Granito Cru Alvarinho 2016 er en strålende vinho verde hvitvin med solid kjøttfull gul syrlig frukt og et underliggende mineralpreg. Den har så god frukt at den uten problem tar vanskelige aromaer i form av syre, salt og/eller røyk. Den følger derfor mer enn gjerne sushi av alle typer.
Bak denne vinen står altså Luis Seabra som i 2012 etter ni år som vinmaker hos Niepoort valgte å starte opp for seg selv. Den første vinen var Granito Cru Alvarinho. Druene kjøper han fra fire små parseller Melgaço i den nordlige delen av Vinho Verde. Denne delen av Vinho Verde er kjent for sitt svakt rosa granittjordsmonn, som sørger for alvarinho med godt lagringspotensial. I vinkjelleren lar Luis den ferdiggjærete vinen (kun spontangjæring her og bare gamle store fat) få gjøre seg fetere på bunnfallet i nærmere et år.
Mens det er granittjordsmonn i Vino Verde, er det skifer i de beste parsellene i Douro. Derfor kaller han porteføljen herfra for Xisto som betyr skifer på portugisisk.
Og skifer ligger i bakgrunnen som et mineralsk-jordlig preg i Xisto Ilimitado Tinto 2016 som er hans rimeligste røde Douro og den som det er størst tilgjengelighet av. Den er en typisk Douro-vin i den forstand at den har mange druer i miksen. Likevel leser jeg at den i 2015-årgangen (som var riktig så god) ble avvist av Douros vinmyndigheter som «defekt». Den måtte derfor ha det mindre prestisjefylte betegnelsen vinho (altså vin) og ikke Douro DOP. Men i 2016 er åpenbart alt i orden ifølge etiketten. Og 2016 er for øvrig sist ut av offisielt deklarerte portvinsårganger, og den første siden 2011 (selv om mange vinhus på selvstendig basis har lansert vintage portvin.
Druene til denne tørre rødvinen fra «skifer uten grenser» (det betyr altså navnet) kommer fra hjertet av portvins-Douro, nemlig Cima Corgo. I disse parsellene har skiferen en gyllen farge, mens i andre kan den være kaldere, grå og sågar blå. Jo kaldere farge på skiferen, jo mer struktur til vinen gir jordsmonnet. Luis’ røde toppviner kommer fra blåskifer i Cima Corgo. Forskjellen på Xisto Cru Tinto og Indie Xisto Tinto, begge smakt i 2014-årgang i september i fjor, er ikke veldig stor rent sensorisk eller strukturelt. Indie er ørlite grann åpnere og Cru viser litt mer eik, men de har ulik druemiks med omtrent like mange druesorter og forskjellig opphav, selv om vi snakker om korte avstander. Forskjellen vil nok bli mer tydelig med alder for de tørre rødvinene fra Douro lagrer veldig godt.
Aller mest imponerende i Luis Seabra-portføljen er den hvite Xisto Cru Branco 2015 som i likhet med de to andre toppvinene kommer i mikrokvanta til Norge. Druematerialet kommer fra Douro Superior som ligger høyere og dermed er litt kjøligere enn Cima Corgo. Parsellene som har både skifer og granitt ligger ved 650-700 meter over havet og vinstokkene er like gamle som for de røde toppvinene, mer enn 80 år gamle. Selv om druene bærer obskure navn som rabigato, síria, gouveio, viosinho og donzelinho branco, har likevel den resulterende vinen stort raffinement.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....