Barn av seksti- og syttitallet er vokst opp med gryter og steker som godgjør seg på og i ovnen mens familien er på tur i skogen. Mat som er nesten ferdig når alle kommer glade, trøtte og ikke minst sultne hjem. Retter som lapskaus, kjøttgryter, sausekjøtt, frikassé og en eller annen steik preget skiturmenyen den gang.
I dag vil vi ha mat som både smaker og metter godt, men som samtidig er moderne og noe mer raffinert enn slagerne fra barndommen. Et kalkunbryst er helt i tiden og som når det langtidsstekes blir så saftig og mørt som du bare kan drømme om at kjøtt skal være. Servert med en rotmos og en sjysaus er dette mat for mons så vel for den som passer på de såkalte linjene. Da kan jo alle unne seg et godt glass rødvin til. For det er nok rødt som er mest populært etter en skogstur midtvinters.
Derfor starter vi med en vin som bare så vidt har vært innom fat og som på grunn av emballasjen må være en ung og frisk vin, nemlig en bag-in-box. La Capitelle 2000 (40932) heter den og kommer fra det populære området Costières de Nîmes som forsyner nordmenn med etter hvert mange viner. Drueblandingen er typisk med syrah, carignan og grenache. Deler av vinen er fremstilt med en teknikk som benyttes mye for viner som skal drikkes unge, så vel her i Languedoc som i Beaujolais, macération carbonique, som bidrar til økt bærsaftighet og bløtere tanniner.
279 for tre liter tilsvarer en flaskepris på knappe 70 kroner hvilket vinen er vel verd. Duften er parfymert med røde bær som bringebær og kirsebær samt bjørnebær. Smaken følger opp med stor saftighet og bløthet, ettersmaken har et snev av lakris i tillegg til de nevnte bærene. Ingen skarpe kanter, altså, og en vin som mange vil føle seg vel med. I forhold til retten går den akkurat, bløt og fin om enn kanskje litt lett.
Den er også morsom å drikke. Duften er krydret med masser av bær men likevel velproporsjonert. Smaksanslaget er ultrasaftig, den er frisk og behagelig med godt innslag av så vel bærsødme som krydder, avslutningen er varm og krydret. En vin som er svært lett å like men som har litt for mye alkohol (13,5 prosent)og litt for mye fat for denne retten. Men til et saftig stykke grillet eller stekt kjøtt er det nærmest uovertruffen. Perfekt også til kylling i krydret tomatsaus eller selvsagt smaksrik pasta.
Saftig og med finkalibrerte tanniner er et kjennetegn for druen pinot noir som har sitt foretrukne hjemsted i Burgund i Frankrike. Rimelige burgundere er imidlertid vanskelig å finne. En av januarnyhetene derimot, Vicomtée Bourgogne 1999 (13876) tilhører kategorien best blant de rimeligste. Produsenten Doudet-Naudin er definitivt til å stole på, hvilket er viktig etter alle skandalene som har vært de siste årene fra de kanter hvor billigvin fra Sør-Frankrike selges med Bourgogne på etiketten.
Langtidsstekt kalkunbryst
Fremgangsmåte
- Varm opp olje i en vid stekepanne og brun brystet på alle sider.
- Overfør til en ildfast form og gni inn urtekrydderet som du har blandet på forhånd.
- Sett steketermometer i den tykkeste delen av brystet.
- Hell hvitvin/vann i formen og stek i ovnen som er stilt inn på 100 grader i til sammen 1 ½ time pr kilo eller til termometeret viser en kjernetemperatur på 70-72 grader.
- Ta ut brystet og skrap pannen slik at du får med alle de innkokte smakene, hell gjerne på litt mer vann.
- Sil stekesjyen slik at den blir klar. La brystet hvile i minst 15 minutter. Skjær det i skiver på ca ½ cm.
Rotmosen:Skrell rotgrønnsakene og skjær i terninger. Hell på vann og kok til møre.
- Hell av kokevannet og bruk det til å spe med sammen med melk.
- Bruk en potetstapper til å oppnå en litt grov konsistens.
- Hvis du vil ha den helt jevn, kan du bruke stavmikser.
- Rør inn smøret samt finhakket bladpersille. Smak til med salt og pepper.
Server med stekesjy samt rotstappe og en blandet grønn salat.
Her finner du alle oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 309.90 kr Basisutvalget87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG