Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
J.M. da Fonseca Domingos Soares Franco Colecçâo Privada Moscatel de Setubal 1999 (92642) er en vin som forandrer seg svært sakte.
Dempet blomsterpreg
En moscatel fra 1900 fra samme produsent smaker fortreffelig fortsatt, og det gjør også andre versjoner fra forrige århundre. Det er imidlertid ikke så lett å kjenne igjen den umiskjennelige muskatellsmaken når vinen blir skikkelig gammel. Men etter 13 år er den der i fullt monn.
Les om en annen drikk som smaker muskatell
Blomsterpreget er imidlertid dempet. Det du får er derimot masse gul frukt, som appelsinskall, aprikoser og mango samt nøtter. I munnen er den fyldig og sødmefylt med masse frukt, den er svært konsentrert og med stor lengde.
Ferdig modnet
Rett og slett en stor søtvin. Men den vil ikke forandre seg mye i flasken. Denne type hetvin tilbringer lang tid i fat og er dermed ferdigmodnet når den tappes. Det er også begrenset hvor lenge slik vin kan ligge på fat. Derfor overføres de virkelig gamle vinene til store glassballonger etter en gitt tid for en langt saktere oksidering.
Det lange navnet har den fått fra en av de to brødrene som styrer den betydelige portugisiske vinprodusenten, J.M. da Fonseca. Domingos Soares Franco har sitt eget brand innenfor J.M. da Fonseca, Colecçâo Privada, som omfatter en rekke viner fra hele Portugal.
Bare 5000 flasker
Men denne søtvinen representerer noe av det mest tradisjonsrike fra J.M. da Fonseca, nemlig hetvin basert på muskatelldruen. Denne cuvéen lages det bare 5000 flasker av årlig. Derfor er også prisen utrolig gunstig.
Prøv også denne Fonseca-moscatelen
God syre sikret
Muscatdruene vokser her i kalkholdig leirjord hvilket sikrer god syre. Nærheten til Atlanterhavet virker også avkjølende i det ellers varme klimaet.
Sjekk ut en annen Sétubal-moscatel
På Setúbal-halvøya sør for Lisboa er det muscat d’alexandrie som dyrkes. Det er den nesteldste sorten innen muscatfamilien, etter muscat à petits grains. Muscat d’alexandrie er den samme som brukes eksempelvis på Sicilia (hvor den kalles zibibbo) og i den franske hetvinen muscat de rivesaltes.