Fiendtlighet mellom vinbøndene i Frankrike

De siste dagene har temperaturen vært høy mellom vinbønder i Languedoc og Bordeaux.
Redaksjonen
27 Januar 2006 - 19:08

Etter utstrakt møtevirksomhet mellom bønder i de to områdene gikk to av de mest fremtredende lederne for Languedoc hardt ut mot sine kolleger fra Bordeaux og anklagde dem for den nåværende krisen innen bransjen i Frankrike. En av lederene kalte sågar situasjonen for et apartheid-system med Bordeaux-bøndene som den store synderen, i følge avisen Libération.

En viktig del av kritikken har ligget i Bordeaux' tilsynelatende uvilje til å gjøre noe med situasjonen, i følge Jean Huillet i samme reportasje. Languedoc har destruert 12 500 hektar med vinranker og 120 millioner liter vin, i motsetning til Bordeaux' 1 800 hektar og 18,5 millioner liter. Lederen for Bordeaux' handelsorganisasjon (CIVB) inrømmer da også at de har langt igjen før de når sine målsetninger på disse områdene.

Konfrontasjonen kom etter at Bordeaux-bøndene nektet å delta i en demonstrasjon som var planlagt i Paris 8. februar, men som nå er utsatt.

I et åpent brev til bransjen, har tre av Bordeaux' ledende skikkelser svart på angrepet.

Allan Sichel, leder for Bordeaux' négociantføderasjon, CIVB-sjef Christian Delpeuch og Jacques Bertrand, leder av Grand Vins-unionen, har i sitt brev forsvart områdets beslutninger, og mener Bordeaux har blitt stigmatisert urimelig i forhold til andre områder. De viser videre til et generelt sviktende marked og at flere vinbønder i deres eget område sliter med å få endene til å møtes.

Forfatterene av brevet etterlyser en nasjonal agenda for å motvirke den negative trenden, med tiltak, slik som sentralt finansiert og kontrollert destruksjon av vinranker samt strengere produksjonskontroll.

Kilde: liberation.fr/ vinforum.dk/ decanter.com

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her