Endelig fredag

Fredager kan være så mangt. Noen ganger er vi fulle av overskudd, med massevis av inspirasjon til å lage noe godt. Andre ganger er du helt på felgen og ønsker å stupe rett til sengs - selv om sulten gnager innvendig. Apéritif forsyner deg med enkle oppskr
Redaksjonen
23 Oktober 1999 - 15:58

Finn frem oppskrifter med få ingredienser når du er sliten og lite kreativ. Ta gjerne i bruk pakker eller poser hvor du bare tilsetter det siste selv. Velger du kylling som basis har du mange alternativer å velge mellom, sier matkonsulent Marit Haugen ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
 
- Vil du lage maten fra bunnen av, og ha middagen klar på kort tid, er kyllingfiletene flotte å bruke. Kombiner gjerne med fersk pasta. Da har du middag på under 10 minutter. Samtidig vil jeg gjerne slå et slag for eggepanner. I en eggepanne kan du tilsette nær sagt hva du måtte ønske; kokte/stekte poteter, pølser, bacon, pasta og grønnsaker - for å nevne noen av mulighetene. Også eggepannene er ferdige på cirka 10 minutter, sier Haugen.
Fredagskos for to
2 porsjoner
500 g kyllingvinger
 
Grillsaus:
3 ss chilisaus
1 ts sennep
1 ts vineddik
1 ts worcestershiresaus
1 ss olje
1 båt presset hvitløk
salt og pepper
 
Legg kyllingvingene på smurt aluminiumsfolie i langpannen. Pensle over med grillsausen. Sett inn på midterste rille i stekeovnen ved 200 °C i ½ time. Til en fredagskos for to hører det også med kalkunboller, guacamole og salsa (kjøpes ferdig). Ekstra kos blir det med følge av brødpinner eller tortillachips.
 
Drikkeforslag: En kald øl av pilstypen smaker godt til , eventuelt en smaksrik hvitvin som Carmen Chardonnay 1998 kr 96,50 (7058) eller en fyldig , krydret og samtidig saftig rødvin som Borba 1997 kr 74,80 (11608).
 
Kalkunboller:
200 g kvernet kalkunkjøtt
½ løk
½ ts salt
½ ts pepper
1 ts knust rosmarin
3 ss vann
 
Bland alle ingrediensene og lag små boller. Stek bollene brune ved middels varme i en stekepanne.
 
Guacamole:
Del en avokado. Ta ut kjøttet og mos det med en gaffel. Press over litt sitronsaft. Ha i 1 hakket tomat, 1 hakket chili, ½ hakket løk og litt finhakket, frisk koriander.
 
Vinforslag: En lett krydret og middels frisk hvitvin passer best, som Long Mountain Semillon Chardonnay 1997 kr 90,40 (13577).
 
Fredagsflørt
for to
2 kyllingfileter
1 pakke fersk pasta
eller 150 g båndspagetti
ca 25 blåskjell/muslinger (hermetiske)
3 båter hvitløk
4 ss hakket persille
1 dl tørr hvitvin
2 dl kremfløte
1 knivsodd safran, eventuelt gurkemeie
 
Skjær kyllingfiletene i passe store munnfuller. Finhakk hvitløk og persille og fres det i olje til kjøttet er helt hvitt. Tilsett hvitvin og fløte og ha i safran (gurkemeie). La kjøttet trekke noen minutter. Kok pasta etter anvisning på pakken. Sil bort kokevannet og bland pastaen i safransausen sammen med blåskjell. En sprø baguette smaker godt ved siden av. Server gjerne retten med et glass hvitvin. Husk å avslutte med en deilig dessert, for eksempel flamberte pannekaker (crépe suzette)
 
Vinforslag: Du trenger en fyldig hvitvin med bra friskhet som Fortant de France Viognier 1998 kr 89,30 (31364).
 
Flambert pannekake-flørt
(crèpe suzette)
Pannekakerøre:
1 dl hvetemel
1 ½ dl melk
1/2 ts salt
2 egg
 
Lag røre av mel, melk og salt. Pisk inn eggene. La røren stå og svelle 1/2 time. Stek tynne pannekaker og avkjøl dem. Stek eventuelt pannekakene dagen før og pakk den godt inn.
 
Suzettesaus:
2 ss smør
2 eggeplommer
1 dl melis
saft og skall av 1 appelsin og 1/2 sitron
ca. 2 ss konjakk
ca. 2 ss likør (appelsin/sitrus)
 
Smelt smøret i en panne. Rør sammen eggeplommer, melis, appelsin- og sitronsaft. Hell sausen i pannen, legg i pannekakene og la dem bli varme. Stenk over brennevin, la det bli varmt og tenn på. Pynt med appelsin-/sitronskall. Server gjerne med iskrem eller krem til.
 
Vinforslag: En ikke altfor søt dessertvin som Ch. Gravas 1995 fra Sauternes til kr 219,90 (30261).
 
Ostegratinerte kyllingfajitas
4 personer
2 grillede kyllinger
1 paprika
taco-/mex-krydder etter smak
1 liten boks sjampinjong i skiver
ca. 2 dl vann/sjampinjongkraft
8 tortillas
ca. 2 dl revet ost
 
Rens kyllingen for skinn og ben. Skjær kylling og paprika i små strimler. Varm olje i en panne og halve mengden med kjøtt og paprika. La alt bli varmt og dryss over krydder. Hell vann/sjampinjongkraft i pannen og kok opp. Hell alt over i en form og stek den andre halvparten med kjøtt og paprika. Fordel kjøttblandingen i tortilla-lompene og rull dem sammen. Legg lompene i en smurt, ildfast form og dryss over ost. Sett formen på midterste rille i stekeovnen ved 225 °C og gratiner i 10 minutter eller til osten har smeltet.
 
Vinforslag: Her trenger du bare en enkel vin, gjerne en pappvin som Utiel Requena Tempranillo kr 264 for tre liter (30454).
 
Spagetti-panne
50 g båndspagetti
6 egg
6 ss vann
1 ts salt og ½ ts pepper
½ tube smørbar ost
1 ½ dl revet gulrot
50 g strimlet kjøttpålegg
1 dl finsnittet purre, evt. vårløk
 
Kok spagettien som anvist på pakken. Pisk sammen egg, vann, salt og pepper. Hell røren i en stekepanne og legg på smørbar ost. Fyll pannen med kokt båndspagetti, strimlet pålegg og purre. La eggepannen stivne under lokk. Spis pannen med følge av revne gulrøtter og brød.
Drikkeforslag: Godt vann eller øl.
 
Mager kyllingform
1 grillet kylling
200 g smørbar magerost
med skinke og persille
3 dl melk eller matfløte
50 g finhakket skinke (kan sløyfes)
1 bunt finhakket persille
1 ss soyasaus
 
Del kyllingen i serveringsstykker og legg den i en smurt, ildfast form. Kok opp melken og visp inn osten. Tilsett skinke, persille og soyasaus. Hell sausen over kyllingen og sett formen inn i stekeovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter til kyllingene er varm. Server med båndspagetti.
Drikkeforslag: Godt vann, øl eller en boksevin som Cuvée du Midi 1998 kr 253,80 for tre liter (13702).
 
Foto: Alf Börjesson
23.10.99

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her