Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Mosel-produsenten Markus Molitor tilhører den tyske sødmeeliten. Få lager så imponerende viner som denne mannen. Og disse vinene er tilgjengelig i Norge til latterlig lave priser. I Tyskland må du ut med 50-60 euro flasken, mens de her ligger på 200-400 kroner.
Molitor har sitt eget system for å merke sine ausleser, enten ingen, to eller tre stjerner. Hver vin lages i veldig små kvanta, ned til ett fat, og selv om totalproduksjonen er på «fattige» 250.000 flasker, er Molitor kjent for å ha en ekstremt stor portefølje. Bare i Norge er det i øyeblikket 23 viner av 2011-årgangen i salg.
Lekker frukt i 2011
Og 2011-ene fra Molitor er svært vellykket. Syrene er ikke like ekstreme som i 2010, men frukten er lekker som bare det. Det kommer spesielt godt til uttrykk i hans trestjerners ausleser.
De er alle av svært høy kvalitet, men aller øverst troner Markus Molitor Graacher Himmelreich Riesling Auslese*** 2011 (4767) . En elegant og fyldig vin med strålende balanse. I sannhet en imponerende vin for de neste 50 årene. Vinmarken Himmelreich i Graach er kjent for kvaliteten på sine rieslingdruer.
Hakk i hel er de to «solurene», Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese*** 2011 (4757) og Markus Molitor Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese*** 2011 (4761) . Denne siste er utsolgt (etter at Parker ga den 100 poeng). Navnet forteller at her står sola rett på hvilket sikrer veldig høy modning og tilnærmet perfekte druer i gode år.
Av svært høy kvalitet er også trestjernerne Markus Molitor Ürziger Würzgarten Riesling Auslese*** 2011 (4762) og Markus Molitor Zeltinger Schlossberg Riesling Auslese*** 2011 (4765) .
Om helflaske er for mye, er Markus Molitor Bernkasteler Lay Riesling Auslese*** 2011 (4764) et godt alternativ. Drøyt to hundre kroner for en vin som holder minst 20 år er fortsatt veldig billig.
Selv om Molitor er berømt for sine søte viner, er hans feinherbs også i en klasse for seg. Feinherb er omtrent det samme som halbtrocken (inntil 18 gram restsukker), men det finnes ingen lovfestete nedre eller øvre grenser. Feinherb høres tørrere ut enn det noe gammelmodige halbtrocken og er sånn sett mer en markedsføringsgimmick. Like fullt er vinstilen blitt ekstra populært i restaurant-Norge, særlig gjelder det enklere viner.
Spesialfeinherb
Molitor kjører feinherb-lina helt ut med Markus Molitor Ürziger Würzgarten Riesling Auslese*** Feinherb 2011 (4768) som er en svært fyldig og rik vin med flott syrestruktur og hele 33 gram restsukker, men som balanseres veldig godt av syren.
Selv om den bare har to stjerner, fortjener den noe mer utviklete, men fortsatt purunge Molitor Edition 4. Zeltinger Himmelreich Riesling Auslese** Feinherb 2005 (4777) oppmerksomhet. Den tilhører hans egen kategori Edition, spesielt utvalgte druer, som alltid vinifieres som feinherb. Nok et veldig godt kjøp.