på ovnen, da blir du rikelig belønnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her