Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.
15 Mai 2024 - 14:09

– WorldClass har alltid vært min drøm, men jeg har ikke funnet tiden. Nå var det nå eller aldri, sier Felice Capasso. Dette var ikke hans første konkurranse, han har blant annet vunnet den norske Italicus-finalen. Men ingen andre bartenderkonkurranser har høyere prestisje enn WorldClass.

Deltakere i WorldClass Norway 2024: Szymon Korzeniowski, frilans, Eivind Bergo Berg-Hanssen, Britannia i Trondheim, Magnus Thune, Guilty i Bergen, Marek Novak, Grand Hotel i Oslo, Felice Capasso, Sesto Senso Academy i Oslo, Daniel Pappa, Svanen i Oslo, Emanuele Martucci, og Stavros Patoucheas, begge Sommerro i Oslo. Foto: Diageo/WorldClass

WorldClass i regi av Diageo, regnes som det uoffisielle bartender-VM. Årets norske finale hadde åtte kandidater som gikk gjennom et bredt utvalg oppgaver, og det ble kåret vinnere i tre hovedgrupper.

Felice seiret i to av dem og ble nummer to i den tredje, så nærmere storeslem kan du knapt komme.

Han hadde en klar strategi under den norske finalen i WorldClass, hvor vinneren skal representere Norge i den globale finalen i Shanghai i september:

Respekter basebrennevinet og legg til noe tradisjonelt.  

Don Julio Margarita Challenge for the future slike Felice Capasso tolket den. Foto: Diageo/WorldClass

For oppgaven kalt Tanqueray TEN Challenge, laget han en velkomstdrink etter aperitivo-modell som skulle ligne på sitruskomponentene i denne ginen. Kun 20 ml Tanqueray TEN sammen med noen dæsjer fino sherry og bitter orange-likør toppet med hjemmelaget soda og sprayet med einerbærparfyme, ga en forfriskende, elegant og lett drink som han serverte med noe som er typisk for Felices hjemby Napoli, men nå med hans egen vri.

Nemlig grillet squash marinert i 70/30 extra virgin olivenolje og hvitvinseddik lagt lagvis med krydder mellom og servert med en plantebasert krem tilsmakt med Lofoten tangkaviar.  Felice er veganer, så det valget var naturlig for ham.

Oppgaven som ga ham en andreplass var «Don Julio Margarita of the future challenge». Å lage en margarita slik den vil se ut i Norge i 2042 – i forbindelse med cocktailens 100 års jubileum. – Her valgte jeg en annen innfallsvinkel til framtiden enn andre, nemlig klimaendringenes effekt på agavedyrkingen, forklarer Felice. – På grunn av økte temperaturer, vil selv høyereliggende områder gi en mer jordlig karakter, og ikke like fruktige som i dag

Det jordlige brakte han ikke med 20 cl hjemmelaget jordskokklikør – jordskokk er en gammel norsk kulturplante som har en jordlig og vegetal karakter. I tillegg til 40 ml Don Julio Blanco la han til 30 ml stikkelsbærsaft og 5 ml surkirsebærsaft. Drinken ble parfymert med svartpepperspray for å minne om den mer jordlige framtidige agaven

Drinken ble servert med tynne jordskokk-kjeks laget av rester etter likørframstillingen toppet med svart hvitløk-majones og einerbærsalt.

Marek Novak fra Grand Hotel i Oslo vant Don Julio Margarita Challenge. Foto: World Class/Diageo

Den siste oppgaven som han altså vant, var blindsmaking og kunnskapsprøve. 

- Jeg mener min bakgrunn som utdanner gjennom mange år har vært essensielt for å lykkes med strategien siden jeg kjenner DNA-et til basebrennevinet – det er viktig og kan aldri bli galt, mener han selv. - Også i blindsmakingene i konkurransen har det vært veldig viktig.

Felice Capasso driver siden 2021 Sesto Senso Academy i Oslo, som legger vekt på å øke kunnskapen om brennevin blant bransjens ansatte gjennom et WSET-sertifisert program. Så langt har han hatt 350 studenter som alle jobber i Norges beste barer. For denne innsatsen ble han årets navn i det norske barmiljøet (bar industry improver) i kåringen BCA 2023.

Hans erfaring bak bardisken inkluderer blant annet Conservatory (nå nedlagt) og The Thief. Felice er som navnet avslører italiensk, nærmere bestemt fra Napoli, og bartenderkarrieren startet mens han gikk på hotellskole og samtidig tok bartenderkurs. Som 18-åring flyttet han til London uten å kunne ett ord engelsk.  

Deretter gikk turen til Australia hvor han ble hentet inn av Cipriani Group for å åpne bar og restaurant i Dubai. Siden gjorde han en tilsvarende jobb på Ibiza, så London for en members club. Til Norge og The Thief kom Felice i 2017.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her