Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.
15 Mai 2024 - 14:09

– WorldClass har alltid vært min drøm, men jeg har ikke funnet tiden. Nå var det nå eller aldri, sier Felice Capasso. Dette var ikke hans første konkurranse, han har blant annet vunnet den norske Italicus-finalen. Men ingen andre bartenderkonkurranser har høyere prestisje enn WorldClass.

Deltakere i WorldClass Norway 2024: Szymon Korzeniowski, frilans, Eivind Bergo Berg-Hanssen, Britannia i Trondheim, Magnus Thune, Guilty i Bergen, Marek Novak, Grand Hotel i Oslo, Felice Capasso, Sesto Senso Academy i Oslo, Daniel Pappa, Svanen i Oslo, Emanuele Martucci, og Stavros Patoucheas, begge Sommerro i Oslo. Foto: Diageo/WorldClass

WorldClass i regi av Diageo, regnes som det uoffisielle bartender-VM. Årets norske finale hadde åtte kandidater som gikk gjennom et bredt utvalg oppgaver, og det ble kåret vinnere i tre hovedgrupper.

Felice seiret i to av dem og ble nummer to i den tredje, så nærmere storeslem kan du knapt komme.

Han hadde en klar strategi under den norske finalen i WorldClass, hvor vinneren skal representere Norge i den globale finalen i Shanghai i september:

Respekter basebrennevinet og legg til noe tradisjonelt.  

Don Julio Margarita Challenge for the future slike Felice Capasso tolket den. Foto: Diageo/WorldClass

For oppgaven kalt Tanqueray TEN Challenge, laget han en velkomstdrink etter aperitivo-modell som skulle ligne på sitruskomponentene i denne ginen. Kun 20 ml Tanqueray TEN sammen med noen dæsjer fino sherry og bitter orange-likør toppet med hjemmelaget soda og sprayet med einerbærparfyme, ga en forfriskende, elegant og lett drink som han serverte med noe som er typisk for Felices hjemby Napoli, men nå med hans egen vri.

Nemlig grillet squash marinert i 70/30 extra virgin olivenolje og hvitvinseddik lagt lagvis med krydder mellom og servert med en plantebasert krem tilsmakt med Lofoten tangkaviar.  Felice er veganer, så det valget var naturlig for ham.

Oppgaven som ga ham en andreplass var «Don Julio Margarita of the future challenge». Å lage en margarita slik den vil se ut i Norge i 2042 – i forbindelse med cocktailens 100 års jubileum. – Her valgte jeg en annen innfallsvinkel til framtiden enn andre, nemlig klimaendringenes effekt på agavedyrkingen, forklarer Felice. – På grunn av økte temperaturer, vil selv høyereliggende områder gi en mer jordlig karakter, og ikke like fruktige som i dag

Det jordlige brakte han ikke med 20 cl hjemmelaget jordskokklikør – jordskokk er en gammel norsk kulturplante som har en jordlig og vegetal karakter. I tillegg til 40 ml Don Julio Blanco la han til 30 ml stikkelsbærsaft og 5 ml surkirsebærsaft. Drinken ble parfymert med svartpepperspray for å minne om den mer jordlige framtidige agaven

Drinken ble servert med tynne jordskokk-kjeks laget av rester etter likørframstillingen toppet med svart hvitløk-majones og einerbærsalt.

Marek Novak fra Grand Hotel i Oslo vant Don Julio Margarita Challenge. Foto: World Class/Diageo

Den siste oppgaven som han altså vant, var blindsmaking og kunnskapsprøve. 

- Jeg mener min bakgrunn som utdanner gjennom mange år har vært essensielt for å lykkes med strategien siden jeg kjenner DNA-et til basebrennevinet – det er viktig og kan aldri bli galt, mener han selv. - Også i blindsmakingene i konkurransen har det vært veldig viktig.

Felice Capasso driver siden 2021 Sesto Senso Academy i Oslo, som legger vekt på å øke kunnskapen om brennevin blant bransjens ansatte gjennom et WSET-sertifisert program. Så langt har han hatt 350 studenter som alle jobber i Norges beste barer. For denne innsatsen ble han årets navn i det norske barmiljøet (bar industry improver) i kåringen BCA 2023.

Hans erfaring bak bardisken inkluderer blant annet Conservatory (nå nedlagt) og The Thief. Felice er som navnet avslører italiensk, nærmere bestemt fra Napoli, og bartenderkarrieren startet mens han gikk på hotellskole og samtidig tok bartenderkurs. Som 18-åring flyttet han til London uten å kunne ett ord engelsk.  

Deretter gikk turen til Australia hvor han ble hentet inn av Cipriani Group for å åpne bar og restaurant i Dubai. Siden gjorde han en tilsvarende jobb på Ibiza, så London for en members club. Til Norge og The Thief kom Felice i 2017.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her