Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
300 Dias de Sol Tempranillo 2012 (51556)er nemlig laget i et fattig antall av 18.000 flasker. Mot drøyt 100.000 i forrige årgang. Resultatet er en betydelig kvalitetsøkning etter noen årganger med varierende grad av suksess.
Les mer om første årgang av 300 Dias de Sol
Druematerialet kommer nå utelukkende fra eldgamle vinstokker som ble plantet mellom 1900 og 1904. De er heller ikke podet på amerikanske røtter siden vinlusa ikke kom hit i det indre av det vidstrakte La Mancha, rundt 10 mil sør for Madrid.
Produsenten Julian Villanueva hos Bodegas Ruiz beveger seg i retning av naturvin. Ukens vin er derfor kun gjæret med druenes egen gjærsopp og bruken av svovel er minimal.
Ufiltrert fra amfora
Med vinen Esencia Rural Pampaneo Tempranillo Natural 2012 (2541)tar han den helt ut. I denne vinen brukes de aller beste druene og den er laget i enda mindre antall, kun 3000 flasker. Selv om den koster mer, snakker vi rent konsentrasjonsmessig om en vin som normalt ville kostet et par hundre kroner.
Den er laget etter naturvinmetoden, med veldig lang uttrekkstid og det i amforaer. Vinen er ufiltrert og lover veldig godt, selv om den smaker fortreffelig allerede til smaksrike kjøttretter.
Julian har 75 hektar med vinmarker og har gjennom sitt nye regime siden 2011-årgangen mer enn halvert volum, og det kjennes altså på smaken.
Foto: Roger Kolbu (Apéritif)