Fiendtlighet mellom vinbøndene i Frankrike

De siste dagene har temperaturen vært høy mellom vinbønder i Languedoc og Bordeaux.
Redaksjonen
27 Januar 2006 - 18:08

Etter utstrakt møtevirksomhet mellom bønder i de to områdene gikk to av de mest fremtredende lederne for Languedoc hardt ut mot sine kolleger fra Bordeaux og anklagde dem for den nåværende krisen innen bransjen i Frankrike. En av lederene kalte sågar situasjonen for et apartheid-system med Bordeaux-bøndene som den store synderen, i følge avisen Libération.

En viktig del av kritikken har ligget i Bordeaux' tilsynelatende uvilje til å gjøre noe med situasjonen, i følge Jean Huillet i samme reportasje. Languedoc har destruert 12 500 hektar med vinranker og 120 millioner liter vin, i motsetning til Bordeaux' 1 800 hektar og 18,5 millioner liter. Lederen for Bordeaux' handelsorganisasjon (CIVB) inrømmer da også at de har langt igjen før de når sine målsetninger på disse områdene.

Konfrontasjonen kom etter at Bordeaux-bøndene nektet å delta i en demonstrasjon som var planlagt i Paris 8. februar, men som nå er utsatt.

I et åpent brev til bransjen, har tre av Bordeaux' ledende skikkelser svart på angrepet.

Allan Sichel, leder for Bordeaux' négociantføderasjon, CIVB-sjef Christian Delpeuch og Jacques Bertrand, leder av Grand Vins-unionen, har i sitt brev forsvart områdets beslutninger, og mener Bordeaux har blitt stigmatisert urimelig i forhold til andre områder. De viser videre til et generelt sviktende marked og at flere vinbønder i deres eget område sliter med å få endene til å møtes.

Forfatterene av brevet etterlyser en nasjonal agenda for å motvirke den negative trenden, med tiltak, slik som sentralt finansiert og kontrollert destruksjon av vinranker samt strengere produksjonskontroll.

Kilde: liberation.fr/ vinforum.dk/ decanter.com

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Forsiden akkurat nå - 4

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her