Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Og er mye bedre enn alle de andre Veneto-vinene i sin prisklasse. Bak det hverdagslige navnet Husets Rødvin 2012 (7460)skjuler det seg nemlig en vin med mye godt stoff. Den er sødmefylt med veldig god kirsebærfrukt, frisk og god med lett urtefinish.
Høytliggende vinmarker
Druematerialet er av et helt annet kaliber enn hva som brukes i andre viner til 120 kroner. Og spesielt viner fra dette området.
Les om en annen vin sydd etter samme lest
Særlig har alle de søtladne og billige appassimento fra masseproduserende vinmarker i lavlandet flyttet fokuset bort fra det som egentlig er Valpolicellas hjerte. Nemlig vinmarkene i den høyereliggende delen av området.
Stefano Accordini er en av områdets produsenter som har tatt mål av seg å finne tilbake til regionens vinrøtter.
Druene til denne vinen kommer fra relativt nyervervete vinmarker øverst i Fumane-dalen, faktisk en av de aller høyest beliggende vinmarkene i hele Valpolicella Classico.
Unge vinplanter
Den er sør-sørøstvendt, noe som sikrer god modning. Det kalkholdige steinete jordsmonnet sikrer sammen med den høye beliggenheten god friskhet samt et godt mineralpreg i den endelige vinen.
Accordini har plantet denne vinmarken på ny. I påvente av at de nå fem til sju år gamle vinstokkene skal bli voksne nok til å vise sitt fulle potensial, bruker han druene til «vår» vin (og sin Accordini Valpolicella Classico 2013 (33139). Husets vin er for øvrig kun tilgjengelig i Norge. Derav navnet.
Også en hvit husets
Siden Accordini har flere vinmarker som plantes om, er tanken at denne vinen skal leve videre.
Som den hvite utgaven, Husets hvitvin (7443), i samme serie. Den er det imidlertid ikke Accordini som står bak. Det gjør en annen seriøs aktør i naboappellasjonen, Ca’ Rugate i Soave, som her leverer en enda mer prisgunstig variant enn ellers.
Foto: Roger Kolbu (Apéritif)