Etter utstrakt møtevirksomhet mellom bønder i de to områdene gikk to av de mest fremtredende lederne for Languedoc hardt ut mot sine kolleger fra Bordeaux og anklagde dem for den nåværende krisen innen bransjen i Frankrike. En av lederene kalte sågar situasjonen for et apartheid-system med Bordeaux-bøndene som den store synderen, i følge avisen Libération.
En viktig del av kritikken har ligget i Bordeaux' tilsynelatende uvilje til å gjøre noe med situasjonen, i følge Jean Huillet i samme reportasje. Languedoc har destruert 12 500 hektar med vinranker og 120 millioner liter vin, i motsetning til Bordeaux' 1 800 hektar og 18,5 millioner liter. Lederen for Bordeaux' handelsorganisasjon (CIVB) inrømmer da også at de har langt igjen før de når sine målsetninger på disse områdene.
Konfrontasjonen kom etter at Bordeaux-bøndene nektet å delta i en demonstrasjon som var planlagt i Paris 8. februar, men som nå er utsatt.
I et åpent brev til bransjen, har tre av Bordeaux' ledende skikkelser svart på angrepet.
Allan Sichel, leder for Bordeaux' négociantføderasjon, CIVB-sjef Christian Delpeuch og Jacques Bertrand, leder av Grand Vins-unionen, har i sitt brev forsvart områdets beslutninger, og mener Bordeaux har blitt stigmatisert urimelig i forhold til andre områder. De viser videre til et generelt sviktende marked og at flere vinbønder i deres eget område sliter med å få endene til å møtes.
Forfatterene av brevet etterlyser en nasjonal agenda for å motvirke den negative trenden, med tiltak, slik som sentralt finansiert og kontrollert destruksjon av vinranker samt strengere produksjonskontroll.
Kilde: liberation.fr/ vinforum.dk/ decanter.com