Sjefen for det søte

Når sødme pakkes inn på en så fortryllende måte som her, er det helt umulig å si nei. Den er dessuten avhengighetsdannende.
Aase E. Jacobsen
03 Desember 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Og det selv for den som insisterer på "tørr hvitvin". For Mosel-produsenten Willi Schaefer behersker til fulle det å lage viner med mye restsukker som likevel ikke oppleves "søte".

Det hele takket være den flotte syren som oppnås, spesielt for Riesling Graacher Domprobst Auslese 2005 (34363) som gir en balanse av de ekstreme. Og vinen er desslike. Ekstremt ung i øyeblikket og ekstremt rik. Og samtidig fantastisk frisk. En drøm for kjelleren, for denne vinen kan følges lenge. Og den holder mye lenger enn de fleste av oss som i dag vet å (samt kan) sette pris på et glass vin.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Himmelen neste
Den finnes også i en "light"-utgave,  Willi Schaefer Riesling Graacher Domprobst Spätlese 2007 (61268), som har mange av de samme egenskapene, bare ørlite mindre av alt. Men i dag en lettere vin å bruke i matsammenheng all den tid den har noe mindre sødme.

Vinmarken Domprobst gir noe av den lekreste og mest kjøttfulle frukten som tenkes kan, men Willi Schaefer har også parseller i Himmelreich som omkranser Domprobst. Som resulterer i en noe slankere og mer "grønt eple"-preget stil. Men Schaefer Graacher Himmelreich Riesling Auslese 2005 (47620), Schaefer Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2007 (47622) og Schaefer Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2007 (56996) er like fullt svært så imponerende viner med veldig godt lagringspotensial. Himmelen er neste stasjon etter dette.

Best med mye sol
Begge vinmarkene kjennetegnes av blåskifer, og relativt dyp jord. De nyter godt av grunnvannet som her ligger ganske høyt. Det gjør at plantene her tåler ekstra mye tørke. Og dermed produserer ekstra god vin i svært solrike år.
 

Willi Schaefer-vingården som drives av pappa Willi og sønnen Christoph, teller bare 3,5 hektar i Graach og Wehlen. Selv om det høres altfor lite ut tatt i betraktning det lave utbytte disse bratthengene gir (35.000 flasker) så understrekes det at denne størrelsen er perfekt for å kunne gi full oppmerksomhet til hver vin. Og likevel er prisene så vidt lave, og for enkelte viner sågar lavere enn i Tyskland. Det kan vi delvis takke norske alkoholavgiftene for, for disse fantastiske vinene ligger på 7,5-8 prosent.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her