årets kokk
Er dette den neste Bocuse d’Or-vinneren?

Er dette den neste Bocuse d’Or-vinneren?

Christopher Davidsen fra Restaurant Søstrene Karlsen i Trondheim ble Årets Kokk 2015.
Aase E. Jacobsen
16 Oktober 2015 - 14:52

Stavanger-gutten Christopher Davidsen er den eldste kandidaten i Årets Kokk 2015 og til daglig konsernkjøkkensjef ved Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta og Almas i Trondheim. Seieren i Årets Kokk gjør at 32-åringen skal representere Norge i Bocuse d’Or Europa i Budapest i mai 2016. Hvis han kvalifiserer seg der, går han videre til Lyon i 2017.

Slik forberedte Ørjan Johannessen seg til gull i Bocuse d'Or

Det var med følgende to retter Christopher vant foran de fem andre kandidatene:

Her er de seks kandidatene som konkurrerte i Årets Kokk 2015

Stekt laks med sukkertare og sprø elementer, kamskjell «Stokkøya» med fennikel og brunet smør, kråkeboller med selleri, østersblad og sitron, «temperert og syltet salat med grønnsaker», norsk agurksalat med syltede neper, rødløk og kaviar luftig pepperot-mousseline og stekt kamskjell vinaigrette.

Andebryst stekt på skroget med eplesirup fra Hardanger, «cocotte» med myk sylte på andelår og røkte hjerter, steinsopp-«pute» med potet og skjørbuksurt, rødbete og jordskokker fra Jæren, eple-«beignet» med byggryn og selleri, andesjy på hals og krås og syrlig trøffelemulsjon med stekt andefett.

Her vises Christopher Davidsens anderett fram for dommerne.

Sølv gikk til Christian Andre Pettersen, Spiseriet i Stavanger og bronse til Øyvind Bøe Dalelv, Statholdergaarden i Oslo. 

Christian Andre har satt seg som mål å representere Norge i Lyon «om det så skal ta 30 år» siden han lovet faren det før denne døde i 2013. Vi kan vel forvente å se Christian Andre i neste Årets Kokk som finner sted i 2017. Den eneste som har alle tre Bocuse-medaljene, Rasmus Kofoed, brukte ni år av sitt liv til å få gullet. Han var også en av årets jurymedlemmer som hovedsakelig bestod av norske Bocuse d'Or-deltakere gjennom tidene. 

Les historien om denne bragden

Årets Kokk er den gjeveste norske tittelen en norsk kokk kan smykke seg med. Forskjellen til NM i kokkekunst er gjerne at Årets kokk-kandidatene har noen flere års erfaring bak seg og har deltatt i flere konkurranser. Til begge konkurransene må du kvalifisere seg gjennom en meny. En av kvalifiseringsoppgavene var å lage en amuse bouche av fenalår. Ganefryd er det (nye) norske ordet for amuse bouche og den beste appetittvekkeren var det Christopher Davidsen som sto for.

Prisen for den litt ulne betegnelsen «beste identitet» gikk til Øyvind Bøe Dalelv og beste commis ble Christopher Davidsens Håvard Christian Werkland. Den 13 mann store juryens begrunnelse var «engasjement, tempo og samspill».

En helt ny pris på initiativ fra jurymedlemmene Eyvind Hellstrøm og Ørjan Johannessen var Årets gull-commis. Den vant ikke overraskende Jimmy Øien som hjalp Ørjan Johannessen til gull i Lyon.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her